Kattenkrabziekte

Bent u wel eens gekrabd door een kat? Zo’n krab kan voor vervelende problemen zorgen. Niet alleen door de directe ontstekingen, maar ook doordat zo kattenkrabziekte kan worden overgebracht. Eén op de 6 vlooien in Nederland is besmet met de bacterie die kattenkrabziekte verwekt. En juist die vlooien brengen deze bacterie over van kat naar kat. Katten zijn zo het reservoir van de kattenkrabziekte. In Nederland heeft 22% van de katten de bacterie bij zich, veelal zijn het juist de jonge katten.

Milde symptomen

Bij katten die de bacterie oplopen treden meestal geen verschijnselen op en als er toch symptomen optreden dan zijn deze mild. Het is lastig om vast te stellen of iemand kattenkrabziekte heeft en gelukkig zijn de verschijnselen bij mensen met een normaal functionerend immuunsysteem over het algemeen ook gering en van voorbijgaande aard. Er ontstaan rode plekjes 2 tot 6 dagen na de kattenbeet, die gaandeweg over gaan in blaasjes, die open barsten en korstjes vormen. De lymfeklieren kunnen ook ontstoken raken, dit kan soms lang aanhouden. In een zeer gering aantal gevallen kunnen in vitale organen ontstekingshaarden ontstaan.

Lastig te herkennen

Daar katten eigenlijk nooit symptomen vertonen hoeven deze ook niet behandeld te worden. De behandeling bestaat uit het geven van antibiotica, echter omdat de bacterie in cellen gaat zitten, is de reactie op de antibiotica zeer wisselend. Indien de diagnose bij de mens wordt gesteld, dan wordt een antibioticum behandeling ingesteld. Helaas wordt de kattenkrabziekte echter vaak niet onderkend en herkend.

Voorkomen

Een goede vlooienpreventie bij katten en eventuele andere huisdieren is de beste manier om de verspreiding van kattenkrabziekte te verminderen. Een vaccin tegen de bacterie is er nog niet.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl