Melanomen zijn tumoren die met name bij schimmels voorkomen. Ze bestaan uit pigmentcellen waardoor ze op doorsnede pikzwart zijn.
De tumoren komen voornamelijk bij paarden boven de 10 jaar voor en worden vaak gezien onder de staart, rond de anus, in de keelstreek en rond de ogen. Soms komen ze ook voor in de lymfeknopen , de buik en borstholte (darmen en longen). Bij schimmels zijn melanomen bijna altijd goedaardig, maar kunnen ze door hun lokalisatie voor wat problemen zorgen.
Wat zijn de symptomen?
De knobbels zijn hard, glad en rond, niet pijnlijk en door huid bedekt. Soms breken ze door de huid heen waarna dikke zwarte vloeistof zichtbaar wordt.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Indien uw paard een huidknobbel of tumor heeft, neemt u dan contact op met een van onze paardendierenartsen. Zij kunnen het beste beoordelen (evt. door aanvullend onderzoek door middel van bioptname) wat voor soort tumor het is en wat er aan gedaan moet worden.
Waaruit bestaat de therapie?
Melanomen worden over het algemeen niet behandeld tenzij ze voor problemen zorgen op de plek waar ze zitten of wanneer ze kwaadaardig worden. Door middel van (cryo of gewone) chirurgie kunnen ze weggehaald worden. Er lopen nog verschillende onderzoeken naar het effect van stoffen als cimetidine (een maagzuurremmer) en cisplatine (een chemostaticum) op melanomen.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op,
Drs. Maarten van Dijck
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl