Vlooien. Alleen van het woord krijgt u misschien al jeuk. Kunt u zich voorstellen hoe uw kat zich moet voelen als hij daadwerkelijk vlooien heeft? Voor de gezondheid van uw dier, maar ook voor uw eigen gezondheid, is het belangrijk om snel van vlooien af te zijn. Want naast dat vlooien vervelend zijn voor uw huisdier, kunnen zij ook lintwormen overbrengen en kan uw huisdier allergisch zijn voor vlooienbeten.
Wat zijn vlooien?
Vlooien zijn veelvoorkomende bloedzuigende parasieten van 1-3 mm groot. Ze komen veel voor bij honden en katten, maar kunnen ook op konijnen, fretten en zelfs mensen zitten. Er bestaan verschillende soorten vlooien, bijvoorbeeld de honden- en de kattenvlo. Volwassen vlooien springen op de kat en voeden zich met bloed. Daarna paren ze en leggen ze eitjes in de vacht. Eén vlo legt per dag zo’n 50 eitjes. De eitjes van de vlo vallen van de kat en komen in de omgeving terecht. Daar ontwikkelen ze zich tot larven die zich verstoppen in kiertjes, plinten en tapijt. Na 2-3 weken verpoppen de larfjes. Deze poppen kunnen zeker 1,5 jaar in de omgeving overleven! Als een geschikte gastheer (bijvoorbeeld uw kat) langskomt, komen de poppen uit en zullen de volwassen vlooien uw kat weer bespringen. Zo kan 1 vlo leiden tot 1000 nieuwe vlooien. Enkele vlooien leiden in mum van tijd dus tot een gigantische vlooienplaag.
Hoe krijgt uw kat vlooien?
We zien vlooien het meest in het voorjaar en de zomer, maar ze kunnen het hele jaar door voorkomen. Een kat wordt vooral besmet als ze in een omgeving komen waar vlooien zijn. Dat kan binnenshuis zijn, maar ook buiten.
Wat zijn de symptomen?
Een vlooienbeet leidt tot jeuk. Vaak zien we de kat krabben, bijten en likken aan de vacht. Vlooien zitten vooral graag in de vacht rond de staart en rug. Sommige katten ontwikkelen een vlooienallergie. Eén vlooienbeet kan dan al leiden tot zeer heftige jeuk bij de kat waarbij ze zichzelf tot bloedens toe kunnen krabben of openbijten.
Hoe stelt u de diagnose?
Om na te gaan of uw huisdier vlooien heeft, kunt u het beste een vlooienkam gebruiken. Zo kunt u de vlo zelf makkelijk vinden. Met een vlooienkam kunt u ook vlooienpoepjes opsporen. Dit zijn kleine zwarte korreltjes. U kunt onderscheid maken tussen zand en vlooienpoepjes door de korreltjes op een vochtige witte tissue te leggen. Vlooienpoepjes geven dan een roodbruine kleur (bloed) af. Als u vlooienpoepjes vindt, weet u zeker dat uw kat besmet is.
Waaruit bestaat de behandeling?
Er zijn diverse producten op de markt om katten tegen vlooien te behandelen. Er bestaan vele middelen tegen vlooien sprays, shampoos, pipetjes, halsbanden en tabletten. Enkele producten zijn online verkrijgbaar op www.dierapotheker.nl, andere kunt u alleen bij de dierenartsenpraktijk kopen. Kom gerust langs in een van onze klinieken voor een passend advies. Het is belangrijk om bij een besmetting alle dieren in huis te behandelen. Ook de omgeving moet worden aangepakt. Bij een vlooienbesmetting zit slechts 5 % van de vlooien op het dier en dus 95% in de omgeving! Dat betekent: goed stofzuigen; kleedjes, dekens en manden op 60°C wassen en eventueel gebruik maken van een omgevingsspray. Vergeet ook de auto niet. De behandeling moet vaak zeer langdurig worden toegepast! Dat betekent dat u minimaal 6 maanden lang een goede vlooienbehandeling moet geven.
De Seresto Halsband en de Advantage pipetten zijn veel bestelde producten die met succes worden ingezet bij ongemak door vlooien bij de kat.
Vlooien kunnen ook de lintworm overbrengen. Geef bij een vlooienbesmetting uw kat dan ook een goede behandeling tegen lintwormen.
Hoe kunt u vlooien voorkomen?
Voorkomen is beter dan genezen. Alle katten kunnen vlooien oplopen en een vlooienplaag in huis is erg lastig te bestrijden. Door middelen tegen vlooien te gebruiken kunt u een besmetting voorkomen. Er bestaan sprays, pipetjes, halsbanden en tabletten met een verschillende werking en werkingsduur. Deze varieert van een dag tot aan acht maanden. Het ene middel werkt alleen tegen volwassen vlooien, terwijl het andere ook een omgevingswerking heeft. Enkele producten zijn online verkrijgbaar op www.dierapotheker.nl, andere kunt u alleen bij de dierenartsenpraktijk kopen. Kom gerust langs in een van onze klinieken voor een passend advies.
Veel mensen voelen weerstand om hun kat met bestrijdingsmiddelen te behandelen. Van oudsher wordt door sommige mensen aanbevolen de kat knoflook te geven. Dit zou goed werken tegen vlooien. Echter, niets is minder waar. Er is geen bewijs dat knoflook vlooien kan voorkomen of doden. Onze ervaring is dat veel katten die de praktijk bezoeken last hebben van vlooien (ondanks knoflook). En wist u dat knoflook zelfs giftig is?
Er gaan ook verhalen dat de stof ‘fipronil’, wat het werkzame bestanddeel is van Frontline®, niet meer goed werkt. Vlooien zouden resistent zijn. Hier is op dit moment echter geen duidelijk bewijs voor! Toch zien wij in de praktijk ook regelmatig vlooien bij dieren die behandeld worden met Frontline®. Mogelijk komt dit ook doordat de middelen niet voldoende frequent of niet op de juiste manier worden toegepast. In dat geval is gebruik van een ander product raadzaam.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl