Schimmel, ringschurft paard

Schimmel wordt in de volksmond ook wel ringschurft of daalderschurft genoemd. Er zijn verschillende huidschimmels die problemen bij paarden kunnen veroorzaken. Huidschimmels zijn een zoönose, wat betekent dat de ziekte van dier op mens kan overgaan. Ook onderling kunnen paarden zich makkelijk besmetten, met name door direct contact.                    

Hier gaat het om een aantal nauw verwante schimmels die de oppervlakkige lagen van huid en haren aantasten. Veelal doen zich de problemen voor in de herfst of winter en zijn jongere dieren het slachtoffer, alhoewel alle leeftijdsgroepen kunnen aangetast worden.

Paard als gastheer

De meest voorkomende schimmel heeft het paard als natuurlijke gastheer. Dit wil zeggen dat schimmelsporen aanwezig kunnen zijn op de huid zonder letsels te veroorzaken. Er moeten dus omstandigheden zijn waarbij infectie tot stand komt:

  • overbevolking en slechte hygiëne
  • warme en vochtige omgeving
  • te vaak wassen
  • evt. andere, eerdere huidaandoening

Besmette dieren en omgeving kunnen zorgen voor een snelle verspreiding van de aandoening.

Wat zijn de symptomen?

Na infectie ontstaan meestal ronde plekken waar de haren eerst overeind gaan staan en daarna uitvallen. De huid die aangetast is ziet er grijs en schilferig uit. De plekken verspreiden zich snel over het lichaam. De eerste plekken worden vaak aan het hoofd of in de okselregio gezien. Een schimmelinfectie bij het paard veroorzaakt over het algemeen geen jeuk.       

Waaruit bestaat de therapie?

In principe is het een zelflimiterende aandoening, die evenwel verschillende maanden kan aanhouden. Vandaar dat er meestal toch gekozen wordt om te behandelen. Hierbij dienen de letsels 3 tot 4 maal (3 tot 4 dagen tussentijd) gewassen te worden met een antimycoticum. Ook voldoende frisse lucht en zonlicht helpen deze aandoening te bestrijden.
Daarnaast is een behandeling van de omgeving en materialen aangewezen!

Hoe kan het worden voorkomen?

Om besmetting naar andere paarden, de mens of andere huisdieren te voorkomen is een goede hygiëne van groot belang. Een paard met schimmel mag niet in contact komen met andere paarden. Dekens, sjabrakken en tuig dienen schoon gemaakt en gewassen te worden, het paard moet zijn eigen borstels hebben. Na contact met besmette dieren is handen wassen en een andere jas aantrekken van belang.

Vaccinatie

Het paard kan meerdere malen gewassen worden met een antischimmelmiddel of een enting tegen schimmel krijgen. Een basisvaccinatie bestaat uit 2 entingen met 2 weken tussentijd. Vaccineren kan zowel preventief als therapeutisch en werkt 6 tot 9 maanden.

Vragen?

Maarten van Dijck paarden dierenarts

Neem gerust contact met ons op,

Drs. Maarten van Dijck
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl