Worm soorten bij de kat

Welke wormsoorten komen bij de Nederlandse kat voor?

Soorten wormen bij de kat

Bij de kat zijn het vooral de spoelworm en de lintworm die op de loer liggen. Beide wormen leven vooral in de darmen en de maag van de kat. Maar er zijn ook andere wormsoorten die de Nederlandse kat belagen.

Symptomen wormen bij de kat

U kunt een wormbesmetting bij uw kat, zeker bij een volwassen kat, vaak niet zien. Op het oog merkt uw kat er niets van terwijl uw kat wel vol wormen kan zitten. Bij bepaalde wormbesmettingen komen wel symptomen voor.
De mogelijke symptomen zijn dan:

  • Wormen of rijstkorrels (=lintworstukjes) in de ontlasting
  • Overgeven, mogelijk met wormen in het braaksel
  • Diarree, mogelijk met wormen en/of bloed
  • Vermageren
  • Afname van de conditie
  • Dorre en stugge vacht
  • Benauwd worden (longworm, hartworm)

Spoelwormen bij de kat nader bekeken

Spoelworm cyclus bij de kat (ESCCAP)

Spoelwormen komen veel voor bij de kat. Er zijn twee echte soorten spoelworm, te weten Toxocara Cati en Toxascaris Leonina. De spoelworm wordt ook wel rondworm genoemd. Ook de mijn- en zweepwormen vallen onder de spoelwormen. De eitjes van de spoelworm worden door de kat opgenomen vanuit de omgeving. Zij ontwikkelen zich in de darm van de kat tot volwassen spoelworm, die weer eitjes produceert. Deze eitjes zitten dan in de ontlasting van katten, die ook kan worden opgenomen door knaagdieren en vogels. Wanneer een kat een dergelijk dier op peuzelt dan wordt de kat op die manier ook weer met spoelwormen besmet.

Hoe ziet een spoelworm er uit?

U heeft vast wel eens een sliert spaghetti gezien? Nou daar lijkt een volwassen spoelworm verdacht veel op. Die volwassen spoelwormen kroelen rond in de darm van de kat waar ze eitjes produceren. De eitjes en de daaruit komende larven van de spoelworm kunt u met het blote oog niet zien, wel onder de microscoop.

Moedermelk en spoelwormen

Speciaal aan Toxocara Cati is dat de poes de eitjes van deze spoelworm uitscheidt met de moedermelk, die de kittens opnemen. Veel kittens worden op deze manier besmet, misschien wel allemaal.

De besmetting met spoelwormen is een zoönose

Spoelwormen (Toxocara) zijn een zoönose. Dat betekent dat ze besmettelijk zijn voor mensen. Na opname van de wormeitjes komen de larven uit en die ‘reizen’ dan door uw lichaam (larva migrans).

Symptomen van spoelwormen bij de kat

Bij een besmetting ziet u meestal vrij weinig symptomen aan de kat. Wanneer er veel wormen aanwezig zijn in het lichaam van de kat zien we als symptomen van de wormbesmetting gewichtsverlies, braken en diarree en jeuk bij het poepgaatje en vooral bij de kittens een te langzame groei.

Symptomen spoelwormen bij de mens

Vaak merkt u niets van een besmetting, maar soms ontstaan ziekteverschijnselen als buikgriep, hoesten, spierpijn of algemeen ziek zijn. Een zeer ernstige vorm, die we vooral bij jonge kinderen kunnen zien, is de ‘larva migrans’ in het oog. Dit kan tot blindheid leiden. Door huisdieren, dus ook katten consequent te ontwormen, zijn wormbesmettingen bij de mens te voorkomen. Zeker bij gezinnen met kinderen.

De lintworm bij de kat

Lintworm cyclus bij de kat (ESCCAP)

Lintwormen zijn lang en plat en bestaan uit segmenten. Deze segmenten worden met de ontlasting uitgescheiden en zitten barstensvol eitjes van de lintworm. De segmenten zijn net rijstkorrels, die vaak gezien worden in de ontlasting, op de ligplaats of rond de anus van de kat. 

Eén lintwormsoort van de kat wordt overgebracht door de vlo. De kat kan zich op deze manier met lintwormen besmetten wanneer hij zichzelf schoon lijkt en zo een vlo inslikt. We gaan er daarbij vanuit dat wanneer een kat vlooien heeft hij ook eigenlijk altijd ook lintwormen heeft. 

Lintwormen worden ook overgebracht door muizen en ratten

De andere lintworm van de kat wordt overgebracht door ratten en muizen. Katten die veel buiten zijn en jagen lopen dan ook snel tegen een dergelijke lintworminfectie aan door de opname van een muis of rat.

Haakwormen bij de kat

De haakworm leeft in de darm van de kat. De kat wordt besmet met de haakworm door opname van de haakwormlarven uit de omgeving via de bek. Ook kunnen volwassen haakwormen via de huid direct de kat binnen dringen. In de darm van de kat produceert deze worm haar eitjes, die met de ontlasting weer naar buiten gaan. Wanneer een kat een ernstige besmetting met de haakworm heeft opgelopen dan kan kan de kat diarree krijgen en bleekjes er uit gaan zien. Dat komt door bloedarmoede. Bij mensen waar de haakworm via de huid ook binnen kan dringen, zien we wel een huidontsteking daar waar de haakworm de huid heeft doorboord.

Longworm bij de kat

Larven van de longworm kunnen de kat besmetten. Deze larven bevinden zich in slakken en wanneer een kat zo’n slak opeet dan besmet de kat zichzelf met de longworm. Dat kan ook doordat een kat een dier opeet die besmette slakken gegeten heeft. De zo opgenomen longwormlarve trekt verder door het lichaam van de kat op weg naar de longen, waar de larve volwassen wordt. Diep in de longen richt de longworm zo schade aan waar de kat hinder van kan hebben. De kat zal dan vaak kuchend hoesten en een loopneus hebben. In de longen legt de volgroeide longworm haar eitjes die hier tot larve worden. Die larven reizen vanuit de kleine longblaasjes naar de darmen van de kat en worden vervolgens met de ontlasting van de kat uitgescheiden. Een kat met een longworminfectie is goed te behandelen met een wormkuur.

De hartworm bij de kat

Hartworm cyclus bij de kat (ESCCAP)

Ook hartwormen kunnen bij de kat voorkomen. Hartwormen worden door insectenbeten overgebracht. In Nederland leven geen hartwormen maar in veel buitenland wel. Bijvoorbeeld in de landen rondom de Middellandse Zee en in Noord-Amerika. Gaat u met uw kat daar op vakantie dan kan de kat daar een gemene infectie met de hartworm, ook wel Franse hartworm genoemd, oplopen. Zo’n infectie met de hartworm is erg moeilijk te genezen, te meer daar de hartworm langzaam aan en ongemerkt zorgt voor verstopping van de bloedvaten. Het is dan ook zaak om een kat preventief een ontwormingskuur te geven.

Richtlijn wormbestrijding richtlijn ESCCAP

De ESCCAP is een onafhankelijke, non-profit organisatie die richtlijnen ontwikkelt voor de behandeling en preventie van parasieten bij gezelschapsdieren. Deze richtlijnen zijn opgesteld ter bescherming van de gezondheid van huisdieren, het verbeteren van de volksgezondheid en ter bevordering van de relatie mens-dier. U vindt hier de complete richtlijn Wormbestrijding bij hond en kat van april 2020.

Ontworm advies van onze dierenarts

  1. Was uw handen vaak en grondig. Vooral na tuinieren en na verwijderen van kattenpoep en schoonmaken kattenbak.
  2. Houdt de nagels van uw kinderen kort.
  3. Laat katten hun behoefte doen in een schone kattenbak.
  4. Verschoon regelmatig de ligplaatsen van uw kat.
  5. Katten moeten minimaal 4x per jaar worden ontwormd. De aandacht moet hierbij vooral gericht zijn op de behandeling van het jonge dier en zogende dieren.

Vragen?

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Neem gerust contact met ons op, email: info@dierapotheker.nl


Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Castratie van uw dier met 1 prik

Hond en kat onvruchtbaar maken met één injectie

Honden en katten in Nederland en daar buiten worden nu gecastreerd en gesteriliseerd door een operatie. Dit zijn bij de Nederlandse gezelschapsdieren de meest voorkomende operaties. Er is een nieuwe ontwikkeling gaande waarbij deze operatieve castratie en sterilisatie niet meer nodig is en een injectie volstaat. Anticonceptie met één injectie.

Castratie en sterilisatie nu

Wanneer een teef gesteriliseerd, eigenlijk gecastreerd wordt, al dan niet door een kijkoperatie, dan kan de teef niet meer loops en niet meer drachtig worden. Daarbij verkleint deze ingreep ook de kans op tumoren van de melkklieren en een baarmoederontsteking. Dat geldt ook voor het operatief castreren van poezen, terwijl castratie van katers de kans op sproeien vermindert. Ook plassen in huis neemt vaak af bij katers na castratie en de urine ruikt minder sterk, de kater gaat vaak minder buitenshuis zwerven. De mannetjes hond, de reu, heeft maar beperkt gezondheidsvoordelen van een castratie. Vaak verandert het gedrag van de reu wel, maar is dat maar voor even. Dit gedrag wordt namelijk maar voor een deel bepaald door testosteron.

Nadelen operatieve castratie hond en kat

Wanneer een hond of kat gecastreerd wordt dan gaat hij of zij geheel onder narcose. Daarbij is de operatie zelf door het verwijderen van de zaadballen, dan wel het in de open buik verwijderen van de baarmoeder dan wel afsluiten van de eileiders, een behoorlijke belasting van het dier. Een bijkomend nadeel van de operatieve anticonceptie is dat het bij grote aantallen dieren lastig uitvoerbaar is en ook vrij kostbaar. Dat geldt met name voor zwerfdieren.

Twee mogelijke alternatieven voor de castratie

Al langer wordt er gezocht naar andere manieren om honden en katten onvruchtbaar te maken. Het lijkt er nu op dat 2 manieren een goede kans van slagen hebben. De 1e manier is door gebruik te maken van een virus. Dit virus wordt aangepast zodat het niet leidt tot ziekte maar wel tot een gen verandering. Daardoor kan testosteron bij de reu in de zaadbal niet zijn werk doen en zo wordt de reu permanent onvruchtbaar. Dat is eenvoudig aan te tonen in het sperma. Dit éénmalig toegediende virus is bij de reu waarschijnlijk binnen een dag weg, dit is nog in onderzoek. Bij de teef is de techniek hetzelfde maar het is wat lastiger omdat een teef maar 2x per jaar loops is.

Castratie met nanodeeltjes

De 2e manier is met nano deeltjes. Nano deeltjes zijn zo klein dat ze heel gemakkelijk cellen in en uit kunnen gaan. Door aan deze deeltjes een giftige stof toe te voegen kunnen ze via de bloedbaan naar specifieke cellen worden geleid. Uitsluitend daar in die specifieke cellen kunnen ze dan hun werk doen. De giftige stof die de nano deeltjes bij zich dragen kunnen dan daar hun werk doen en voor celdood zorgen. De specifieke cellen die bereikt worden zijn de cellen in de zaadballen en in de eierstokken. Hierdoor is er ook geen productie meer van de belangrijkste geslachtshormonen. Zo worden teven niet meer loops en poezen niet meer krols.

Veelbelovende ontwikkelingen

Vooral voor zwerfdieren kan de anticonceptie met één injectie een uitkomst zijn. Ze worden gevangen, één prik en weer los gelaten. Wel zo snel en effectief.

Onderzoeksproject van de Faculteit Diergeneeskunde en Medical Research Center Edinburgh gefinancierd door de Found Aniumal Foundation

Vragen?

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Neem gerust contact met ons op, email: info@dierapotheker.nl


Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Huisdier in huis halen tijdens Corona?

Thuiswerken met nieuwe harige huisgenoot

In het Midden-Oosten zijn huisdieren onterecht massaal op straat gezet vanwege het Corona virus. In Nederland en veel andere landen halen we juist een nieuwe harige huisgenoot binnen. We hebben massaal ontdekt dat wandelen een welkome afleiding is en dat dit wel zo leuk is met een hond. Ook in huis zorgt een kat, hond of konijn nu voor de nodige afleiding, met name een pup of kitten is favoriet. Het is nu al lastig om een nieuwe viervoeter te vinden met een betrouwbare herkomst.

Ideale omstandigheden voor een nieuwe huisgenoot

We zijn veel thuis en hebben volop tijd. Ideaal voor de opvoeding van een nieuwe harige huisgenoot. Wanneer u nu een pup of kitten in huis heeft gehaald dan is er natuurlijk veel tijd en aandacht voor deze nieuwe huisgenoot. Prima voor de opvoeding en zo kan uw nieuwe huisdier zo snel mogelijk leren luisteren en aan uw gewoontes wennen. Eigenlijk ideale omstandigheden om te starten met een huisdier in huis.

Minder aandacht en tijd voor huisdier

Hond in huis halen tijdens Corona niet altijd verstandig

Die omstandigheden gaan weer een keer anders worden. Uw gewoontes veranderen dan ook. We vertrekken ’s morgens weer naar het werk en komen ’s avonds moe thuis. Dat betekent ook dat we dan vaak anders omgaan met ons huisdier. Ook zijn onze dieren overdag dan meer alleen en dat zijn ze dus niet altijd gewend. Wanneer u kinderen heeft, dan gaan ze weer naar school en hebben dan vanzelf ook minder aandacht voor hun nieuwe lieveling. Dat kan met name voor honden verwarrend zijn.

Een huisdier is geen impuls aankoop

De aankoop van een dier is niet niks. Vanaf het moment van aankoop bent u geheel verantwoordelijk voor het welzijn van dat dier en dat gedurende het hele leven van dat dier. Dat betekent iedere dag voldoende tijd en aandacht voor het dier, ook wanneer het regent en stormt. Een dier brengt kosten met zich mee, voor een gemiddelde hond is dit berekend op zo’n 900 Euro per jaar. De aankoop van een dier, hoe leuk en lief ook, mag dan ook nooit een impuls aankoop zijn.

Zo’n nieuwe harige huisgenoot is iets heel moois

Hond in huis halen tijdens Corona crisis kan heel mooi zijn. Doe dit wel verantwoord.

Gelukkig is dit voor steeds meer dierenliefhebbers een gegeven. Zij laten zich dan ook volop vooraf informeren over alles wat het houden van een huisdier met zich meebrengt. En nemen dan al of niet de beslissing welk huisdier zij in hun omstandigheden het beste kunnen nemen. En ja, dan is zo’n nieuwe harige viervoeter in huis wel iets heel moois!

Vragen?

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Neem gerust contact met ons op, email: info@dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

7 Thuistips voor uw hond en kat tijdens Corona

Thuiswerken met uw hond of kat

Velen van u zijn nu door de Corona crisis meer thuis. Uw huisdier is altijd thuis en merkt ineens dat u en uw huisgenoten veel aanwezig zijn. Best gezellig, maar het is wel even wennen. Hoe kunt u nu het beste omgaan met uw hond en kat tijdens zo’n periode van thuiswerken en intensief samen zijn?

Hier onze 7 tips voor u en uw dier thuis

1. Houdt dezelfde routine aan als anders

Uw hond en kat vinden het vooral fijn als alles blijft zoals het was. Dus wandel op de normale tijden met uw hond en voer uw hond en kat ook zoals anders.

2. Een beetje afleiding is prima

Een extra wandelingetje of even lekker buiten ravotten is natuurlijk een welkome afleiding voor u en uw hond. Daar wordt je fris en blij van en het werkt stress verlagend.

3. Voel u niet schuldig

Een hond slaapt wel 15 uur per dag

Voel u niet schuldig dat u niet van alles gaat doen met uw huisdier. Ook als een hond in vrijheid alleen is doet hij niet veel behalve liggen. Liggen om te slapen of gewoon op de uitkijk. Wist u dat een hond zo’n 15 uur per dag slaapt?

4. Snack en snaai plezier

Ja, de pauzes hebben we nu ook thuis. En koffie met een koekje hoort daarbij. Natuurlijk mogen uw hond en kat ook best een lekkere snack. Houdt daarbij altijd aan dat het totaal van die snacks maximaal 10% van het totale voer die dag mag zijn . Liefst wat minder.

5. Borstel en was uw hond wat vaker

Even lekker geborsteld worden, welke hond geniet daar nu niet van? Juist nu is een extra wasbeurt met een welriekende shampoo een weldaad voor uw hond en u. Heerlijk toch zo’n weldadig geurende viervoeter aan je voeten?

6. Kat wat vaker op schoot

Neem uw kat wat vaker op schoot en kroel hem of haar lekker in de nek. Dat stelt ze gerust en schept een band. Uw kat waardeert dit vaak meer dan een snack.

7. Zoek troost bij elkaar

Lekker aandacht van het baasje

Misschien bent u wat onzekerder of wat verdrietig door alles wat er nu gebeurt met de Corona crisis. Honden en katten hebben vaak veel gevoel voor onze emoties. Zoek dan ook troost bij uw huisdier. Praat kalm en rustig met ze dat stelt gerust.

Vragen?

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Neem gerust contact met ons op, email: info@dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

5 gevaarlijke parasieten voor hond, kat en mens

parasieten die gevaarlijk zijn voor mens en huisdier

Zolang er mensen en dieren zijn zullen er parasieten zijn. Veel parasieten zijn onschuldig en hooguit wat minder hygiënisch. Maar er zijn ook parasieten die echt gevaarlijk kunnen zijn voor ons en onze huisdieren. We willen u hier kort wat meer vertellen over 5 van die gevaarlijke, vaak onderschatte parasieten, te weten Toxocara (spoelwormen), Toxoplasmose, Giardia, de Franse hartworm en de longworm bij de kat.

1. Toxocara vooral een gevaar voor kinderen, pups en kittens

Vooral kinderen, pups en kittens kunnen flink last hebben van spoelwormen. Het klinkt onschuldig maar dat is het zeker niet. Zo is onlangs gebleken dat kinderen door de spoelworm, Toxocara, astma en eczeem kunnen krijgen. Ook epileptische aanvallen, buikpijn, oogproblemen, hersenaandoeningen en gedragsafwijkingen kunnen het gevolg bij kinderen zijn. Hond en kat kunnen de spoelworm overbrengen naar kinderen en aangetoond is dat maandelijks ontwormen van de hond en kat + het navolgen van een aantal hygiëne tips er voor zorgt dat er geen spoelworm besmetting naar kinderen meer kan optreden.

2. Giardia, langdurige diarree bij hond, kat en mens

Giardia is een ééncellige parasiet die kan voorkomen in de darm van de mens en een groot aantal dieren.  Giardia is een zoönose, ofwel een ziekte die van mens op dier overgedragen kan worden en omgekeerd. Onderzoeken wijzen uit dat het wel waarschijnlijker is dat bij Giardia de overdracht van mens op hond plaatsvindt, en meestal niet andersom. Behandeling van een hond met diarree door Giardia vindt plaats met een 3 daagse kuur fenbendazol (Panacur©). Omdat de oöcysten heel lang overleven in de omgeving, vinden er vaak herinfecties plaats. Het is dus erg belangrijk om de omgeving ook goed te reinigen en waar mogelijk desinfecteren. 

3. Toxoplasmose gevaarlijk voor drachtige dieren en zwangere vrouwen

Toxoplasmose is een reëel gevaar voor zwangere vrouwen en drachtige poezen en teven, neem daarom altijd deze regels in acht:

  • Verhit vlees tot het gaar is. Eet geen rauw vlees!
  • Vermijd contact met tuinaarde en zand in de zandbak. Draag desnoods handschoenen. Was groenten altijd zorgvuldig.
  • Verschoon de kattenbak niet zelf of doe dit dagelijks, want de eitjes zijn pas na 1 dag gevaarlijk.

4. Franse hartworm kan honden ziek en dood maken

De Franse hartworm kan honden ernstig ziek maken, zelfs tot de dood er op volgt. Vossen zijn het reservoir voor deze worm en van hier kunnen honden via slakken en kikkers besmet raken. Na de besmetting kan het wel tot 5 jaar voordat er symptomen optreden, zoals hoesten, geen eetlust, ademhalingsproblemen, vermageren en plotseling dood. Voorkom dus ten alle tijde dat uw hond een slak of kikker) opneemt.

5. Longworm gevaar voor de longen van de kat

De longworm bij de kat wordt door slakken overgedragen en ook door prooidieren, zoals muis en rat. Deze worm kan ernstige beschadiging van de longen van de kat veroorzaken. Gelijksoortige verschijnselen als die we zien bij astma en bronchitis. Een kat met een infectie met deze longworm is goed te behandelen met een ontwormtablet zoals Milbemax of ontwormpipet zoals Dronspot.

Vragen?

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Neem gerust contact met ons op, email: info@dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

bron: Esccap, European Scientific Counsel Animal Parasites