Te dikke hond en te dikke kat

In onze praktijk krijgen we regelmatig vragen over te dikke katten en honden. Wist u dat inmiddels meer dan 50% van de katten en honden  in Nederland heeft te maken met overgewicht of obesitas?

Helaas hebben we onze huisdieren deelgenoot gemaakt van onze eigen westerse levensstijl; te veel eten en te weinig beweging. We vinden het heerlijk om ons huisdier te verwennen met lekker eten en lekkere tussendoortjes. Lekker op de bank met een kat op schoot of een hond aan je voeten. Voor ons niet goed, maar ook niet voor uw kat of hond. Want overgewicht is niet alleen heel erg hinderlijk voor uw huisdier,  het brengt ook nog gezondheidsrisico’s met zich mee.

Risico’s te dikke kat en te dikke hond

Bedenk dat 1 kilo overgewicht bij uw huisdier heel wat meer impact heeft dan 1 kilo overgewicht bij ons. Bijvoorbeeld een kilo teveel bij een Beagle is vergelijkbaar met ruim 4 kilo bij een mens.  En 1 kilo overgewicht bij een gemiddelde kat is vergelijkbaar met bijna 10 kilo bij een mens.

Huisdieren met overgewicht zijn over het algemeen minder gelukkig omdat ze echt last ondervinden van dat extra gewicht.

Maar er zijn ook ernstige medische risico’s:

  • Hart- en vaatziekten
  • Suikerziekte
  • Gewrichtsproblemen (artrose)
  • Slechte wondgenezing
  • Ademhalingsproblemen
  • Leververvetting bij de kat (dodelijk)
  • Urinewegontstekingen bij de kat
  • Verminderde afweer
  • Hoog risico bij anesthesie
  • Problemen bij de bevalling

Katten krijgen ook vaak vachtproblemen omdat ze zichzelf, door hun omvang, minder goed kunnen verzorgen.

Symptomen te dikke kat en te dikke hond

Het overgewicht van uw huisdier is niet van de ene op de andere dag ontstaan, maar gaat heel geleidelijk. Veel baasjes zien het daardoor pas als het eigenlijk al een ernstig probleem is en de kat niet meer door het kattenluikje past en de hond de vorm van een bijzettafeltje heeft aangenomen.

Als u dat moment wilt voorkomen controleer uw kat of hond dan regelmatig.

Uw huisdier heeft gewichtsproblemen als:

  • u geen taille kunt voelen
  • u de ribben moeilijk of niet kunt voelen
  • uw hond of kat kortademig is
  • uw hond of kat lui is en nog voornamelijk slaapt
  • uw hond of kat moeilijker loopt

In de volgende video laat dierenarts Anoeska Heinemans zien hoe u het gewicht van uw hond controleert.

Weeg uw huisdier regelmatig

Meten is weten. Weeg uw huisdier regelmatig. Een kat of kleinere hond kunt u makkelijk thuis wegen en met een grotere hond kunt u terecht bij uw dierenarts. De meeste dierenartsenpraktijken hebben bovendien een speciaal gewichtsspreekuur voor controle en voedingsadvies. Daarnaast zijn er vaak speciale inlooptijden waarbij u uw huisdier gratis kunt laten wegen. Informeer daar naar bij uw eigen dierenarts.

Oorzaak te dikke kat en te dikke hond

De belangrijkste oorzaak van overgewicht is natuurlijk te veel voer en te weinig beweging. Maar castratie/sterilisatie en leeftijd hebben ook invloed op het gewicht. Deze honden en katten hebben vaak een lagere energiebehoefte en bewegen minder. Als de porties of het soort voer daar niet op aangepast worden, kan het gewicht snel toenemen. U kunt dan het beste de porties verkleinen of een speciaal dieetvoer voor uw hond of voeding met een laag caloriegehalte voor uw kat gebruiken. Ook stress is een belangrijke factor bij overgewicht. En tot slot kunnen ziekten en/of medicijnen voor overgewicht zorgen. In dit laatste geval is overgewicht vaak moeilijker aan te pakken. Overleg in dat geval met uw dierenarts.

Voer

Elk type voer heeft een andere samenstelling en dus ook andere ideale porties. De meeste fabrikanten geven  op de verpakking een portieadvies. Houd u daaraan en weeg het voer af. Laat ook niet de hele dag voer staan. Geef uw huisdier 2x per dag de gelegenheid te eten en haal de voerbak daarna weg.

Als uw hond of kat eenmaal te zwaar is, is het raadzaam speciaal dieetvoer te gebruiken. Deze voeren bevatten minder calorieën en hebben een andere samenstelling waardoor uw dier al met kleine porties een verzadigd gevoel heeft. Een dieet is met regulier voer moeilijker vol te houden omdat uw huisdier met kleinere porties dan toch sneller een hongergevoel krijgt.

Voer met resultaat

Zowel voor honden als katten zijn er verschillende dieetvoeren op de markt. Uniek is Metabolic van Hill’s waarmee zeer goede resultaten zijn behaald. En bovendien voltooit 90% van de katten en honden en hun eigenaren dit programma voor gewichtsverlies. Overleg met uw dierenarts welk voer voor uw huisdier het meest geschikt is.

Uit onderzoek is gebleken dat speciale voerballen voor de hond het afvallen een flinke boost kunnen geven. Niet alleen moet uw kat of hond de bal in beweging houden om zijn voer te krijgen, ze eten bovendien ook veel langzamer waardoor ze eerder verzadigd zijn.

Het gevaar zit natuurlijk in de tussendoortjes. Weersta de smekende blik van uw hond of kat als u aan het koken of eten bent of zelf een koekje bij de koffie neemt. En wilt u uw hond toch met wat lekkers verwennen gebruik dan een speciaal tussendoortje uit de dieetvoerlijn.

Beweging

Een ander belangrijk onderdeel van het afvalproces is natuurlijk bewegen. Met uw hond gaat u  regelmatig wandelen. Maak het dagelijkse rondje eens wat groter en ren samen ook stukjes. Neem een balletje mee om onderweg mee te spelen. En als het mogelijk is neem een waterplas  op in uw route waar uw hond kan zwemmen. Dit is een hele goede beweging zeker voor honden die veel te zwaar zijn, omdat zwemmen de gewrichten niet belast.   En heeft u zelf nou weinig tijd om te wandelen, informeer dan eens naar  een uitlaatservice in uw omgeving. Plan ook dagelijks enkele speelmomenten in. Uw hond zal de extra aandacht enorm waarderen. Denk bijvoorbeeld aan balspelletjes of stoeien. Speurspelletjes zijn voor uw hond echte intensieve oefeningen die veel energie kosten. Verstop zijn lievelingsspeeltje of iets lekkers. Maar er zijn ook speciale zoekpuzzels verkrijgbaar.

Speel met uw kat

Laat uw kat, als het even kan, lekker naar buiten gaan. Het natuurlijke instinct van uw kat is om te jagen. Als het niet mogelijk is de kat vrij buiten te laten, overweeg dan eens om met uw kat te gaan wandelen met een speciaal wandeltuigje. Misschien even wennen voor allebei, maar uw kat is er snel aan gewend en u zult merken dat hij het nog leuk vindt ook. Geef binnenkatten een klimpaal, katten zitten graag hoog. En maak er een goede gewoonte van om enkele malen per dag met uw kat te spelen.

Ook voor katten zijn veel speeltjes in de handel. Het jachtinstinct van katten wordt geprikkeld met snel bewegende voorwerpen of speeltjes die hoge geluiden produceren. Zelfs de meeste luie kat komt in beweging als u met een laserlampje snelle bewegingen over de muur of vloer maakt. Katten raken wat eerder uitgekeken op speeltjes, dus wissel deze regelmatig af.

Afvallen

Neem de tijd en hou het leuk. Door meer te bewegen en te spelen met uw huisdier krijgt u een nog beter contact met uw kat of hond. Geef het afvallen de tijd. Te snel afvallen is zeker voor een kat niet gezond en kan zelfs gevaarlijk zijn. Hierdoor kan leververvetting ontstaan. Als de energiehuishouding  plotseling verandert wordt het vet opgeslagen in de lever. Deze aandoening heeft vaak een dodelijke afloop. Bedenk dat 1 kilo afvallen voor een gemiddelde kat vergelijkbaar is met 10 kilo gewichtsverlies bij een mens. En 1 kilo bij een gemiddelde hond, zijn 6 menselijke kilo’s.

Afhankelijk van u

En misschien ten overvloede; een dier zal zichzelf niet op een dieet zetten of zelf meer gaan bewegen. Bedenk dat uw kat of hond voor een gezond gewicht, totaal afhankelijk is van u.

Hoe houdt u uw hond of kat fit? Deel uw tips hieronder in de reacties.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl