En toen werd die klant opeens heel erg boos…

Banner met hierin foto's van collega's van de klantenservice

Ben jij ook weleens benieuwd wie er nou eigenlijk aan de andere kant van de lijn zit wanneer je met ons belt? Het leek me leuk om jullie een kijkje achter de schermen te geven. Ik vertel jullie graag wat meer over de dames die, dagelijks met veel plezier, al jullie vragen beantwoorden. Onze klantenservice bestaat uit 6 meiden; Inge, Linda, Mendy, Suzanne, Nikki en Floor. Vandaag trappen we af met Inge.

Kennismaken met Inge Oudenhoven banner en foto

Hoelang werk je al bij Dierapotheker?

Ik ben in 2007 bij DAP Horst begonnen en daar hield ik me voornamelijk bezig met het inplannen van de afspraken voor de landbouwhuisdierdierenartsen en de paardendierenartsen. Daarnaast maakte ik medicijnbestellingen klaar voor veehouders. Sinds 2018 ben ik werkzaam bij Dierapotheker.

My goal is to create a life i don't need a vacation from

Wat maakt jouw werk bij Dierapotheker zo leuk?

Mijn werk is heel afwisselend omdat ik deels bij klantenservice en deels bij logistiek werk. Je weet nooit wat de dag precies zal brengen en welke vragen klanten zullen stellen via telefoon, chat, app en/of mail. De meeste contacten zijn erg fijn. Ik vind het fijn om mensen te helpen en hun vragen goed te beantwoorden. Dat voelt voor mij erg bevredigend. En door dingen uit te zoeken voor klanten en waar nodig na te vragen aan onze dierenartsen of leveranciers, leer ik zelf ook dagelijks bij.

Be so happy that when others look at you, they become happy too

Wat vind je minder leuk aan het werk bij de klantenservice?

Het komt af en toe voor dat een bestelling om welke reden dan ook niet op tijd bij een klant geleverd kan worden. Dat was nu ook het geval. Er waren problemen bij onze vervoerder waardoor er pakketten bij ons waren blijven staan die avond, deze konden niet meer mee in de vrachtwagen. Ik had echt mijn uiterste best gedaan om de pakketten alsnog mee te geven maar dat was niet gelukt, hier baalde ik zelf al enorm van.

De dag erna kreeg ik een mevrouw aan de telefoon die vreselijk boos was omdat haar pakket een dag later bezorgd zou worden. Ik probeerde haar de reden uit te leggen maar ze wilde er niets van weten en mijn excuses werd dan ook niet geaccepteerd. Ik viel letterlijk stil aan de telefoon en het vervelende gevoel wat ik na dit gesprek had is nog heel lang bij me blijven hangen. 😢

Deze mevrouw wist niet in hoeveel bochten ik me de dag ervoor had gewrongen om haar pakket alsnog met de bezorger mee te geven en hoe rot ik me al voelde dat dit niet gelukt was. Deze situatie was voor niemand fijn.

Je wilt zó graag alles goed doen voor je klanten en hun dieren. Als dat dan niet lukt vanwege onmacht dan is het moeilijk om het je niet persoonlijk aan te trekken als een klant boos wordt. En het is ook logisch dat emoties soms hoog oplopen want we willen allemaal het beste voor onze dieren.

Hoe zouden jouw collega’s je omschrijven?

Dat is lastig en dat zou je eigenlijk aan mijn collega’s moeten vragen maar ik hoop dat ze me collegiaal, behulpzaam en betrokken vinden.

Nu werk ik zelf natuurlijk ook samen met Inge en ik kan deze omschrijving dan ook alleen maar bevestigen.

I wish my eyes could take photo's

Heb je zelf ook dieren?

Ja, onze Oud Duitse herder Ice, 4 geiten genaamd: Whiskey, Bolke, Bambi en Choco, een Kune Kune varken met de naam: Henk én 3 kippen en 2 konijnen zonder naam.

De gezellige beestenboel van Inge:

Banner met foto's van de dieren van Inge

Wat vind je leuk om te doen in je vrije tijd?

Tuinieren, lezen, wandelen, dieren, knutselen, met name scrapbooking en blikjes “versieren”. Mijn tuin is mijn grote trots!

Hier word je toch helemaal happy van?

Foto's van de tuin van Inge

En hieronder een greep uit de mooi creaties die Inge maakt. Versierde blikjes en scrapbook kunstwerkjes.

Inge haar blikjes hobby

Wat is jouw favoriete Dierapotheker product?

Flexadin advanced : Omdat onze hond van 10 jaar oud het er geweldig op doet!

Wat zou je graag nog tegen onze klanten willen zeggen?

Bij Dierapotheker zijn we allemaal heel erg betrokken en we willen graag zoveel mogelijk mensen tevredenstellen en helpen. Neem gerust contact op met vragen of opmerkingen. Het is niet slechts ”werk” voor ons: We proberen écht onze ziel en zaligheid te leggen in het helpen en te woord staan van klanten.

Voor vragen aan onze klantenservice klik je op deze link

Liefs Sally

Spin gevaar voor mens en dier?

Zijn spinnen in Nederland en België gevaarlijk voor honden en katten?

Spinnen zijn er altijd al geweest. Opvallend is dat nogal wat mensen een ongekende angst hebben voor spinnen. De rillingen lopen al over de rug bij de gedachte aan een spin. De reden waarom laat zich niet zo maar raden. Het is in ieder geval niet omdat spinnen mensen kunnen doden of ernstig kunnen verwonden. Onze huisdieren hebben daar helemaal geen last van. Een spin kan onbeperkt zijn gang gaan bij onze viervoeters. Dat roept een aantal vragen op.

Is een spin giftig?

Sommige spinnen kunnen mens en dier bijten. Dat kan pijnlijk zijn. Zo kunnen de in Nederland en België voorkomende gerande oeverspin en de rood-witte celspin venijnig doorbijten. Een onaangenaam gevoel, maar daar blijft het ook bij. Ook onze honden en katten maken dit maar zelden mee.

Is de valse wolfspin gevaarlijk?

U heeft het ongetwijfeld wel vernomen, de valse wolfspin is in het land. Sinds 2018 heeft deze giftige spin zijn intrede gedaan. En gezien de aantallen valse wolfspinnen die nu in de Benelux voorkomen, is de vestiging in onze contreien een feit. Waar veel spinnen wegvluchten voor een mensenhand, valt een valse wolfspin eerder aan. En dan vallen vooral zijn sterke kaken op. Die kunnen de huid doorboren. En dat voelen wij en onze huisdieren. Op een enkele allergische reactie na, is de beet van een valse wolfspin gevaarloos.

Waarom zijn er meer soorten spinnen in Nederland en België?

U raadt het al, door de stijgende temperaturen komen er nu bij ons meer spinnen voor. We zien in Nederland en België spinnensoorten die eerder alleen voorkwamen in Zuid-Europa. Ook andere insecten, zoals de dennenprocessierups, de citroenvlinder, de wespspin, de tijgerspin en sprinkhaansoorten als de spitskop laten zich hier vaker zien. Een lange droge en warme zomer daar houden ze van.

Waarom zijn mensen bang voor spinnen?

Spinnen zijn ongevaarlijk. Dat is dus niet de reden dat mensen er bang van zijn.

“Een gangbare redenering is dat onze voorouders die snel leerden dat spinnen (of slangen) gevaarlijk konden zijn en de dieren uit angst uit de weg gingen, minder kans hadden voortijdig het loodje te leggen. Daardoor hadden ze een groter ‘reproductief succes’: ze hadden een grotere kans op nakomelingen. Maar die nakomelingen van deze spin-angstige jagers en verzamelaars erfden dan ook de neiging om snel bang te worden voor spinnen”. Aldus Marcel van den Hout, hoogleraar Klinische Psychologie en Experimentele Psychopathologie.

Bent u er nog?

Waarom zijn huisdieren niet bang voor spinnen?

Onze huisdieren waren geen jagers én verzamelaars. Daarbij leven zij vooral in het nu. Spinnen doen onze huisdieren niets. Mocht een spin ze toch bijten dan gaat dat ongemerkt voorbij. Lekker nuchter toch?

Kat kijkt weg van een teek op een grasaar

Voor welke spinachtige moeten we onze dieren wel beschermen?

Er is een spinachtige die ook steeds meer voorkomt in ons land. En die spinachtige kan wel overlast en ziekte geven bij mens en dier. U heeft die spinachtige vast weleens gezien. Vol bloed-gezogen zijn zij het best herkenbaar. Ja, die dus, de teken. Het verradelijke is dat u en uw huisdier van een teek niets merken of voelen. Maar doordat een teek bloed contact maakt met mens en dier, kan een ziekte worden overgebracht.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Een pad is giftig voor hond en kat

Pad ziet er gevaarlijk uit. Is een pad gevaarlijk voor dieren?

Honden en katten zijn nieuwsgierige aagjes. Honden snuffelen aan van alles wat ze tegenkomen en katten kunnen geobsedeerd raken door iets wat afwijkt van het normale. En wanneer het dan ook nog beweegt, wordt het een uitdaging. Komt een pad of kikker in het vizier van uw huisdier dan zal deze zeker onderzocht worden. Maar wat dan?

Is een kikker giftig voor mijn hond of kat?

De kikkers die in Nederland voorkomen zijn niet giftig voor onze honden en katten. Dat is fijn om te weten. U hoeft uw dierenarts dus niet te bellen wanneer uw hond of kat in contact is geweest met een kikker. Of was het toch een pad?

Wat is het verschil tussen een pad en een kikker?

Het verschil tussen een pad en een kikker is goed te zien. een pad is lomp met korte dikke poten en een kikker is slank en heeft lange en slanke poten. De huid van een pad is vrij bobbelig en droog en een pad kruipt of maakt korte hupjes, terwijl een kikker een vochtige en gladde huid heeft en zwemt of springt met grote sprongen.

Waarom zijn padden giftig voor dieren?

Iedere pad heeft achter ieder oog een grote gifklier. Zo’n gifklier maakt een melkachtige en bijtende vloeistof (secreet) aan. Wanneer een pad in het nauw komt, dan wordt deze gifstof uitgescheiden. Deze gifstof geeft op huid en slijmvliezen van mens en dier een heftige irritatie. De in Nederland voorkomende padden scheiden beperkt gifstoffen uit bij dreigend gevaar.

Welke giftige stoffen zitten er in paddengif?

In het paddengif zitten bufodiënoliden en bufoteninen. De bufodiënoliden kunnen braken veroorzaken en bij inname van een grote hoeveelheid ook levensbedreigende hartritme stoornissen. De bufoteninen kunnen braken, hartkloppingen en spontaan laten lopen van ontlasting veroorzaken. Ook kunnen ze hallucinogene effecten hebben op dieren. Dit laatste geldt alleen voor de Sonorische woestijnpad, die in Nederland gelukkig niet voorkomt.

Welke symptomen zie ik aan mijn hond en kat na contact met een pad?

Wanneer en hond of kat in Nederland een pad heeft aangeraakt of kort in de bek heeft gehad, dan kunt u al snel lokale symptomen zien. Meestal binnen een half tot een uur na het contact. Meer algemene effecten komen bij gezonde grote honden niet vaak voor, maar kunnen wel bij kleine, oudere, zieke honden en katten voorkomen. Ook het geheel opeten van een pad of het drinken van water uit een bak waarin een pad al dagen heeft gelegen, kan zoveel gif opname geven dat er wel algemene symptomen optreden.

Lokale symptomen zijn veelal roodheid van de huid, neus, lippen slijmvliezen. Bij die roodheid komt vaak jeuk en pijn en zo kan een ontsteking ontstaan. Veel speekselen, onrustig worden, kopschudden krabben aan de bek en braken kan dan ook voorkomen. Deze verschijnselen blijven bij de hond vaak mild en houden na zo’n 7 tot 11 uur vanzelf op. Uw hond kan dan nog wel wat onrustig blijven en minder zin in eten hebben.
Bij de kat kunnen de verschijnselen wat heftiger zijn, koorts en wankelend lopen kan voorkomen evenals moeite met ademen. Katten herstellen binnen 6 dagen geheel.

Minder vaak voorkomende symptomen na pad contact

Minder vaak voorkomende symptomen na contact met een Nederlandse pad zijn neurologische verschijnselen en diverse soorten hartritmestoornissen als gevolg van de gelijkenis tussen paddengif en hartglycosiden. Na contact met een inheemse pad worden bij gezonde honden zelden dit soort verschijnselen gezien. Risicofactoren voor deze symptomen zijn een laag lichaamsgewicht, een verminderde gezondheidsstatus en/of opname van een grote hoeveelheid paddengif. Zo kan een kitten zelfs komen te overlijden.

Behandeling van hond en kat na contact met pad

Wanneer uw hond of kat alleen contact heeft gehad met een Nederlandse pad dan is het vaak voldoende om de contact plekken met water af te spoelen. Het is dan goed om ook de bek met stromend water te spoelen. Is er meer loos met uw huisdier dan kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts. Uw dierenarts kan een opgegeten pad verwijderen, de maag spoelen, en een symptomatische behandeling in zetten. Ook een eventuele uitdroging door het langer niet eten of drinken kan met infusen verholpen worden.

Prognose voor hond en kat na contact met pad

Wanneer uw hond of kat in Nederland contact heeft gehad met een pad dan is de prognose voor herstel goed. Heeft uw huisdier contact gehad met padden in het buitenland dan kan dat wel anders zijn. Let er wel op dat wanneer uw huisdier kleiner, ouder en mogelijk wat ziekjes is, dat dan een pad contact meer kan betekenen. Zoek tijdig contact met uw dierenarts.

Meer lezen over padden?

U vindt hier een overzicht van de paddenstoelen die giftig zijn voor uw huisdier en mogelijk zijn onze herfsttips voor uw hond of onze herfsttips voor uw kat interessant.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Giftige paddenstoelen voor de hond

Giftige-paddenstoelen-hond-nederland

Paddenstoelen zijn vaak giftig voor uw hond. Dat is niet algemeen bekend en we zien dan ook relatief vaak, vooral in het najaar, honden die vergiftigd worden door het eten van paddenstoelen.

Juist die smakelijk uitziende paddenstoelen in het park, uw tuin of in het bos staan vaak uw hond vol gif uit te dagen. In de herfst, maar ook wel in het voorjaar.

Welke paddenstoelen zijn giftig voor mijn hond?

U ziet hier een overzicht van de giftigste Nederlandse paddenstoelen voor uw hond. Maar er zijn meer paddenstoelen die giftig kunnen zijn voor honden.

Wat zien we aan een hond die giftige paddenstoelen heeft gegeten?

Wanneer een hond giftige paddenstoelen heeft gegeten is het afhankelijk van de soort en de hoeveelheid paddenstoel, hoe de ernst van de vergiftiging verschijnselen is. De meest voorkomende symptomen die we bij de hond zien, zijn dan vaak overgeven, diarree (tot aan geheel leeglopen toe), buikpijn, koorts, zwakte, sloomheid, bloedingen en geel worden van de huid.

Dit zijn natuurlijk verschijnselen die we ook wel bij andere vergiftigingen of ziekten kunnen zien. Daarom is het belangrijk dat u weet welke paddenstoel en hoeveel ongeveer uw hond heeft opgenomen, zodat u dit uw dierenarts kunt vertellen.

Ga altijd naar uw dierenarts wanneer uw hond is vergiftigd door paddenstoelen

Een hond die vergiftigd is door het eten van paddenstoelen is niet thuis te behandelen. U zult dus altijd direct naar uw dierenarts moeten gaan. Neem de paddenstoel mee waarvan uw hond gegeten heeft. De behandeling van uw hond kan namelijk afhangen van de soort paddenstoel. Zo kan in het ene geval braken juist gewenst zijn en in het andere geval is het het beste om direct een tegengif te verstrekken. Dit kan uw dierenarts uiteraard het beste beoordelen en uitvoeren. U kunt ook het Antigifcentrum gratis bellen om meer te weten te komen: 070-245245 (24/7).

Meer lezen over paddenstoelen?

U vindt hier alles over padden en het gevaar voor uw huisdier en mogelijk zijn onze herfsttips voor uw hond of onze herfsttips voor uw kat interessant.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, email: info@dierapotheker.nl

Dierenarts drs. Robin Holle kijkt u aan

Drs. Robin Holle
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Waarom likt een hond zijn baasje?

Hond likt de mond van zijn baasje

Waarom likt een hond zijn baasje, is een vraag die veel mensen zichzelf stellen wanneer ze weer een enthousiaste lik in het gezicht krijgen van hun viervoeter. De ene baas kan een dikke kus van de hond wel waarderen, terwijl de ander het totaal niet op prijs stelt. Maar de vraag is: wat probeert onze viervoeter ons hiermee te vertellen? En wist u dat een hond meestal eerst zijn anus likt en dan de rest van zijn vacht?

Waarom likken honden? 

Als we willen weten waarom honden mensen likken, is het handig om eerst te weten wat de betekenis van het likken in de natuur is. Met andere woorden, waarom likken honden andere honden? Hier zijn meerdere redenen voor:

  • Een moederhond likt haar pasgeboren pups om de luchtwegen vrij te maken en de ademhaling goed op gang te brengen. Ook zorgt ze er met het likken voor dat de pups op temperatuur blijven en dat de stoelgang goed op gang komt. Door het likken van de jonge pups en het opeten van de ontlasting, houdt ze ook het nest hygiënisch. 
  • Onze pups krijgen – zodra ze er aan toe zijn – een heerlijk prakje voedsel voorgeschoteld door de fokker. In de natuur is het de moederhond die halfverteerd voedsel uitbraakt voor de pups, als eerste vorm van vast voedsel. Pups stimuleren dit gedrag bij hun moeder, door haar rondom de bek te likken. 
  • Ook volwassen honden kunnen elkaar rondom de bek likken. Waarschijnlijk is deze vorm van communicatie afgeleid van het likken van de moederhond voor voedsel. Honden kunnen hiermee hun onderdanige positie (ten opzichte van de ander) bevestigen. Ze spelen hiermee in op de gemoedstoestand van de andere hond. Soms ziet u dit bij een begroeting. Ze laten de andere hond zo weten dat ze goede intenties hebben en geen bedreiging vormen voor de ‘tegenpartij’. Ook wanneer er een conflict dreigt te ontstaan kan een hond met dit gedrag aangeven dat hij of zij de grenzen van de andere hond accepteert. 
  • Soms ziet u het ‘bek likken’ ook tijdens het spel. Het kan dan zijn dat één van de honden inschat dat het spel mogelijk te hard ging voor de ander. Door de bek van de andere hond te likken worden de goede intenties weer even bevestigd, waarna het spel zich vaak vervolgt.  

Wat betekent het als een hond u likt?

Als we kijken naar het gedrag van de honden onderling kunnen we constateren dat het likken tussen moederhond en pups waarschijnlijk niet van toepassing is richting mensen. De kans dat onze honden zich druk maken over onze spijsvertering en hygiëne is onder normale omstandigheden niet heel groot. Wat honden wel doen is met ons communiceren over de onderlinge band. Door u in het gezicht te likken, laat uw hond zien dat alles ‘oké’ is tussen jullie en dat uw maatje uw grenzen respecteert. Bij deze geven we het toe: volgens uw hond bent u dan toch een beetje de baas. Uw hond doet dit bijvoorbeeld wanneer u thuiskomt of wanneer u even streng tegen uw geliefde viervoeter bent geweest. Uw hond kan ook aan uw hand likken als plaatsvervanger van uw mond. Die zit tenslotte wel erg hoog. Ook gebruiken wij onze handen op veel manieren waarop honden hun bek gebruiken. Niet gek dus, om deze met elkaar te vergelijken.

Likken is lekker voor honden

Er is nog een reden dat honden ons ‘oppoetsen’. Onze huid smaakt – vooral als we zweten – zout. Veel honden vinden dit best wel lekker en nemen daarom rustig de tijd om ons uitgebreid ‘op te poetsen’, of slobberen stiekem aan uw been wanneer u langsloopt. En bent u verdrietig? Uw hond likt maar al te graag uw tranen op. Kijk, dat scheelt weer een tissue.

Het likken wel of niet toestaan? 

Waar sommige mensen de kusjes van een hond wel kunnen waarderen vinden anderen het ronduit vies. Ook kan het uitmaken of het uw eigen hond is of die van een ander, en hoe netjes de eetgewoonten van de hond zijn. We kunnen ons allemaal wel voorstellen dat de lik van een poep-etende hond minder aantrekkelijk is dan die van een hond met nette eetgewoontes. Dan nog likt menig hond eerst over zijn anus alvorens de rest van zijn vacht te belikken.

Maar waar doet u verstandig aan?

Natuurlijk blijft het een eigen keuze wat u wel of niet toestaat. Wel kunnen we zeggen dat het niet heel hygiënisch is om een hond te laten likken. De hondentong draagt veel bacteriën met zich mee en uw hond kan een zoönose overdragen. Dit zijn infectieziektes die van dieren over kunnen gaan op mensen. Toch is het verstandig om het gedrag niet te bestraffen. Het bestraffen van uw hond heeft nooit een positief effect op jullie onderlinge band en voor uw hond is het moeilijk te begrijpen wat hij of zij verkeerd doet. Een hond die u wil likken is juist heel beleefd. Wel kunt u zelf voorkomen dat uw hond u likt door ander gedrag aan te leren. U leert uw hond bijvoorbeeld om naar de ‘plaats’ te gaan bij binnenkomst, om daar wat lekkers te krijgen. U kunt uw hond ook ergens mee afleiden. Als u een geliefd speeltje tevoorschijn haalt, vergeet uw maatje vast wat het oorspronkelijke plan was.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

bron: Sabine van Westerop