Kangoeroes en Wallabies

Kangoeroes en Wallabies zijn buideldieren

Het zijn zoogdieren behorende tot de Marsupialia. Het grootste deel kangoeroe-achtigen in Nederland zijn de Bennett’s Wallabies. Deze zijn goed in gevangenschap te houden en kunnen tot 10 jaar worden. Zij leven in groepen en schuilen voornamelijk overdag om ’s nachts te grazen. De kangoeroe heeft goed ontwikkelde achterpoten met een sterk ontwikkelde 4e teen. De grote zware staart zorgt voor steun tijdens de rust.

Hoe meer ruimte de kangoeroes hebben hoe beter. Zorg voor een goede omheining met maasdraad. Een klein stalletje met stro voldoet als beschutting, eventueel verwarmd om vrieskou te vermijden en/of zieke dieren te verzorgen. De Bennett’s Wallabie kan goed lage temperaturen verdragen en zijn eerder warmtegevoelig. Dus zorg voor voldoende schaduw en water, ook op de weide. Indien er meerdere mannetjes zijn is er kans op vechten bij een te kleine huisvesting.

Bij transport van de dieren is een kist aanbevolen, net groot genoeg om rechtop te staan en waarbij de bodem gesloten en vlak is. Zorg voor voldoende luchttoevoer maar ook voor voldoende duisternis. Tijdens het vangen moet men opletten voor paniek bij de kangoeroes. Ze kunnen bij het vluchten snel in het gaas springen en zichzelf verwonden.

Goed voeren

Qua voeding kan men eenvoudigweg brokjes geven in combinatie met goed grashooi. Gras, wortels en witlof kan bijgevoerd worden. Ter preventie van ‘Lumpy Jaw’ (kaakontsteking) moeten er takken worden voorzien om op te kauwen.

Bij de bevruchting is de geur belangrijk. De mannelijke dieren ruiken aan de buidel en de genitaalopening van het vrouwtje waar na een korte achtervolging de dekking plaatsvindt. 24 uur voor de geboorte gaat de moeder de buidel schoonmaken. Dit wordt heviger tot de geboorte zelf, waarbij de kangoeroe in de geboortehouding zit. Het jong is onbehaard, blind en doof, de achterpoten onderontwikkeld. Via de vacht kruipt het jong naar de buidel (duurt 5-30 min) en zuigt zich vast aan de tepel. Hier blijft het jong permanent en ondergaat verder de embryonale ontwikkeling (deel 1). Na de ontwikkeling komt het jong naar buiten en zal af en toe terugkeren om te drinken (deel 2). De duur van deze ontwikkelingen is afhankelijk van type kangoeroe.

Bij de Bennett’s wallabie geldt het volgende:

  • leeftijd geslachtsrijp: man 19 maanden, vrouw 14 maanden
  • oestruslengte: 33-34 dagen
  • dracht: 30 dagen
  • lactatieduur in buidel: 285 dagen
  • totale lactatieduur: >14 maanden

De meest voorkomende aandoeningen bij kangoeroes

Ondervoeding en glucosetekort
Niet door onvoldoende voederen maar door een verkeerd dieet. Voornamelijk tussen de maand september en april bevat het gras onvoldoende voedingsstoffen. Bijvoederen met hooi, geplette haver, wortels en bieten is dan nodig. In een latere fase kan suikertekort optreden. Ook bij zieke dieren en onder koude omstandigheden kan de bloedsuikerspiegel te laag zijn. Ze gaan liggen, rillen, sloom worden en uiteindelijk sterven. Plaats de dieren in een warme omgeving (binnen met infraroodlamp) en bel de dierenarts.

Stress-syndroom
Kangoeroes verkeren snel in paniek. Voornamelijk bij het vangen kan er snel stress optreden. De uitputtingsfase (na de onrust en het vluchten) heeft verschillende symptomen als gevolg. Namelijk stressmyopathie (lactaatvorming en krampen), shock, hyperthermie (oververhitting), ademhalingsproblemen, trauma en infecties ten gevolge van een verminderde weerstand.

Diarree
Diarree ten gevolge van stress en/of Lumpy Jaw is geen uitzondering. Spijsverteringsstoornissen door dysbacteriose (verstoring normale darmflora) is hiervan de oorzaak. Andere mogelijke oorzaken zijn coccidiose, maagdarmwormen, bacteriële infecties, verkeerde voeding en intoxicaties. Vermijd daarom overbevolking, stress, voedingsfouten en zorg voor een degelijke hygiëne. Bij jongeren handmatige opfok kan lactose-intolerantie optreden door het geven van koemelk.

Ademhalingsaandoeningen
Longontsteking heeft veel oorzaken. Verschillende bacteriële en virale verwekkers (soms in combinatie met Lumpy Jaw) zijn de onderliggende oorzaak. Hoesten, niezen en neusuitvloeiing samen met verhoogde temperatuur zijn de voornaamste symptomen. In enkele gevallen treed sterfte op zonder symptomen.

Lumpy Jaw
Een veel voorkomende oorzaak van verzwakking en sterfte bij Bennett’s. Lumpy Jaw of kaakonsteking heeft veel oorzakelijke factoren. nl. kaakverschuivingen, tandverlies, caries, overbevolking, vit A tekort, trauma e.a. Typisch zijn de zwellingen in de bek, kaak en wang met abcesvorming en kaakbeenonsteking tot gevolg. Infecties door bacteriën zoals Fusobacterium necrophorum en Bacteroides spp. dragen bij aan de aandoening.