Equine Metabool Syndroom (EMS) Paard

Wat is het Equine Metabool Syndroom bij paarden?

De term Equine Metabool Syndroom, ook wel EMS genoemd, wordt sinds 2002 gebruikt. EMS staat voor het hogere risico op hoefbevangenheid bij een insuline ontregeling bij paarden. De oorzaak is nog onbekend, wel wordt steeds meer onderzoek gedaan. Hoefbevangenheid en overgewicht zijn beiden problemen die gezien worden bij EMS.

Wat zijn de symptomen van EMS?

Bij het Equine Metabool Syndroom worden deze symptomen bij het paard gezien:

  • Meer vetweefsel over het gehele lichaam van het paard. Dit is met name te zien bij de staartaanzet, langs de manenkam en achter de schouder.
  • Zichtbare of sluimerende hoefbevangenheid.
  • Insulinewaarde verstoring. De insuline productie stijgt of blijft lang hoog door een te hoge bloedsuikerspiegel.

Wat is de oorzaak van EMS?

Overgewicht wordt wel gezien als een oorzaak van EMS. Het bewijs ontbreekt nog. Overgewicht is sowieso een groot gezondheidsprobleem bij paarden. Een te veel aan vetweefsel kan er voor zorgen dat de hormoonhuishouding verstoord raakt en dat er ongewenste ontstekingsmediatoren in het lichaam terechtkomen. Dit beïnvloedt de insulinewaardes op een negatieve manier en zo zou er meer kans zijn op hoefbevangenheid.

Hoe ontstaat overgewicht?

Te veel voeren + te weinig beweging = overgewicht. Zo simpel is het bij paard en mens. Normaal bouwen paarden door te grazen in het voorjaar en de zomer vetreserves op voor de winter. Echter tegenwoordig worden paarden in de winter ook ruim gevoerd. Het recept voor overgewicht. Vooral bij Shetlanders en koudbloeden is dit een bekend verschijnsel.

Wat is het verband tussen overgewicht en EMS?

Meer vet langs de manenkam is het kenmerk van EMS. Dit gebied wordt dan dik, hard en is lastig te bewegen. Deze vet toename wordt vaak gelinkt aan een insuline ontregeling. Of dit aan de orde is, is te testen met de Body Condition Score, maar ook de Cresty Neck Score wordt hier wel voor gebruikt. Een score van 3 of hoger laat zien dat het paard EMS zou kunnen hebben.

Hoe test ik op EMS bij mijn paard?

U kunt dus met de BCS of de CNS testen of uw paard mogelijk meer kans heeft op EMS. Daarbij is het van belang de omstandigheden waaronder uw paard leeft te kennen. Wat is het voedingspatroon, het bewegingsschema en de medische historie. Het al dan niet aanwezig zijn van hoefbevangenheid is vaak moeilijk te onderkennen. uw dierenarts kan uitsluitsel geven door lichamelijk en bloedonderzoek van uw paard.

Is EMS te behandelen?

Ja, wanneer uw paard EMS heeft en overgewicht dan is behandelen zeker mogelijk. Door het dieet van uw paard aan te passen gaan de vetreserves af nemen en en wordt de insuline beter gereguleerd en neemt het risico op hoefbevangenheid zienderogen af. Daarbij past u het bewegingsschema aan en eventueel de huisvesting en het management. Doe dit in overleg met uw dierenarts. Zo minimaliseert u de effecten van EMS op uw paard.

Wat is het verschil tussen PPID en EMS?

PPID is Pituitary Pars Intermedia Dysfunction, ook wel ziekte van Cushing genoemd. Deze aandoening komt vooral bij paarden ouder dan 15 jaar voor waarbij sprake is van een verstoring in de hormoonafgifte in de hypofyse van het paard. Ook PPID kan hoefbevangenheid geven net zoals EMS., ook vetophopingen komen bij beide voor en de mindere gevoeligheid voor insuline is een overeenkomst.

Toch zijn er verschillen. Zo zien we EMS vooral bij paarden jonger dan 15 jaar en is er bij EMS geen sprake van spierverlies. Bij EMS is het drinken en plassen normaal, bij PPID plast en drinkt het paard meer dan normaal. De vacht van het paard blijft bij EMS normaal, bij PPID zien we een lange krullerige vacht ontstaan.

Nutraxin bij EMS

Wanneer er sprake is van EMS bij uw paard dan kunt u het beste in overleg met uw dierenarts een aanpak bespreken. Het trainingsschema en het rantsoen zal onder de loep worden genomen en worden aangepast. tegenwoordig heeft uw dierenarts Nutraxin beschikbaar ter ondersteuning van die aanpak. Nutraxin is een voedingssupplement dat speciaal is ontwikkeld voor paarden met EMS.

Beperken risico hoefbevangenheid

Nutraxin bevat belangrijke vitaminen, mineralen, sporenelementen en aminozuren. Daarnaast bevat het kortketen fructo-oligosacchariden (scFOS) waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het de insulinegevoeligheid van paarden met obesitas verbetert. Dit beperkt het risico op hoefbevangenheid. 

Vragen?

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Neem gerust contact met ons op, email: info@dierapotheker.nl


Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl