Winter check-up paard

Aan het einde van het zomerseizoen is ook de weideperiode voor de meeste paarden over. Dit betekent dat veel paarden om moeten schakelen naar een ander bewegings- en voedselpatroon.

De uren vrije beweging op de weide worden vaak ingekort tot dagelijks een uurtje “los gooien” in de paddock en een uurtje rijden. Het aantal uren op een dag grazen op de weide maakt plaats voor 2 tot 3 maal per dag een voerronde met hooi en krachtvoer. Deze omschakeling vraagt om een groot aanpassingsvermogen van een paard. Een paard dat niet geheel fit de winter in gaat kan in problemen komen.

Het is daarom verstandig om voor aanvang of in het begin van de stalperiode een goede check-up van uw paard te laten uitvoeren.

Check-up

De check-up bestaat uit verschillende onderzoeken, een soort APK voor uw paard.
Check-up:

  • gebitscontrole/behandeling
  • mestonderzoek
  • bloedonderzoek
  • long- en hartcontrole
  • persoonlijk advies

Koliek

Het winterrantsoen van een paard bestaat voornamelijk uit hooi of voordroogkuil en krachtvoer. Hooi is natuurlijk veel stengeliger en droger dan gras en zal daarom veel beter gekauwd moeten worden om er voldoende energie uit te kunnen halen. Een goed kauwvlak van de kiezen zonder scherpe haken is daarbij essentieel. Een paard die het in de zomer prima op gras doet kan in de winter vermageren als gevolg van afwijkend kauwgedrag en proppen maken. Ook kunnen er door onvoldoende kauwen van voedsel problemen ontstaan van gaskoliek of verstoppingskoliek. Een tijdige controle en behandeling van het gebit kan veel problemen voorkomen.

Als paarden in de winter overdag in de paddock staan of zelfs nog op de weide komen zien we nog wel eens problemen met vermageren, diarree en koliek ten gevolge van zand eten. Een paard zal altijd zijn natuurlijke gedrag blijven uitoefenen en overdag als een soort stofzuiger door de paddock/ de weide lopen om elk sprietje gras of hooi wat hij vindt op te eten, vaak gaat daar onbedoeld ook veel zand door mee naar binnen. Zand beschadigt de darm, met alle gevolgen van dien. Het middel Sandclear® helpt uw paard om het zand uit de darm kwijt te raken. 

Een andere veel voorkomende oorzaak van diarree en koliek in de winter zijn wormen. Bepaalde soorten wormen kunnen zich in de darm van een paard inkapselen en een tijdje “slapen”. Deze wormen zijn op dat moment niet gevoelig voor de meeste wormmiddelen! Als het paard een dip in zijn weerstand meemaakt kunnen deze wormen ineens massaal wakker worden en problemen geven. Door in het najaar te ontwormen met Equest® voorkomt u de meeste problemen. Met behulp van een mestonderzoek kunnen we zien of er veel zand in de mest zit en of het paard op dat moment last heeft van wormen.

Bloedonderzoek

Met behulp van een algemeen bloedonderzoek kunnen we een indruk krijgen over de fitheid van een paard. Bij een algemeen bloedonderzoek wordt gekeken naar de lever en de nierfunctie en naar het rode (voor bloedarmoede) en het witte (voor ontstekingen) bloedbeeld. Tevens kan worden gekeken of de verhouding van de verschillende eiwitten in het bloed in orde is. 

Vooral in de winter zien we nogal eens problemen met paarden die suboptimaal presteren, terwijl de eigenaar aangeeft dat het paard het normaal gesproken beter doet. Vaak zijn deze problemen terug te voeren op een te snelle verzuring van de spieren. Met bloedonderzoek specifiek gericht op spierenzymen kunnen we de mate van verzuring bepalen. Deze verzuring kan o.a. tegen gegaan worden met het (dopingvrije) middel Lactanase®. Ook kunnen we met behulp van Equitop Myoplast®, dit is een vitaminen- en mineralenmengsel specifiek gericht op de spieropbouw, de spierstofwisseling optimaliseren.

Een paard dat een groot deel van de dag op stal staat zal meer aan stof en ammoniak worden bloot gesteld dan een paard wat buiten staat. Stof uit stro en hooi en ammoniak vanuit de urine en mest kan ervoor zorgen dat uw paard gaat hoesten of bronchitis krijgt. Een verwaarloosde bronchitis kan zelfs uitmonden in dampigheid. Het beluisteren van de longen in rust en na arbeid geeft een goede indicatie of de longen van uw paard op dat moment gezond zijn. Ook het opnemen van de polsfrequentie en het beluisteren van het hart geeft een duidelijker beeld van de gezondheid en fitheid van uw paard.

Entingen

Doordat er in de winter over het algemeen veel paarden in een relatief kleine ruimte bij elkaar worden gehouden (stal, wedstrijd) is de kans op het oplopen en overbrengen van besmettelijke ziektes groter dan in de zomer. Het is verstandig om voor het opstallen even te controleren of de entingen van uw paard in orde zijn. De Influenza/Tetanus enting dient minimaal 1x per jaar gegeven te worden. Indien u ook tegen Rhinopneunomie laat enten, dient deze minimaal 2x per jaar gegeven te worden. Wist u dat het tegenwoordig ook mogelijk is om tegen droes en tegen schimmelinfecties te laten enten?

Vragen?

Maarten van Dijck paarden dierenarts

Neem gerust contact met ons op,

Drs. Maarten van Dijck
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl