Bonpard voeding paard

Bonpard paardenvoeding bespreking met Anneke Hallebeek

Bonpard paard voeding dierapotheker.nl

U vindt hier feiten en weetjes over paardenvoeding zoals besproken tijdens deze bijeenkomst. Dierenarts en paardenvoedingsspecialist Anneke Hallebeek ging in op alle vragen en overwegingen van onze paarden dierenartsen Fleur Kloppenberg, Ana Popovic en Maarten van Dijck.

Maagproblemen paard en voeding

  • Omeprazol (Gastroguard, Ulcergold, Pepticure) nooit langdurig verstrekken aan het paard. Deze maagzuur remmers veroorzaken een dusdanige verandering in de maag van het paard dat de vertering van het voer in de darmen daarna bij langdurige verstrekking verstoord kan raken.
  • Havens Gastro+ mag wel langdurig verstrekt worden bij maagproblemen. De hoeveelheid bicarbonaat in dit voer is dusdanig beperkt dat de zuurtegraad in de maag niet echt wordt beïnvloed. In deze voeding zit vermalen luzerne. Intacte luzerne kan zorgen voor meer speekselproductie doordat het paard op luzerne stekels kauwt. 

Eiwit in de paardenvoeding

Het krachtvoer van uw paard is eigenlijk altijd vrij constant qua eiwitgehalte, zo’n 10%. Het ruwvoer, met name hooi kan te weinig eiwit bevatten, vaak bij natuurhooi, maar ook te veel (gras). De diagnose eiwit te veel bij uw paard bestaat eigenlijk niet. Ook het drukken op de rug van uw paard en dan constateren dat de nieren gevoelig zijn door te veel eiwit is een wijd verbreid fabeltje onder paardenhouders. Het is raadzaam om het ruwvoer van uw paard te onderzoeken met de PAVO quickscan. De kosten zijn laag, het is eenvoudig uit te voeren en de analyse zegt veel over de samenstelling van het ruwvoer.

Fermentatie dikke darm paard bevorderen

Voordroogkuil heeft gauw een effect op de fermentatie in de dikke darm van het paard. Wanneer u twijfelt, ga dan over op het voeren van hooi. Hierdoor wordt de darmflora van de dikke darm veelal bevordert. Ook het voeren van Bonpard Colon heeft een positief effect op de dikke darm. Geef dit minimaal 2 maanden (met een zeer geleidelijke overgang van 2-3 weken) en bekijk dan afhankelijk van het resultaat of u weer overgaat op het oude voer dan wel Bonpard Colon blijft doorvoeren. Bonpard Colon bevat een verlaagd zetmeel- en suikergehalte en veel vezels en wat vet.

Andere indictaies om Bonpard Colon te voeren zijn te veel vocht bij een normaal verteerde mest en ook bij fermentatie stoornissen door stress (te hete paarden). De darmflora speelt een grote rol bij de weerstand van het paard.

Overgang van normaal voer naar Bonpard Colon

Ook bij chronische hoefbevangenheid, maagzeren en insuline resistentie kan Bonpard Colon uw paard helpen. Laat de overgang van het voer dat u nu voert naar Bonpard Colon geleidelijk verlopen. Dat mag 3 weken duren, zeker bij darmproblemen. Heeft uw paard pure fermentatiestoornissen dan is het het beste om uw paard op de Bonpard Colon te houden. Zijn er passageproblemen in de darm dan past Bonpard Motility beter. 

Bonpard Motility

Deze voeding kan helpen bij verstoppingsproblemen bij uw paard. Let wel altijd in combinatie met de juiste beweging. We zien die verstoppingsproblemen namelijk te vaak bij paarden die te lang en te veel op stal staan. Bonpard Motility bevat meer zetmeel en suikers dan Bonpard Colon. Let ook op de grofheid van het ruwvoer dat u verstrekt aan uw paard.

Bij spierbevangenheid Bonpard Muscle

Bij paarden die gevoelig zijn voor spierbevangenheid is het verstandig Bonpard Muscle te voeren. Ook bij paarden die vermageren kan deze voeding helpen. Bonpard Muscle heeft een laag zetmeel en suiker gehalte en bevat veel vet. Geef bij deze voeding uw paard een aangepaste training en ga vooral bij deze voeding heel geleidelijk over vanwege de overgang van suiker vertering naar vetvertering. Verstrek bij deze voeding altijd ook plantaardige olie. Het juiste voerschema vindt u op de verpakking.

Wat voeren we het te dikke paard?

Anneke Hallebeek Bonpard Paard Dierapotheker.nl

Te dikke paarden worden vaak op een schrale wei gezet. Dat kan zorgen voor gewichtsvermindering, let er wel op dat uw paard minimaal 2x per week mineralen en vitamines bij krijgt (Bonpard Forage). Het gevaar van de schrale weide ligt vooral op de momenten dat het gras toch ineens begint te groeien. Vooral bij insuline resistente paarden kan dat problemen geven. Ook wanneer uw geweekt hooi geeft dan kan er een tekort aan essentiële voedingsstoffen ontstaan door uitspoeling. 

Bonpard Non-obesitas helpt uw paard kilo’s te verliezen. Dit rantsoen bevat een laag energie gehalte (60-80% van normaal) en de voedigsstoffen zijn volledig uitgebalanceerd om uw paard alles te geven wat het nodig heeft.

Voer voor merrie en veulen

De drachtige merrie en het veulen hebben baat bij het voeren van Bonpard Mare en Foal. Dit voer bevat een hoog% eiwit en veel vet. Ook bij jonge sportpaarden kan het verrassende resultaten geven. Zeker als deze paarden iets te pittig zijn, dit vetrijke voer kan ze wat temperen in hun levenslust. Het zetmeel en suikergehalte van de Bonpard Mare and Foal is relatief laag en het koper, vitamine E en Selenium gehalte relatief hoog. Voer de merrie de gehele dracht dit voer en merrie en veulen tot aan spenen.

Alle Bonpard voeders zijn muesli’s

Op een muesli kauwen paarden net wat langer dan op een brokje. Vandaar dat alle Bonpard voeder een muesli zijn. Wanneer oudere paarden te veel moeite hebben met kauwen dan kunt u de Bonpard Senior voeding vooraf nat maken. Een andere stimulator van het kauwen van paarden zijn vezels. Vezels van zo’n 2 cm lang zijn hier ideaal voor. Zij prikkelen vooral het wangslijmvlies van uw paard en dat zorgt voor beter doorkauwen. 

Bonpard supplementen

Moet ik mijn paard een supplement voeren? Dat is een veelgehoorde vraag. het antwoord is nee. Echter zijn er bijzondere omstandigheden, dan kunnen supplementen wel degelijk van nut zijn.

Bijvoorbeeld wanneer uw paard maar weinig krachtvoer krijgt dan zult u vitamines en mineralen moeten aanvullen. Dat kan met Bonpard Forage. Maar ook wanneer er sprake is van verminderde weerstand bij uw paard helpt een supplement. Bonpard Resistance bevat veel vitamine E, Selenium en koper en zink. Daarbij een Omega3 vetzuur in de vorm van algen en Betaglucanen. Beiden worden weerstandsverhogende eigenschappen toegedicht.

Met Bonpard Resistance is een praktijkproef gedaan bij paarden met staart- en manenjeuk gedurende een aantal maanden. Deze paarden kregen ook een aangepast rantsoen omdat voeding een rol speelt en ze werden uiteraard zo mugvrij mogelijk gehouden. De eigenaren waren opvallend tevreden over de resultaten bij hun paard. Let wel op met het smaakje dat kleeft aan de Bonpard Resistance, juist de algen ruiken minder aangenaam. Voer dit dus heel geleidelijk aan uw paard.

Altijd fris water en een zoutblok voor uw paard

Ja, zorg er voor dat uw paard altijd fris drinkwater en een zoutblok beschikbaar heeft. En voldoende beweging en afleiding.

Vragen?

Maarten van Dijck paarden dierenarts

Neem gerust contact met ons op,

Drs. Maarten van Dijck
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl