Rug Hals hernia hond

Wat is een hernia?

Bij een hernia drukt de tussenwervelschijf tegen het ruggenmerg of de zenuwen. De druk op de zenuwen zorgt voor symptomen. De hernia kan op verschillende plekken in de wervelkolom voorkomen. Bij een aantal rassen komt een hernia vaker voor, zoals bij de Teckel, Beagle, Shih tzu, Franse bulldog, miniatuur poedel, Dobermann en Labrador retriever.

Wat zijn de symptomen?

Een hernia is zeer pijnlijk. Wanneer een hernia in de hals zit wil de hond bijvoorbeeld zijn nek niet meer goed buigen. Door de pijn kan een hond bij een plotselinge beweging of bij het aaien ineens gillen of agressief reageren. Naast pijn zien we soms ook zenuwverschijnselen, zoals ataxie (dronkemansgang) en verlammingsverschijnselen aan de poten. De symptomen kunnen plotseling ontstaan of een meer chronisch verloop hebben. Een hond die plotseling verlamd is aan de achterpoten is een spoedgeval, wacht dus niet af.

Hoe stellen we de diagnose?

Op basis van lichamelijk onderzoek kan een hond verdacht worden van een hernia en de ernst van de klachten worden ingeschat. In sommige gevallen wordt besloten tot röntgenologisch onderzoek of een CT/MRI-scan van de hals of rug. Zo kan de exacte lokalisatie worden aangegeven.

Waaruit bestaat de behandeling?

Het grootste deel van de honden met een hernia kan door middel van rust en medicatie weer volledig herstellen.

In een aantal gevallen is een snelle chirurgische behandeling (operatie) de aangewezen optie. Overleg bij verdenking van een hernia dan ook altijd met uw dierenarts!

In de nazorg is fysiotherapie erg belangrijk. Eigenlijk zo gauw de hond weer naar huis mag, kan contact worden opgenomen met de fysiotherapeut om het verdere herstel zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com

Drs. Bob van Genugten
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl