Vergiftiging kat

Veel vergiftigingen die bij de hond voorkomen kunnen ook bij de kat optreden. Echter omdat een kat niet zo snel alles op eet wat de kat maar tegenkomt, zien we dit maar zelden. De kans dat een kat bewust vergiftigd wordt door een kwaadwillend iemand is mede daarom ook zeer klein.

Kat is gevoelig voor bepaalde vergiftigingen

Wel zijn er een aantal vergiftigingen die juist bij de kat voorkomen. Dat komt doordat een kat niet zo goed is in een bepaald onderdeel van de stofwisseling. Namelijk de glucuronidatie, waar mens en hond juist wel goed in zijn. Hierdoor zijn katten bijzonder gevoelig voor een vergiftiging met paracetamol, lelies en het anti-vlooienmiddel permethrin.

Waarvoor is een kat gevoelig?

  • Lelies zijn bijzonder giftig voor een kat. Drinken van het water waarin de lelies staan kan voor een kat al fataal zijn. Dit komt doordat er een acuut nierfalen optreedt.
  • Permethrin, het anti-vlooienmiddel, geeft na opname door een kat speekselen, sloom worden, spierrillingen, braken, zwalkend bewegen, niet meer eten en ademnood.
  • Paracetamol is al snel giftig voor de kat. Vanaf 10 mg/kg geeft Paracetamol al ongewenste verschijnselen bij de kat. Zo kan acuut leverfalen het gevolg zijn en wat het heel lastig maakt voor de kat is dat de rode bloedcellen geen zuurstof meer kunnen vervoeren, met alle gevolgen van dien.
  • Ratten-en muizengif op basis van Alfa-Chloralose geeft bij de kat veel eerder en heftigere verschijnselen dan bij de hond. De symptomen treden snel op en vooral het centrale zenuwstelsel van de kat wordt getroffen.
  • Bieslook, knoflook en uien (allium) beschadigen na opname al gauw de rode bloedcellen van de kat.

Neem bij een vergiftiging bij uw kat direct contact op met uw dierenarts.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, email: info@dierapotheker.nl

Dierenarts drs. Robin Holle kijkt u aan

Drs. Robin Holle
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl