Incontinentie (urineverlies) kat

Incontinentie bij katten is een aandoening die vooral bij oudere katten wordt gezien. Net als bij mensen, kan het heel gewoon zijn dat katten, wanneer ze ouder worden, bepaalde gezondheidsproblemen ontwikkelen, zoals cognitieve stoornissen en verlies van spiercontrole, wat kan leiden tot problemen met poepen en plassen.  

Wanneer uw kat urine verliest of problemen lijkt te hebben met poepen, kan dit een teken zijn van incontinentie.

Wat is incontinentie bij katten?

kat kijkt naar eigenaar die een tapijt schoonmaakt

Er zijn twee soorten incontinentie bij katten: urine-incontinentie is het lekken van urine, terwijl bij faecale incontinentie sprake is van het verlies van ontlasting. Het is belangrijk op te merken dat deze twee aandoeningen heel anders zijn dan bepaalde gedragsproblemen die ervoor kunnen zorgen dat uw kat naar het toilet gaat waar dat niet zou moeten. Deze kunnen veroorzaakt worden door angst of stress, dus om te bepalen of het daadwerkelijk incontinentie is of niet, laat u de diagnose stellen door uw dierenarts.

Oorzaken van incontinentie bij katten

Er zijn verschillende oorzaken van incontinentie bij katten, variërend van ouderdom tot infecties. De meest voorkomende hebben we hier op een rijtje gezet. 

Oude leeftijd

Incontinentie bij oudere katten komt vaak voor omdat naarmate ze ouder worden de spieren rond de urinewegen en darmen zwakker worden. Daardoor krijgen katten minder controle over hun lichaamsfuncties en zijn ze niet altijd in staat ongelukjes te voorkomen. 

Ruggenmergletsel of ziekte

Een dwarslaesie of ziekte kan neurologische problemen veroorzaken die de werking van de urinewegen, darmen of darmen kunnen verstoren. 

Cognitieve beperking

Studies tonen aan dat 80% van de katten tussen 16 en 20 jaar lijden aan cognitieve stoornissen. Dit kan ertoe leiden dat katten gedesoriënteerd raken en vergeten waar dingen, zoals hun kattenbak, zijn. Dit kan de oorzaak zijn van incontinentie bij oudere katten, waardoor de kat in het hele huis urineert en poept. 

Infecties

Urineweginfecties zijn één van de belangrijkste oorzaken van urine-incontinentie. Langdurige infecties zonder behandeling kunnen ook leiden tot blaaslittekens waardoor katten hun urine niet goed kunnen vasthouden.  

Suikerziekte

Eén van de symptomen van diabetes bij katten is overmatig urineren en plassen in grote hoeveelheden, die beide kunnen worden aangezien als symptomen van incontinentie. 

Darmaandoeningen

Bepaalde ziekten en aandoeningen die de darmen aantasten, zoals diarree, inflammatoire darmaandoeningen en kattenkanker, kunnen er voor zorgen dat de ontlasting minder goed wordt vastgehouden of opgeslagen, waardoor uw kat voortdurend poept zonder het te beseffen. 

Schade aan de anale sluitspier

Als uw kat schade heeft aan de anale sluitspier, zoals een laesie, wond of tumor, dan is het mogelijk dat ze de sluitspier niet gesloten kan houden, wat kan leiden tot lekkage. Bovendien, als uw kat zenuwbeschadiging heeft, kan dit ook het functioneren van de anale sluitspier beïnvloeden.  

Symptomen van incontinentie bij katten

De symptomen van incontinentie bij katten kunnen sterk variëren, afhankelijk van de oorzaak, maar u kunt enkele van de volgende symptomen opmerken:  

  • Moeite met plassen en/of poepen.
  • Vlekken/sporen van urine rond het huis, omdat ze misschien niet merken dat ze plassen.
  • Diarree die moeilijk onder controle te houden is, kleine hoeveelheden ontlasting kunnen lekken of u kunt ballen met ontlasting vinden.
  • Als de incontinentie te wijten is aan schade aan de anale sluitspier, kan er anale roodheid, zwelling of drainage zijn.
  • Obsessief likken tussen de achterpoten of de achterhand van de kat.
  • Incontinentie gerelateerd aan zenuwbeschadiging kan van invloed zijn op hun vermogen om te lopen en hun staart te dragen.
  • Ze kunnen stoppen met het gebruik van de kattenbak en in plaats daarvan naar het toilet gaan in gebieden rond het huis.

Als u één van de tekenen van incontinentie bij uw kat opmerkt die hierboven zijn beschreven, ga met uw kat dan naar de dierenarts voor de diagnose en behandeling.

Diagnose van incontinentie bij katten

kat zit in een kattenbak

Een diagnose wordt meestal gesteld door een grondig lichamelijk onderzoek waarbij uw dierenarts de anale en urinaire gebieden zal controleren op tekenen van infecties of een eventuele andere aandoening. Faeces- en urineonderzoek kunnen naast bloedonderzoek worden uitgevoerd.

Het is ook waarschijnlijk dat uw dierenarts een neurologisch onderzoek zal uitvoeren waarbij hij of zij zal kijken naar veranderingen in de loop- en staartbeweging om te bepalen of de incontinentie verband houdt met zenuwbeschadiging. Wanneer uw dierenarts vermoedt dat de incontinentie zenuw-gerelateerd is, kan hij of zij ook röntgenfoto’s en een CT- of MRI-scan laten maken. Bovendien, als het probleem gastro-intestinaal lijkt te zijn, kan een echografisch onderzoek worden uitgevoerd.

Incontinentie bij katten behandelen

De behandeling van incontinentie bij katten kan sterk variëren, afhankelijk van de oorzaak en symptomen, maar uw dierenarts zal u de best mogelijke behandelingsmethode voor uw kat kunnen aanbevelen.  

Veelgebruikte behandelmethoden zijn gebaseerd op spier-stimulerende diergeneesmiddelen die uw kat helpen zijn spieren onder controle te houden. Voedingsverbeteringen kunnen worden aanbevolen (vooral als de kat te zwaar is, omdat dit sommige aandoeningen zoals diabetes kan verergeren), waaronder een verandering in hun vezel- en eiwitprofiel, evenals het toevoegen van pro/prebiotica om de spijsvertering te ondersteunen. Incontinentie gekoppeld aan ontsteking of infectie kan de inzet van antibiotica vereisen. Gezwellen en zenuw-gerelateerde problemen zullen waarschijnlijk een operatie vereisen. 

Helaas is er momenteel geen behandeling beschikbaar als incontinentie bij oudere katten verband houdt met cognitieve stoornissen. In plaats daarvan kunt het beste het voor uw kat zo comfortabel mogelijk te maken. Het is een goed idee om meerdere kattenbakken met ondiepere zijkanten aan te schaffen en deze overal in huis te plaatsen, zodat uw huisdier ze gemakkelijker kan vinden. Bovendien moeten er stappen worden genomen om hun hygiëne te behouden, zoals regelmatig kattenbaden om uitwerpselen en urine uit hun vacht te verwijderen en om problemen met hun huid te voorkomen. 

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl