Fokken met kortsnuitige honden

Eind maart 2019 heeft minister Carola Schouten (LNV) nieuwe dierenwelzijnscriteria voor het fokken met kortsnuitige honden gemaakt. De criteria zijn ontwikkeld door het Departement Dier in Wetenschap en Maatschappij en het Expertisecentrum Genetica Gezelschapsdieren van de faculteit Diergeneeskunde in opdracht van LNV en gepubliceerd in het rapport “Fokken met kortsnuitige honden”.

Problemen bij kortsnuitige honden

Kortsnuitige honden zijn erg populair, maar hebben helaas vaak gezondheidsproblemen die te maken hebben met hun extreme uiterlijk. Simpel gezegd hebben ze net zoveel zachte weefsels als elke andere hond, maar dan in te kleine schedel. Er is dus gewoonweg te weinig ruimte. Dit zorgt vaak voor een belemmering van de ademhaling en problemen met de ogen. Hun extreme uiterlijk kan er zelfs voor zorgen dat door een combinatie van ademhalingsproblemen en oververhitting de hond komt te overlijden.

Lees hier meer over kortsnuitige honden en BOS

Criteria voor het fokken met kortsnuitigen

Belangrijk voor de toekomst is, dat fokkers verder fokken met hondjes die de bovengenoemde afwijkingen zo min mogelijk laten zien, of bij voorkeur zelfs helemaal niet. Volgens de Wet Dieren (uit 2011) is het niet toegestaan om te fokken met dieren die ‘beschikken over een bepaalde aandoening die, of een uiterlijk kenmerk dat, de gezondheid of het welzijn van het dier of de nakomelingen van het dier kan aantasten’. Tot op heden waren er geen objectieve criteria. Het handhaven hierop was dus lastig. Met het nieuwe rapport kunnen honden beter beoordeeld worden op de ernst van de problemen. Het is zowel de taak van de fokkers, als van de Raad van Beheer, rasverenigingen, keurmeesters en dierenartsen om ouderdieren te selecteren die gezonder zijn.

Fairfok

In 2014 is het Fairfokprogramma opgericht met steun van de overheid door de Raad van Beheer en partners. Het doel hiervan was om binnen een redelijke termijn de honden gezonder en socialer te maken. Een aantal rasverenigingen en keurmeesters hebben dit al zeer goed opgepakt, maar er is ook nog werk aan de winkel.

Handhaving van de criteria

De minister geeft aan dat de criteria gebruikt zullen worden door de NVWA en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) bij de handhaving van de regels. Een en ander zal niet makkelijk te controleren zijn en u als fokker of hondenbezitter, kunt zelf ook een steentje bijdragen. Let bij het kopen van een hond niet alleen op hoe lief of schattig deze is, maar kijk vooral naar de gezondheid en omstandigheden. Er worden veel nestjes gefokt om snel aan de grote vraag naar pups te voldoen, zonder dat er (voldoende) aandacht wordt besteedt aan gezondheid en welzijn. Vraag ons dan ook gerust om advies voordat u een pup gaat aanschaffen.

Meer informatie in de 2e kamer stukken over de fokregels

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl