Hondsdolheid ofwel rabiës, hoe groot is het gevaar?
Onlangs is er in Amsterdam bij een uit Marokko illegaal geïmporteerde pup rabiës geconstateerd. Het hondje werd aangeboden op het spreekuur, nadat de eigenaren herhaaldelijk gebeten waren. De betreffende dierenarts vertrouwde de zaak niet en schakelde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in. Rabiës werd geconstateerd.
Rabiës ofwel hondsdolheid, is een virus dat door middel van likken, krabben en bijten wordt overgedragen van dier op dier, maar ook van dier op mens. Voordat dieren verschijnselen vertonen van rabiës kunnen ze al besmettelijk zijn. In Nederland kwam het virus tot voor kort alleen voor bij enkele vleermuissoorten. De kans dat iemand rabiës oploopt na een beet van een hond of kat in Nederland is daarom zeer klein. Maar, er wordt door Nederlanders veel gereisd en niet alleen kunnen we besmette dieren tegenkomen in vakantielanden, ook worden er helaas nog wel eens dieren illegaal meegenomen vanuit het buitenland naar Nederland. Op deze manier kunnen ziektes als rabiës meegenomen worden.
Honden en katten die besmet zijn met rabiës vertonen afwijkend gedrag, ofwel agressief gedrag. Als een dier verschijnselen van rabiës vertoont of in contact is geweest met een mogelijk besmet dier, moet zo snel als mogelijk een dierenarts geraadpleegd worden. Wanneer een hond of kat in aanraking is geweest met een (mogelijke besmette) vleermuis, dient de hond of kat zo snel mogelijk geënt te worden tegen rabiës. Daarnaast moet, wanneer mogelijk, de vleesmuis levend of dood verzonden worden naar het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad.
Tijdige behandeling en vaccinatie is de enige manier om een infectie te voorkomen. Rabiës heeft altijd, bij mens en dier, een dodelijke afloop. Wereldwijd vergt rabiës onder de mensen alleen al 40.000-70.000 doden per jaar. U vindt hier {{ http://www.oie.int/wahis_2/public/wahid.php/Wahidhome/Home}} een actueel overzicht per land met recente Rabies gevallen (WAHID).
Rabiës vaccinatie is verplicht wanneer men met een hond of kat naar het buitenland wil reizen. Dieren kunnen vanaf 12 weken gevaccineerd worden en de vaccinatie is meestal 3 jaar geldig. Na vaccinatie bestaat 21 dagen wachttijd voor het dier daadwerkelijk de grens over mag.
Dus:
- ga je op vakantie naar Oost-Europa, Turkije of Afrika: blijf zo veel mogelijk uit de buurt van straatdieren. Raak ze in ieder geval niet aan. Word je gebeten, was de wond uit met water en zeep en raadpleeg zo snel mogelijk een arts.
- denk goed na voordat je een hond of kat mee wil nemen uit het buitenland. Wil je dit wel doen, zorg dan dat het dier onderzocht en geënt is door een dierenarts.
- pak vleermuizen nooit op met blote handen.
- wil je je eigen dier meenemen naar het buitenland, raadpleeg tijdig de dierenarts voor de noodzakelijke entingen.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com
Drs. Daphne Boet
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl