Op een heerlijke luie zondagmiddag lekker wegdommelen. En ja hoor, daar komt de gaap. En meteen begint de rest van de familie ook te gapen. Het lijkt wel besmettelijk. Is dit herkenbaar voor u? Let dan ook eens goed op de hond. Het lijkt namelijk zo te zijn dat ook onze trouwste viervoeter mee kan doen met dit gezamenlijke gapen.
Sociale betekenis van gapen
Bij mensen en mensapen werkt gapen aanstekelijk. Dit heeft te maken met het empathisch vermogen en een sterke sociale band. Nu zijn er ook wetenschappers die ontdekt hebben dat honden vaak gaan gapen als hun baasje gaapt. Dit zou een teken zijn van het empathisch vermogen van honden. De sociale band tussen hond en mens wordt hiermee nog eens bevestigd.
Andere redenen waarom een hond gaapt
Wanneer een hond moe en slaperig is en zich eens lekker uitrekt, zien we vaak dat hij/zij geeuwt. Net als bij mensen is dit een teken van ontspanning. Maar, ook in de compleet tegenovergestelde situatie, namelijk stress, zal een hond vaak gaan gapen. Dit kan zowel in positieve als in negatieve stresssituaties voorkomen. Positieve stress zien we bijvoorbeeld bij opwinding als de riem gepakt wordt om te gaan wandelen. Voorbeelden van negatieve situaties zijn straffen, ruzie/geschreeuw in huis, optillen/hanteren en het overvragen van de hond tijdens trainingen. Ook kan het voorkomen tijdens interacties met andere honden. Dit gapen in stresssituaties noemen we ‘overspronggedrag’. Het is een manier om zichzelf te kalmeren, maar ook een manier om met andere honden te communiceren.
Wat is gapen eigenlijk?
De precieze reden waarom mensen en honden gapen, is niet helemaal duidelijk. Er zijn allerlei theorieën bedacht, van het binnenkrijgen van meer zuurstof tot het afkoelen van de hersenen. Gapen wordt omschreven als het wijd openen van de mond/bek met een snelle instroom van lucht naar de longen. Dit kan zowel met als zonder geluid. Wat de precieze achtergrond ook is, gezamenlijk gapen op een luie zondagmiddag blijft aanstekelijk.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl
Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Bronvermelding: Szánthó F, Miklósi Á, Kubinyi E (2017) Is your dog empathic? Developing a Dog Emotional Reactivity Survey. PLoS ONE 12(2): e0170397.