Tips bij oververhitting hond

Een zonnesteek ofwel hitteberoerte bij de hond is een ernstig probleem en wordt helaas vaak gezien op warme dagen. De lichaamstemperatuur van de hond is dan boven de 40-41℃ gekomen. Deze hoge temperatuur geeft schade aan de organen en ook in de hersenen kan het leiden tot blijvend letsel. Een hond met een hitteberoerte heeft zelfs bijna 60% kans op overlijden.

Heeft mijn hond een hitteberoerte?

Een hond met een hitteberoerte hijgt continu, heeft een snelle hartslag, de lichaamstemperatuur is >40℃, de wangslijmvliezen zijn droog en plakkerig en er zijn uitputtingsverschijnselen. Ook een dronkemansgang, plotseling blind worden, toevallen krijgen en zelfs in coma raken wordt wel gezien. Een hond met een hitteberoerte kan zijn lichaamstemperatuur zelf niet meer op normaal houden en heeft dus altijd hulp nodig.

Hoe voorkomt u oververhitting bij uw hond?

Laat uw hond uit op de koele momenten van de dag. Wandel korter.

Bescherm uw hond tegen zichzelf. Honden hebben vaak zelf niet door dat te veel inspanning op een warme dag problemen kan geven.

Een slanke hond met een goede conditie kan veel meer warmte hebben. Houdt uw hond slank en wandel regelmatig flink met hem op de niet warme dagen.

Zorg dat er altijd fris drinkwater beschikbaar is voor uw hond. Onbeperkt.
Een hond raakt warmte kwijt door te hijgen. Bij het hijgen verdampt er vocht. Door te hijgen heeft uw hond meer dorst dan normaal. Voorkom dus uitdroging.

Zorg dat er een frisse plek in de schaduw is voor uw hond. Liefst goed geventileerd.

Laat uw hond op warme dagen nooit in de auto achter. Gewoon niet en nooit doen.

Toch een oververhitte hond?

Neem contact op met uw dierenarts. Oververhitting geeft schade aan de organen en kan tot de dood lijden. Vraag advies.

Geef uw hond fris en volop drinkwater.

Neem de temperatuur op van uw hond. Steek met een druppeltje sla-olie de thermometer in de anus van uw hond. De normale lichaamstemperatuur van de hond is tussen de 38 en 39 graden Celsius.

Maak uw hond nat met koel water. Zet hem dan voor een ventilator of gebruik een föhn op de koude stand. Of ga wapperen met een groot stuk karton. Zo verdampt het water op de vacht en daalt de temperatuur. Continu besproeien met stromend koel water is ook prima.

En let op:

Laat uw hond niet te veel afkoelen. Stop bij een lichaamstemperatuur van 39.7℃ met actief koelen. Zo voorkomt u onderkoeling bij uw hond.

Zet uw hond nooit in een bad met ijswater. Door de ijskoude knijpen alle bloedvaatjes in de huid zich samen, waardoor de doorbloeding niet goed meer verloopt. Zo kan de hond zijn warmte nog minder goed kwijt. Daarbij zal de hond gaan rillen en zo meer warmte produceren. Bovendien is ijswater heel pijnlijk.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl