Steeds meer mensen halen juist nu een pup in huis. Door het veel meer thuis zijn tijdens de Corona pandemie hebben we gewoon meer behoefte aan een hond om ons heen. En de paden op de lanen af is toch ook veel leuker met een hond dan alleen door bos en duin struinen? Wanneer u net een pup in huis heeft gehaald, dan heeft u vast van velen al het advies gekregen om uw pup goed te laten socialiseren. Dat is ook belangrijk, alleen best lastig tijdens een Corona lock-down. Socialiseren is vooral ook contact maken met mensen en honden en dat is tijdens een lock-down nu juist niet de bedoeling. Hoe kunt u dan het beste uw pup laten socialiseren?
Socialisatie pups is belangrijk
De socialisatie van pups is van essentieel belang voor een goede ontwikkeling. Dat geldt tijdens de 1e en 2e socialisatiefase (zie tabel 1). De basis voor een prettige en stabiele hond wordt juist in deze fase gelegd. Stabiel wil in deze vooral zeggen dat uw hond blijvend met alle prikkels die op haar afkomen relaxed kan omgaan. Vaak zijn dit vooral prikkels die ontstaan door contact met het onverwachte, onbekende dieren en mensen. En dat is nu tijdens de Corona lock-down bijna niet mogelijk. Een niet goed gesocialiseerde hond kan later blijvend veel problemen geven waar zij zelf eigenlijk niet veel aan kan doen, maar wat wel voor haarzelf, uzelf en haar omgeving veel impact heeft. Vooral angsten en het daaruit voortvloeiende ongewenste gedrag overheersen dan. Lees hier meer over een nieuwe pup in huis
Hoe socialiseer ik mijn pup tijdens de Corona crisis?
De basis van iedere socialisatie is dat u uw pup altijd een positieve ervaring meegeeft bij iedere nieuwe ervaring. Is uw pup bang of wil hij vluchten voor een nare prikkel? Haal uw pup dan weg uit de situatie of bij die nare prikkel en ga met uw pup iets anders doen. Zorg er voor dat uw pup altijd op u kan vertrouwen. Geef hem vooral een fijne andere ervaring op het moment dat het te spannend voor hem wordt.
Puppy cursus online
Nu de echte puppy cursussen niet mogelijk zijn door de Corona, zijn er wel online puppy cursussen. Wat vooral fijn is van deze online cursussen is dat u met al uw vragen bij een gedragsdeskundige terecht kunt. Want vragen heeft u vast en zeker, telkens weer. Online starten met de basisoefeningen is zeker een aanrader.
Gehoorzaamheid- en aandachtoefening pup
Gehoorzaamheidsoefeningen leren u hoe u potentieel probleemgedrag bij uw pup kunt voorkomen en op kunt lossen. Denk bijvoorbeeld aan de aandachtoefening. De pup leert daarbij zijn aandacht op u, zijn baasje, te richten. Dit is niet alleen de basis voor “HIER” en
“VOLG”, maar u kunt dit ook inzetten tijdens de socialisatie. Vindt uw pup iets spannend of komt hij een prikkel tegen die hij nog nooit eerder heeft gezien, zoals bijvoorbeeld iemand in een rolstoel? Laat hem dan een paar seconden (maximaal 5) kijken en richt daarna de aandacht weer op u door de aandachtoefening. U voorkomt hiermee dat de spanning oploopt en dat uw pup misschien wel gaat blaffen. Daarnaast leert u de pup dat als hij iets spannend vindt de beste oplossing is om bij u steun te zoeken en oogcontact te maken.
Socialiseren pup in uw huis en tuin
Verras uw pup in huis met onverwachte voorwerpen, zoals een vuilnisbak, een pion of vlaggetjes. Deze vlaggetjes komen ook goed van pas tijdens een verkleedpartij voor uw hond. U draagt dan een pruik, een pet of hoed, een kekke bril, in ieder geval een geheel andere outfit dan uw pup gewend is. Zorg er regelmatig voor dat er in uw huis iets onverwachts gebeurt. Zorg er dan wel voor dat u er bij bent, zodat u uw pup kunt steunen.
Zit regelmatig aan uw pup zoals een dierenarts dat doet
Tijdens de Corona crisis is niet noodzakelijk bezoek aan uw dierenarts niet mogelijk. Zorg er daarom voor dat u zelf bij uw pup doet wat een dierenarts normaal doet. Even een pootje optillen en onder het teentje kijken, even in een oortje kijken of onder de staart. Geef hen een snoepje en kijk naar zijn tandjes in zijn te openen bekje. Leer hem ook op een weegschaal staan en borstel, kam en verzorg hem dagelijks. Voorbeelden van deze handelingen staan op de website van de gedragskliniek voor honden. En hier kunt u meer lezen over of uw pup gezond is
Laat uw pup wennen aan geluiden en geuren
Voor ons mensen is vooral wat we zien belangrijk, voor honden geldt dat veel meer voor wat ze ruiken en horen. Laat uw pup daarom wennen aan de geluiden die bij u in huis en in de buurt veel voorkomen. Dat kan heel gemakkelijk via internet. Woont u in de stad? Zet dan vooral drukke straat- en verkeersgeluiden aan en geleidelijk steeds harder. Woont u landelijk en wat afgelegen? Laat dan vooral koeien en tractorgeluiden horen. De stem van een man, vooral de zware, kan ook een ding zijn voor een pup. Laat hem daar ook al vroeg aan wennen. Zorg er ook hier voor dat u uw pup langzaam aan laat wennen en dat het altijd leuk en vertrouwd blijft.
Laat uw pup lopen over van alles
Puppy’s vinden het natuurlijk om te spelen en te rennen en alles te verkennen. Laat uw pup dan ook vooral overal lopen waar hij wil. Hoe meer verschillende ondergronden, zoals straatstenen, gras, grind, zand, tapijt, tegelvloer) hoe beter. Leg eens een leuk circuitje voor hem aan met uitdagende hindernissen en voorwerpen. Ook het contact met allerlei bloemen en planten en vooral ook even laten snuffelen hieraan, maakt van uw pup een relaxte metgezel.
Wandelen met uw pup
Iedere dag weer leuk er op uit met uw pup. En wat een aandacht krijgt uw pup van andere mensen. Nu tijdens de Corona crisis kunnen we natuurlijk niet dicht bij elkaar komen, maar uw pup kan wel onbekende mensen van een afstand zien. Maar daar iets leuks van en noem de naam van uw pup wanneer hij iemand gezien heeft en ga lekker spelen samen. Zoek verschillende omgevingen op en andere dieren. ook schapen, paarden en kippen, laat maar komen en maak contact. Ga geleidelijk aan naar drukke plekken, zeker ook waar kinderen zijn. Doe iets leuks met uw pup in de buurt van gillende kinderen of langs de rails wanneer er een trein langs komt.
Laat uw pup met andere honden spelen
De 1.5 meter afstand die voor mensen onderling geldt, geldt niet voor dieren. Laat uw pup dan ook zoveel mogelijk kennismaken en spelen met andere honden. Kijk wel even of een speelmaatje past bij uw pup. Dus liefst leeftijdgenootjes die ongeveer even groot zijn. Wanneer uw pup kennis maakt met volwassen honden, zorg er dan voor dat dit sociale honden zijn en spreek af met mensen uit de buurt of vrienden waarvan u de hond kent. Laat het spel niet te lang duren en ga na 5 minuten weer verder om te voorkomen dat de spanning op loopt.
Rust is het belangrijkste voor de socialisatie van uw pup
Het allerbelangrijkste voor de socialisatie van uw pup is…RUST. Uw pup heeft veel tijd nodig om alle nieuwe indrukken te verwerken en dat doen ze vooral wanneer ze slapen. Wist u dat een pup tot wel 18 uur per dag slaapt? Dat is niet voor niets. Geef uw pup tijdens het slapen volledige rust en zorg voor een veilige slaapplek. Ongestoord slapen en daarna gezond weer op. Gesocialiseerd en wel.
Geniet van uw pup!
Vragen?
Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl
Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl