Meer stress bij kat door thuiswerk baasje

De Nederlandse dierenartsen zien een stijging van het aantal katten met stressklachten. Door het massaal thuiswerken raakt het vaste ritme van katten verstoord. Ook blijkt dat katten niet altijd blij worden van de extra aandacht die ze nu krijgen.

Onrust en stress bij de kat

Een kat houdt van rust en regelmaat, vaste momenten op te staan, te spelen en te slapen. Door het thuiswerken van het baasje komt dit ritme onder druk te staan. Door het thuiswerken krijgt de kat ook meer aandacht dan die gewend is. Veel katten vinden dit wel leuk, maar er zijn ook katten die hier niet altijd op zitten te wachten. Doordat er overdag in huis nu meer mensen aanwezig zijn, is er meer drukte en dus minder rust voor de kat. Vaak verandert de dagindeling daardoor ook en dat is niet iets wat katten altijd weten te waarderen. Onrust en stress liggen dan op de loer en kunnen klachten veroorzaken bij de kat.

Wanneer ervaart een kat stress?

Wanneer er iets spannends, nieuws of anders dan anders gebeurt, dan kan er stress bij katten ontstaan. Die kortdurende stress kan negatief dan wel positief zijn en gaat meestal vanzelf weer voorbij. Wanneer een kat langdurig stress ervaart dan wordt het anders. Langdurige stress is slecht voor het welzijn van de kat en dan kan maar beter actie ondernomen worden om chronische stress te voorkomen.

Wanneer ontstaat langdurige stress bij de kat?

Langdurige stress bij de kat kan ontstaan door bijvoorbeeld het samenwonen met een andere kat die voortdurend aanvalt. Maar ook bij pijn, jeuk of ander ongemak kan een dergelijke stress optreden. En tijdens de Corona tijd met het vele thuiswerken blijkt dus dat een gebrek aan rust langdurige stress kan geven. Katten hebben veel slaap nodig, laat ze dus vooral lekker slapen. En wist u dat katten ook hun dromen nodig hebben? Zorg dus altijd voor die regelmaat die uw kat gewoon is.

Uw kat beter leren kennen

Het voordeel van al dat thuiswerken is dat u uw kat beter leert kennen. U heeft de tijd om uw kat te observeren en daardoor wordt het gemakkelijker om afwijkend gedrag te zien en stress te herkennen. Signalen van chronische stress zijn bijvoorbeeld continue schrikkerigheid, voortdurend op de hoede zijn, verstoppen en terugtrekken en minder spelen en verkennen. Zoals gezegd ontstaat dit vooral door gebrek aan rust en veranderingen in regelmaat, maar er kunnen ook medische oorzaken spelen. Bijvoorbeeld bij plassen in huis, kan er een probleem met de kattenbak (grootte, aantal, vulling) zijn.

Praktische tips om uw kat te helpen

Het ziet er naar uit dat we steeds meer gaan thuiswerken. Wanneer u deze tips ter harte neemt, dan kan een hoop kattenstress voorkomen worden.

  • Bekijk en observeer het gedrag van uw kat.
  • Leer het gedrag van uw kat goed kennen.
  • Let op afwijkend gedrag.
  • Aai en knuffel uw kat zoals zij dat graag wil
  • Zorg voor rust en regelmaat qua slapen, spelen en eten.
  • Stimuleer op zijn tijd beweging en actief zijn.

Geniet er van samen!

bron: webinar Eline Teygeler, psycholoog en gedragstherapeut voor dieren

Vragen?

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Neem gerust contact met ons op, email: info@dierapotheker.nl


Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl