Uw kat en nierziekte

Uw kat en nierziekte – waar u op kunt letten

Vaak gaan we ervan uit dat inwendige organen, zoals de nieren, altijd goed zullen werken. Maar ze hebben cruciale taken in het lichaam en als er iets misgaat, kan dat ernstige gevolgen hebben. De nieren verwijderen afbraakproducten van eiwitten, zorgen voor de zout-, vocht- en zuurbalans en maken urine aan. Kortom: de nieren zijn grote filters die het lichaam helpen afval afscheiden en afvoeren.

Bij 1 op de 3 katten wordt ooit chronische nierziekte vastgesteld.

Wat is chronische nierziekte?

Uw kat kan allerlei nieraandoeningen krijgen, en vaak zonder dat u het merkt. De meeste gaan vanzelf over, maar sommige kunnen tot een chronische, vaak langzaam verergerende ziekte leiden die chronische nierziekte heet (afgekort CNZ).

CNZ houdt in dat de nierfunctie van de kat geleidelijk achteruitgaat en chronisch wordt. Katten compenseren hiervoor door steeds meer water te gaan drinken. Dergelijke symptomen nemen geleidelijk aan toe en beginnen meestal mild. Daarom is de ziekte tegen de tijd dat de diagnose wordt gesteld vaak al enige tijd aanwezig.

Het is dus erg belangrijk de ziekte zo snel mogelijk te ontdekken, want hoe vroeger de diagnose gesteld wordt, des te meer tijd u heeft om de levensstijl van uw kat zo aan te passen dat ze zich zo lang mogelijk lekker in haar vel voelt.

Waaraan zie ik of mijn kat CNZ heeft?

Hoewel de symptomen niet direct merkbaar kunnen zijn, zijn ze wel herkenbaar als u weet waar u op moet letten. Gebruikt u klontvormende kattenbakvulling, kijk dan of er heel erg grote klompen liggen. Als dat het geval is, dan plast uw kat meer dan gebruikelijk. Let ook op of uw kat is afgevallen, ook al is het maar een beetje. Ga direct met haar naar de dierenarts als u één of meer van deze symptomen opmerkt.

Bij matige of ernstige CNZ zijn de symptomen duidelijker herkenbaar. Let op of het tandvlees roze wordt of de adem stinkt. En ga direct naar de dierenarts als uw kat overgeeft. Als de ziekte verder gevorderd is, dan zijn katten ook vermoeid en wassen ze zich minder vaak. Als uw kat er opvallend onverzorgd uitziet of veel meer slaapt, dan is het tijd om naar de dierenarts te gaan.

De symptomen en medische voorgeschiedenis van CNZ kunnen ook op allerlei andere ziektes duiden, zoals maag-darmaandoeningen of schildklierproblemen. Dus waarschijnlijk wil uw dierenarts wat bloed en urine afnemen voor onderzoek. Vraag dan of uw dierenarts gebruik maakt van de SDMA-test van IDEXX, want met deze baanbrekende nieuwe bloedtest kan CNZ veel vroeger worden vastgesteld dan met traditionele testmethoden! Als er niets bijzonders uit de SDMA-test naar voren komt, blijft het nog steeds belangrijk om regelmatig te controleren of uw kat geen nieraandoening heeft, zodat eventuele problemen op tijd worden gediagnosticeerd.

Wat moet ik doen als mijn kat de diagnose CNZ krijgt?

CNZ is een levenslange, progressieve ziekte die vaak tegelijk met andere aandoeningen optreedt. Bij oudere huisdieren gaat CNZ vaak gepaard met verminderde alertheid of gewrichtsaandoeningen zoals osteoartritis, waardoor uw huisdier zich nog slechter voelt. Gelukkig zijn zowel CNZ als osteoartritis met de juiste voeding goed te behandelen.

De verergering van CNZ kan aanzienlijk worden vertraagd en de levensduur van katten met CNZ kan duidelijk worden verlengd met een gespecialiseerd dieet met weinig fosfor en natrium en gematigde hoeveelheden eiwitten. De nieuwe en verbeterde Hill’s Prescription Diet k/d Kidney Care voldoet aan al deze eisen. Bovendien bevat het de door Hill’s ontwikkelde Enhanced Appetite Trigger-, ofwel E.A.T.™-technologie, waarvan klinisch is bewezen dat deze de eetlust van katten herstelt en de calorie-inname met wel 35% kan verhogen.

Dezelfde voedingsstoffen zitten nu ook in de speciale voeding voor de gewrichten, Hill’s Prescription Diet k/d+Mobility. Zo geeft u uw kat een langer leven van betere kwaliteit.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: info@dierapotheker.nl
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl