Worm soorten bij de kat

Soorten wormen bij de kat

Bij de kat zijn het vooral de spoelworm en de lintworm die op de loer liggen. Beide wormen leven vooral in de darmen en de maag van de kat. Maar er zijn ook andere wormsoorten die de Nederlandse kat belagen.

Symptomen wormen bij de kat

U kunt een wormbesmetting bij uw kat, zeker bij een volwassen kat, vaak niet zien. Op het oog merkt uw kat er niets van terwijl uw kat wel vol wormen kan zitten. Bij bepaalde wormbesmettingen komen wel symptomen voor.
De mogelijke symptomen zijn dan:

  • Wormen of rijstkorrels (=lintworstukjes) in de ontlasting
  • Overgeven, mogelijk met wormen in het braaksel
  • Diarree, mogelijk met wormen en/of bloed
  • Vermageren
  • Afname van de conditie
  • Dorre en stugge vacht
  • Benauwd worden (longworm, hartworm)

Spoelwormen bij de kat nader bekeken

Spoelworm cyclus bij de kat (ESCCAP)

Spoelwormen komen veel voor bij de kat. Er zijn twee echte soorten spoelworm, te weten Toxocara Cati en Toxascaris Leonina. De spoelworm wordt ook wel rondworm genoemd. Ook de mijn- en zweepwormen vallen onder de spoelwormen. De eitjes van de spoelworm worden door de kat opgenomen vanuit de omgeving. Zij ontwikkelen zich in de darm van de kat tot volwassen spoelworm, die weer eitjes produceert. Deze eitjes zitten dan in de ontlasting van katten, die ook kan worden opgenomen door knaagdieren en vogels. Wanneer een kat een dergelijk dier op peuzelt dan wordt de kat op die manier ook weer met spoelwormen besmet.

Hoe ziet een spoelworm er uit?

U heeft vast wel eens een sliert spaghetti gezien? Nou daar lijkt een volwassen spoelworm verdacht veel op. Die volwassen spoelwormen kroelen rond in de darm van de kat waar ze eitjes produceren. De eitjes en de daaruit komende larven van de spoelworm kunt u met het blote oog niet zien, wel onder de microscoop.

Moedermelk en spoelwormen

Speciaal aan Toxocara Cati is dat de poes de eitjes van deze spoelworm uitscheidt met de moedermelk, die de kittens opnemen. Veel kittens worden op deze manier besmet, misschien wel allemaal.

De besmetting met spoelwormen is een zoönose

Spoelwormen (Toxocara) zijn een zoönose. Dat betekent dat ze besmettelijk zijn voor mensen. Na opname van de wormeitjes komen de larven uit en die ‘reizen’ dan door uw lichaam (larva migrans).

Symptomen van spoelwormen bij de kat

Bij een besmetting ziet u meestal vrij weinig symptomen aan de kat. Wanneer er veel wormen aanwezig zijn in het lichaam van de kat zien we als symptomen van de wormbesmetting gewichtsverlies, braken en diarree en jeuk bij het poepgaatje en vooral bij de kittens een te langzame groei.

Symptomen spoelwormen bij de mens

Vaak merkt u niets van een besmetting, maar soms ontstaan ziekteverschijnselen als buikgriep, hoesten, spierpijn of algemeen ziek zijn. Een zeer ernstige vorm, die we vooral bij jonge kinderen kunnen zien, is de ‘larva migrans’ in het oog. Dit kan tot blindheid leiden. Door huisdieren, dus ook katten consequent te ontwormen, zijn wormbesmettingen bij de mens te voorkomen. Zeker bij gezinnen met kinderen.

De lintworm bij de kat

Lintworm cyclus bij de kat (ESCCAP)

Lintwormen zijn lang en plat en bestaan uit segmenten. Deze segmenten worden met de ontlasting uitgescheiden en zitten barstensvol eitjes van de lintworm. De segmenten zijn net rijstkorrels, die vaak gezien worden in de ontlasting, op de ligplaats of rond de anus van de kat. 

Eén lintwormsoort van de kat wordt overgebracht door de vlo. De kat kan zich op deze manier met lintwormen besmetten wanneer hij zichzelf schoon lijkt en zo een vlo inslikt. We gaan er daarbij vanuit dat wanneer een kat vlooien heeft hij ook eigenlijk altijd ook lintwormen heeft. 

Lintwormen worden ook overgebracht door muizen en ratten

De andere lintworm van de kat wordt overgebracht door ratten en muizen. Katten die veel buiten zijn en jagen lopen dan ook snel tegen een dergelijke lintworminfectie aan door de opname van een muis of rat.

Haakwormen bij de kat

De haakworm leeft in de darm van de kat. De kat wordt besmet met de haakworm door opname van de haakwormlarven uit de omgeving via de bek. Ook kunnen volwassen haakwormen via de huid direct de kat binnen dringen. In de darm van de kat produceert deze worm haar eitjes, die met de ontlasting weer naar buiten gaan. Wanneer een kat een ernstige besmetting met de haakworm heeft opgelopen dan kan kan de kat diarree krijgen en bleekjes er uit gaan zien. Dat komt door bloedarmoede. Bij mensen waar de haakworm via de huid ook binnen kan dringen, zien we wel een huidontsteking daar waar de haakworm de huid heeft doorboord.

Longworm bij de kat

Larven van de longworm kunnen de kat besmetten. Deze larven bevinden zich in slakken en wanneer een kat zo’n slak opeet dan besmet de kat zichzelf met de longworm. Dat kan ook doordat een kat een dier opeet die besmette slakken gegeten heeft. De zo opgenomen longwormlarve trekt verder door het lichaam van de kat op weg naar de longen, waar de larve volwassen wordt. Diep in de longen richt de longworm zo schade aan waar de kat hinder van kan hebben. De kat zal dan vaak kuchend hoesten en een loopneus hebben. In de longen legt de volgroeide longworm haar eitjes die hier tot larve worden. Die larven reizen vanuit de kleine longblaasjes naar de darmen van de kat en worden vervolgens met de ontlasting van de kat uitgescheiden. Een kat met een longworminfectie is goed te behandelen met een wormkuur.

De hartworm bij de kat

Hartworm cyclus bij de kat (ESCCAP)

Ook hartwormen kunnen bij de kat voorkomen. Hartwormen worden door insectenbeten overgebracht. In Nederland leven geen hartwormen maar in veel buitenland wel. Bijvoorbeeld in de landen rondom de Middellandse Zee en in Noord-Amerika. Gaat u met uw kat daar op vakantie dan kan de kat daar een gemene infectie met de hartworm, ook wel Franse hartworm genoemd, oplopen. Zo’n infectie met de hartworm is erg moeilijk te genezen, te meer daar de hartworm langzaam aan en ongemerkt zorgt voor verstopping van de bloedvaten. Het is dan ook zaak om een kat preventief een ontwormingskuur te geven.

Richtlijn wormbestrijding richtlijn ESCCAP

De ESCCAP is een onafhankelijke, non-profit organisatie die richtlijnen ontwikkelt voor de behandeling en preventie van parasieten bij gezelschapsdieren. Deze richtlijnen zijn opgesteld ter bescherming van de gezondheid van huisdieren, het verbeteren van de volksgezondheid en ter bevordering van de relatie mens-dier. U vindt hier de complete richtlijn Wormbestrijding bij hond en kat van april 2020.

Ontworm advies van onze dierenarts

  1. Was uw handen vaak en grondig. Vooral na tuinieren en na verwijderen van kattenpoep en schoonmaken kattenbak.
  2. Houdt de nagels van uw kinderen kort.
  3. Laat katten hun behoefte doen in een schone kattenbak.
  4. Verschoon regelmatig de ligplaatsen van uw kat.
  5. Katten moeten minimaal 4x per jaar worden ontwormd. De aandacht moet hierbij vooral gericht zijn op de behandeling van het jonge dier en zogende dieren.

Vragen?

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Neem gerust contact met ons op, email: info@dierapotheker.nl


Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl