Katten en baby’s, een goede combinatie?

In Nederland leven bijna 2,6 miljoen katten. Ongeveer een kwart van de Nederlandse huishoudens heeft een kat. Dat is natuurlijk erg gezellig. Maar wat nou als er een baby op komst is? Het krijgen van een baby is een bijzondere en ingrijpende gebeurtenis. Wat zou er dan fijner zijn als je je geen zorgen hoeft te maken over de kat?

Katten zijn gewoontedieren

Katten houden vaak van hun eigen routines en voorspelbaarheid. Ze zijn gehecht aan hun eigen huis en hun baasjes. De komst van een baby en alle veranderingen in huis die daarbij horen kunnen dan roet in het eten gooien.

Wat vinden katten lastig aan baby’s?

De komst van een baby brengt een aantal veranderingen met zich mee. – Er komen nieuwe spullen in huis die anders ruiken en soms ook gekke geluiden maken. – De baby ruikt anders dan de eigen baasjes. – Er gaat vaak veel tijd naar de baby en de verzorging en aandacht voor de kat komt vaak op een lager pitje te staan. – Baby’s en kinderen zijn qua gedrag meer onvoorspelbaar en kunnen ineens met hun handjes naar de kat graaien. – Katten bepalen graag zelf wanneer en hoe lang ze geaaid worden. Met een rondkruipende baby is dat soms wat onvoorspelbaarder. – Laat een kat nooit alleen met de baby!

Voorbereiding op de komst van een baby

– Introduceer nieuwe objecten in huis geleidelijk en geef de kat de kans om ze te ontdekken. – Wrijf met een doekje langs de wangen en net voor de oren van de kat, op een moment dat deze lekker ontspannen ligt te kroelen. Wrijf daarna met dit doekje over de nieuwe items heen, zodat deze een vertrouwde geur krijgen voor de kat. – Zorg voor goede en hoge verstopplekken, zodat de kat buiten bereik van de baby kan liggen. Een simpele kartonnen doos en een hoge plank zijn vaak al genoeg. – Speel geluidsfragmenten af met babygehuil tijdens de zwangerschap. Begin met een laag volume en voer dit op wanneer de kat eraan gewend is. -Verander de routine van de verzorging en het eten geven al voor de geboorte richting het patroon dat er na de geboorte zal zijn. – Als de baby in het ziekenhuis is geboren en niet meteen naar huis komt, is het verstandig om bijvoorbeeld een doekje of kledingstuk met de geur van de baby mee naar huis te nemen. Zo kan de kat vast wennen aan de nieuwe geur en zal deze minder onder de indruk zijn als de baby thuis komt.

Kennismaking tussen kat en baby

Blijf zelf rustig en laat de kat aan de baby ruiken. De kat moet toch even weten wat dat nieuwe, lawaai makende en anders ruikende wezentje is. Met een goede voorbereiding zal je zien dat veel katten daarna gewoon weer verder gaan met wat ze normaal doen en weer lekker gaan liggen slapen.

Do’s and Don’ts

– Was handen zorgvuldig na het aaien van de kat, het geven van eten en het schoonmaken van de kattenbak. Katten kunnen vervelende kiemen met zich meedragen en je wilt natuurlijk niet dat de baby ziek wordt. – Zorg voor een goede behandeling tegen vlooien en wormen. Wist u dat de spoelwormen van de kat erg besmettelijk zijn voor baby’s en kinderen? De wormlarven maken een trektocht door het lichaam en veroorzaken overal ontstekingen. Ze kunnen in het oog terechtkomen en het gezichtsvermogen aantasten of zelfs blindheid veroorzaken. – Laat de kat niet toe in de babykamer en op het aanrecht waar ook eten voor de baby klaargemaakt wordt. – Blijf altijd in de buurt en laat uw kat nooit en te nimmer alleen met de baby! – Leer de baby al vanaf het begin om lief te zijn voor de kat en met een vlakke hand te aaien. Begin hiermee door samen te aaien met uw hand onder die van de baby. Als een kat zich veilig en ontspannen voelt en zijn omgeving controleerbaar en voorspelbaar is, dan is dat het recept voor de ontwikkeling van een hele goede band tussen kat en baby. En wie wil dat nu niet?

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl