Herfsttips voor uw kat

De herfst is vaak heerlijk om met zijn allen lekker warm en knus binnen te zitten. Dat zal menig kat met ons eens zijn. In de herfst zijn er ook weer zaken om extra op te letten. We hebben een aantal tips voor u op een rij gezet.

Kou en regen

Veel katten houden er niet van om nat te worden. Ze blijven met het regen- en stormachtige herfstweer vaak liever binnen zitten. Ze zoeken vaak een lekker warm en knus plekje op. Niets mis mee natuurlijk. Uw kat zal dan waarschijnlijk wel minder beweging krijgen dan anders. Let dus op dat het gewicht van uw kat dan niet teveel toeneemt. Ga bijvoorbeeld wat vaker spelen met uw kat.

Wanneer uw kat toch een echte avonturier is en het herfstweer trotseert, zorg er dan wel voor dat deze altijd weer naar binnen kan om op te warmen. Buiten zoeken ze soms warme plekjes op een net geparkeerde auto of in een schuurtje. Dit kan gevaarlijk zijn.

Sommige katten zijn bij stormachtig weer wat onrustiger. De kans op weglopen is dan groter. Zorg ervoor dat uw kat gechipt is en dat het chipnummer ook op uw naam en adres is geregistreerd. Mocht uw kat dan zijn weggelopen, kan deze altijd weer worden teruggevonden.

Warmte

Geef uw kat binnen een lekker warm plekje om te liggen, bijvoorbeeld in een speciaal hangmatje aan de verwarming. En alhoewel kaarsen en de open haard erg gezellig zijn, vormen ze ook een gevaar voor nieuwsgierige katten. Blijf dan ook altijd in de buurt, zet kaarsen op een veilige plek en zet een rooster voor de open haard.

Teken en vlooien

In de herfst zijn teken nog duidelijk aanwezig, blijf uw kat dus goed controleren. Ook vlooien kunnen we het hele jaar door zien. En nu de verwarming weer aan gaat, zitten ook vlooien lekker warm in huis. U kunt uw kat preventief behandelen tegen zowel vlooien als teken.

Herfstmijt

Wanneer uw kat buiten komt en last heeft van jeuk, is het belangrijk om goed te letten op tekenen van de herfstmijt (ook wel oogstmijt genoemd). Dit zijn kleine oranje mijten die je met het blote oog kunt zien. Ze zijn te behandelen met een goed vlooienmiddel.

Schemering en donker

Een kat die in het donker buiten loopt, kan lastig te zien zijn voor fietsers en automobilisten. Hang een reflector of lampje aan het halsbandje, zodat uw kat beter zichtbaar is.

Antivries

Ruitensproeiervloeistof, antivries, koelvloeistof en remolie bevatten vaak de stof ethyleenglycol. De vloeistof smaakt lekker zoet en veel dieren vinden dit aantrekkelijk. Helaas is het erg giftig! Ethyleenglycol tast de nieren aan. 

ruitenwisservloeistof  met antivries wordt in reservoir auto geschonken

De verschijnselen bestaan onder andere uit braken en neurologische verschijnselen, zoals een dronkemansgang. Uiteindelijk zal de kat eraan overlijden, indien er niet tijdig wordt ingegrepen. Neem dus contact op met uw dierenarts wanneer u vermoed dat uw kat deze vloeistof heeft binnengekregen. En uiteraard is voorkomen beter dan genezen! Berg de vloeistoffen op een veilige plaats op en verwijder eventueel gemorste vloeistof. Wanneer katten door de vloeistof lopen en daarna hun pootjes aflikken, kunnen ze al ernstig ziek worden.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl