Vakantie en uw huisdier, alles wat u moet weten

Wij gaan op vakantie…. wat doen we met de hond, kat en andere huisdieren? 

Het vakantieseizoen staat weer voor de deur en de meeste reizen zijn al weer geboekt.

De touroperators spelen in op onze dierenliefde en onze huisdieren zijn dan ook bij steeds meer vakantieparken, vakantiehuisjes, campings en hotels van harte welkom. Veel  huisdieren gaan dan ook gezellig mee en soms zelfs naar verre oorden.  Om onderweg, aan de grens of ter plekke niet voor onaangename verrassingen te komen staan  is een goede voorbereiding noodzakelijk.

Maar ook als uw dier thuisblijft bij een oppas of naar een pension of kennel gaat, moet u voorzorgsmaatregelen nemen. In dit artikel zetten we heel handig alles voor u op een rijtje.

Mijn huisdier gaat mee

Verblijfsaccomodatie

Zoals gezegd zijn huisdieren op steeds meer vakantieplekken welkom. Google maar eens op ‘huisdier mee op vakantie’ en u vindt tal van vakantieadressen in Nederland en tot ver over de grens.

Check  van te voren  of er mogelijk speciale regels gelden voor uw huisdier.

Als u uw huisdier even alleen achterlaat zorg er dan voor dat hij niet kan ontsnappen. Zowel voor  u als voor het dier zelf,  is een wegloper in een vreemde omgeving een nachtmerrie. In een vakantiehuis of caravan kan het huisdier waarschijnlijk wel los lopen. In alle andere gevallen is een bench aan te raden.

Auto

Als u met de auto reist zorg dan voor een aangename temperatuur en genoeg ruimte. Vervoer in een speciale reiskennel is veilig en voor het dier ook wel zo rustig. Voor honden zijn ook speciale gordels verkrijgbaar. In sommige landen is zo’n kennel of gordel verplicht.

Stop regelmatig, het liefst om de twee uur. Laat het dier onderweg ook regelmatig drinken. Neem ook voor de dieren genoeg vers drinkwater mee voor het geval u onderweg in een file komt te staan. Voer het huisdier op de voor hem vertrouwde tijden.

Als uw huisdier last heeft van wagenziekte maak dan de afweging of u uw huisdier wel  aan een lange reis moet blootstellen. Als het echt niet anders kan, gebruik dan speciale tabletjes tegen wagenziekte.

Laat in geen geval uw huisdier alleen achter in de auto, zelfs niet met open ramen.  De temperatuur kan op een zomerdag in een auto al heel snel oplopen tot ver boven de 50°C, zelfs in de schaduw.

Als het buiten slechts 21°C is, stijgt de temperatuur in de auto al binnen 10 minuten met 10°C!  Vooral honden kunnen niet zweten en raken dus moeilijk hun warmte kwijt. Ze raken al snel oververhit met vaak fatale afloop.

In veel landen, waaronder Nederland,  geldt het achterlaten van een huisdier in de auto zelfs als een misdrijf.

En als we het dan toch over temperatuur hebben; staat u er weleens bij stil hoe heet het asfalt kan worden?  Bij een buitentemperatuur van 25°C heeft asfalt een temperatuur van 52°C. En bij een buitentemperatuur van 30°C loopt dit op tot 62°C! Heet genoeg om een eitje op te bakken en dus heet genoeg om de voetzooltjes van uw huisdier ernstig te verbranden.

Vliegtuig

Vliegtuigmaatschappijen hebben allemaal hun eigen regels voor het vervoer van dieren in het vliegtuig. Over het algemeen geldt dat alleen kleinere dieren in de cabine mogen worden vervoerd in een reistas of kennel. De meeste maatschappijen hanteren een maximaal gewicht van 10 kg incl. tas of kennel.  De prijs varieert, maar is meestal een vaste prijs ongeacht de vluchtduur tot een maximum van €50,- Niet alle diersoorten mogen mee in de cabine. Dit geldt bijvoorbeeld voor knaagdieren. Vraag dit na bij de maatschappij waar u mee vliegt.

Grotere dieren worden vervoerd in een speciaal geventileerd deel van het bagageruim. U moet zelf zorgen voor een kennel en die moet voldoen aan de wettelijke eisen van de IATA. Let er op dat de kennel groot genoeg is. Uw huisdier moet met gemak rechtop kunnen staan en zich kunnen draaien. De afmetingen van de kennel zijn aan een maximum gebonden en deze verschillen per maatschappij. Ook voor vervoer in het bagageruim geldt vaak een vaste prijs tot ca. €80,-. Houd er rekening mee dat als u moet overstappen er extra kosten in rekening worden gebracht.

De meeste maatschappijen vervoeren geen rassen die als vechthond bekend staan of honden die de uiterlijke kenmerken hebben van een vechthond.

Daarnaast worden er nog de volgende eisen gesteld:

  • Het dier mag niet jonger dan 10 weken zijn.
  • Het dier moet in goede gezondheid zijn.
  • Het dier moet beschikken over een geldig Europees dierenpaspoort.
  • Het dier moet alle benodigde inentingen hebben gehad.
  • Het huisdier moet gechipt zijn met een elektronisch identificatiesysteem.

Luchtvaartmaatschappijen hanteren allemaal hun eigen regels  en passen deze zeer streng toe. Deze regels kunnen afhankelijk van de reisbestemming ook weer anders zijn, omdat vliegvelden of landen aanvullende maatregelen eisen.  Check deze dus ruim van tevoren.  Houd ook rekening met een langere inchecktijd op het vliegveld, zeker als uw huisdier via het ruim reist. Reserveer ook tijdig het ticket voor uw huisdier omdat alle maatschappijen slechts een beperkt aantal huisdieren per vlucht vervoeren.

Reistips:

  • Laat uw huisdier ruim voor de vlucht al aan de kennel  wennen.
  • Zorg dat alle reisdocumenten in orde zijn.
  • Laat uw huisdier vlak voor vertrek nog uit.
  • Geef uw huisdier binnen 2 uur voor vertrek niets meer te eten of te drinken.
  • Gebruik geen kalmerende middelen. Het dier kan dan vooral in het ruim onderkoeld raken. En als het middel  al voor het eind van de vlucht is uitgewerkt, raakt het dier helemaal in paniek.

Wat neem ik mee?

  • Europees Paspoort met een door de dierenarts ondertekende gezondheidsverklaring (Engelstalig). Deze moet tussen de 8 en 2 dagen voor de reis zijn gedateerd.
  • Vaccinatieschema.
  • Vaccinatiebewijs tegen hondsdolheid  (minimaal 21 dagen voor de reis).
  • Registratie en inschrijvingsbewijs chipnummer.
  • Medicijnen.
  • Gegevens van uw dierenarts.
  • Eigen mand/deken.
  • Eigen voer en eigen eet- en drinkbak.
  • Riem en halsband met  label met uw vakantieadres en telefoonnummer.
  • Tekenpincet.

Grensoverschrijdend

Als u met uw huisdier de grens overgaat is het verstandig te checken welke eisen in het vakantieland van uw keuze gesteld worden. Als u met de auto reist, controleer  dan de eisen van elk doorreis-land.

Landen passen de regels streng toe. Als u niet voldoet aan de toelatingseisen wordt uw huisdier tegengehouden bij de grens. In sommige gevallen wordt het dier teruggestuurd of in quarantaine geplaatst. Als dit niet mogelijk is kan ook worden overgegaan tot euthanasie.

Elk dier dat binnen de EU de grens overgaat moet beschikken over een geldig Europees Dierenpaspoort. Vanaf 1 januari 2015 zijn er nieuwe EU Dierenpaspoorten. Het oude paspoort is niet meer geldig.

Dit paspoort wordt uitgegeven door de dierenarts en moet de volgende informatie bevatten:

  • Gegevens eigenaar.
  • Omschrijving van het dier (ras, kleur e.d.).
  • Gegevens id-chip.
  • In het Engels opgestelde gezondheidsverklaring, ondertekend door de dierenarts.
  • Datum en type rabiës-vaccinatie (minimaal 21 dagen voor de reis).
  • Test op rabiës.
  • Bewijs van tekenbehandeling.
  • Bewijs van overige vaccinaties.
  • Voor sommige landen ook een bewijs van wormenbehandeling.

Omdat de genoemde behandelingen door de dierenarts moeten worden ingevuld in het paspoort, geldt dat deze ook door de dierenarts moeten zijn uitgevoerd en dat  u dat dus niet zelf kunt  doen.

Huisdieren mee vanaf 15 weken leeftijd

Het reizen  met dieren die jonger zijn dan 3 maanden is in veel landen niet mogelijk omdat ze nog niet ingeënt kunnen worden tegen rabiës.  Bovendien geldt voor de rabiësvaccinatie daar bovenop nog een wachttijd van 21 dagen. Dus kunnen de dieren pas mee als ze 15 weken oud zijn. Sommige landen laten dit wel toe als u een (Engelstalige) verklaring kunt overleggen dat ze niet in contact zijn geweest met dieren besmet met rabiës.

Zonder speciale vergunning mag u niet meer dan 5 dieren mee over de grens nemen. Daarnaast gelden in veel Europese landen nog aanvullende regels.

Parasieten in het buitenland

Vooral in de meer zuidelijke gelegen en oostelijke Europese landen komen parasieten voor die ernstige en soms zelfs dodelijke ziekten kunnen overbrengen. Voorkomen is beter dan genezen. En deze parasieten zijn ook goed preventief te bestrijden. Wij raden u daarom ook dringend aan uw huisdier ruim voor vertrek  te behandelen. Zie ook het uitgebreide artikel Parasietenbestrijding bij uw huisdier en Leishmania.

Mijn huisdier blijft thuis

Oppas in huis

Veel dieren en vooral katten natuurlijk, blijven het liefste in hun eigen vertrouwde omgeving met een oppas in huis. Mogelijk dat u dit kunt regelen met familie of vrienden. Anders zijn er ook verschillende mogelijkheden van dierenoppascentrales. Voordeel is dat ook uw huis niet leeg staat tijdens de vakantie. Neem ruim de tijd om de oppas en het huisdier aan elkaar te laten wennen en te kijken of het wel klikt. Als u een oppas in huis heeft, laat dan goede instructies achter zoals informatie over uitlaat- en voertijden, eventuele medische informatie, favoriete speeltjes, telefoonnummers van dierenarts en uzelf en het id-chipnummer met het registratiebewijs van de databank. Zorg ook dat van alle dierenbenodigdheden (medicijnen, voer, stro, kattenbakkorrel, poepzakjes, enz) genoeg voorraad in huis is.

Uit logeren

Hebt u liever geen vreemde in huis tijdens uw vakantie, dan kunt u gebruik maken van de diensten van een dierenpension. Denk er wel aan dat de goede pensions in het hoogseizoen al lang van te voren zijn volgeboekt en dat het dus zaak is hier ruim van tevoren een plekje te reserveren.

Ga er zelf eerst eens langs om te beoordelen of u uw huisdier er met een gerust hart achterlaat. Bekijk de verblijven van de dieren en de speelruimte. Hoe vaak/hoe lang worden de dieren uitgelaten, hoe gaat men om met de hygiëne, kunt u uw eigen voer meenemen, beschikt men over een bewijs van vakbekwaamheid, worden honden en katten apart gehuisvest, welke dierenarts komt in het pension? Allemaal vragen die u aan de orde kunt stellen.

Het pension stelt ook eisen aan uw huisdier:

  • Het dier moet beschikken over een dierenpaspoort.
  • Honden moet ingeënt zijn tegen parvo en hondenziekte.
  • Katten moeten ingeënt zijn tegen kattenziekte en niesziekte.
  • Veel dierenpensions eisen ook een inenting tegen kennelhoest.
  • De inentingen moeten zijn afgetekend in het dierenpaspoort.
  • Veel pensions eisen een bewijs van ontworming en vlooienbehandeling.

Vraag ruim van tevoren na of het pension van uw keuze nog aanvullende eisen stelt. Het is verstandig om de dieren bij thuiskomst te behandelen tegen wormen en vlooien (hond / kat). Als er veel dieren bij elkaar zitten is de kans op besmetting zeer reëel.

Prettige vakantie

Een vakantie met huisdieren is eigenlijk niet eens zo veel regelwerk, het is vooral een kwestie van op tijd beginnen. Maar een goede voorbereiding kan veel ellende voorkomen. Wij wensen u een prettige vakantie! Heeft u wat aan onze tips gehad? Laat het ons even weten hieronder in de reacties.

 

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Anderen lazen ook:
Tekenziekte gevaar hond
Seresto vlooien- en tekenband
Seresto halsband hond kat
Advantix teek vlo hond
Vlooien bij de kat
Vakantiekriebels bij uw huisdier
Teken en ziekte van Lyme bij de hond
Huisdier mee op vakantie
Teek bij uw hond
Teken en honden
Ontwormen, ontvlooien en teken voorkomen bij hond en kat
Tekenonderzoek in Nederland