Verlatingsangst bij honden

Het is best lastig voor honden om alleen thuis te zijn. Dat is ook wel logisch, u gaat weg en uw hond moet zich alleen redden zonder te weten wat er gaat gebeuren. Uw hond mist u dan als steun en toeverlaat. Gelukkig wennen veel honden hier al gauw aan, maar er zijn ook honden die een soort verlatingsangst ontwikkelen. Het gedrag wat daarbij optreedt kan heftig zijn. Dat geldt voor de hond, maar ook voor u als zijn of haar baasje.

Hoe herken ik een hond met verlatingsangst?

Honden met verlatingsangst vertonen een zelfde soort probleem gedrag. Ze zijn vaak erg op u of een van uw huisgenoten, hun baasje, gesteld en volgen u overal. Ze zijn te aanhankelijk. Doordat u een bepaalde routine in uw gedrag heeft, weet uw hond dat u ieder moment uw huis en zijn huis kan verlaten.

Symptomen van verlatingsangst bij uw hond

  • Onrustig gedrag in aanloop en bij uw afscheid
  • Slopen van uw spullen
  • In huis plassen en poepen wanneer u weg bent
  • Niets meer eten en drinken wanneer u niet thuis bent
  • Blaffen, piepen, janken bij alleen zijn
  • Krabben, krassen en graven aan van alles en verstijfd staren naar deur of raam
  • IJsberen, braken, rillen, hijgen en andere stress signalen vertonen
  • Overdreven blij en uitgelaten zijn wanneer u weer thuiskomt

Al met al best zielig om uw huisdier dit te laten meemaken. Aangezien u zeker vaker weg bent, is het zaak te voorkomen dat uw hond zich zo ellendig gaat voelen.

Hoe kan een hond van verlatingsangst afkomen?

Hoe went u uw hond aan het alleen zijn? Wat te doen met een hond met verlatingsangst?

  1. Neem niet langer uitgebreid afscheid
    Maak weinig tot geen ophef te maken over het feit dat u weggaat of terugkomt. Het openen of dichtdoen van de voordeur zou een normaal onderdeel van het leven van uw hond moeten zijn, geen wereldschokkende gebeurtenis.
  2. Gebruik afleiding strategisch
    Houdt de geest van uw hond bezig wanneer u weg bent, waardoor uw hond niet langer denkt aan het gemis van u, zijn baasje. Hondenpuzzels zijn daarbij waardevol. Doe een deel van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid hondenbrokken in de puzzel. Geef hem de puzzel als u weggaat. Uw hond zal tijdens uw afwezigheid druk bezig zijn en zich zo minder angstig voelen.
  3. Maak uw hond ongevoelig voor vertrek signalen
    Schoenen aantrekken of de autosleutels pakken is wat uw hond vreest, u staat op het punt dat te doen waar ze het meest bang voor zijn – de deur uit gaan. Een effectieve manier om ze te kalmeren bij deze vertreksignalen, is door gemengde signalen af te geven bij deze handelingen. U kunt bijvoorbeeld uw schoenen aandoen maar niet weggaan, uw sleutels halen, maar thuisblijven of de deur openen maar niet naar buiten gaan. Zo raakt uw hond niet in paniek als u naar de voordeur loopt of de huissleutels pakt.
  4. Radio aan!
    Zoek een radiostation op de radio dat veel talkshows uitzendt, zodat uw hond ernaar kan luisteren terwijl u weg bent. Menselijke stemmen zijn meestal een goede oplossing voor verlatingsangst bij honden, omdat het de zekerheid geeft dat ze niet helemaal alleen zijn.
  5. Gebruik een bench
    Afhankelijk van de reactie van uw hond op benchtraining, kan dit helpen om verlatingsangst bij honden te behandelen. Zorg ervoor dat uw hond zich prettig voelt in de bench en het prima vindt om een tijdje in een afgesloten ruimte te verblijven. De bench kan dan zijn veilige plek worden, een gebied waar hij zich op zijn gemak en kalm voelt als u weg bent.

Kan verlatingsangst overgaan?

De aanmaak van het stresshormoon zorgt direct voor angst bij honden met verlatingsangst. De hond vindt geen rust en raakt opgewonden en gestrest. Uiteindelijk komt hij zelfs in een overlevingsmodus. Dit betekent een verhoogde bloeddruk, hogere hartslag en de aanmaak van cortisol; het stresshormoon wordt alleen maar meer aangemaakt. Toch kan verlatingsangst bij de meeste honden welk worden verminderd. Helaas niet bij alle honden.

Bijvoorbeeld honden uit het asiel of uit het buitenland. Nieuwe eigenaren houden overal rekening mee: onzekerheid, angst, onzindelijk, maar vrijwel nooit met het feit dat het dier hoogstwaarschijnlijk niet alleen kan zijn. Een straathond heeft altijd in een roedel geleefd en is nog nooit alleen geweest. En van een hond uit het asiel kent u nooit zijn volledige achtergrond.

Hoe stopt mijn hond met blaffen als ik niet thuis ben?

Honden die blaffen of huilen als ze alleen thuis zijn, doen dat omdat ze bang en ongerust zijn en hopen dat u snel terugkomt. De emotie is zo sterk, dat een hond niet op zal geven totdat u weer thuis bent. Een hond die moeite heeft met alleen thuis zijn, kan er niet ‘gewoon aan wennen’. Daarvoor is een training nodig.

De training voor honden die al overstuur raken als ze alleen thuis zijn, is niet hetzelfde als voor jonge honden die het überhaupt nog moeten leren. Bij honden met verlatingsproblemen moeten de stappen die u in de training neemt vele, vele malen kleiner zijn. Zo klein dat uw hond tijdens de oefeningen helemaal niet blaft, huilt of jankt.

Is medicatie nodig voor de behandeling van verlatingsangst bij honden? 

Medicatie kan een optie zijn voor de behandeling, maar alleen op advies van een dierenarts en voor extreme gevallen van angst. 

Natuurlijke supplementen zijn meestal een goede eerste stap, maar de dierenarts kan in ernstige gevallen sterkere medicatie adviseren. Vraag altijd advies aan uw dierenarts voordat u uw hond medicijnen geeft en geef hem nooit medicatie die bedoeld is voor mensen. 

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Robin-Holle-2-1-150x150.png

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl