Op het moment dat een veulen geboren wordt en er gebeurt om wat voor reden dan ook iets met de merrie is er paniek! Er is acuut behoefte aan informatie met betrekking tot de voeding en verzorging in de eerste uren. Maar ook de opfok van een moederloos veulen vraagt speciale kennis die niet altijd voor handen is. Hoe leer je een veulen drinken uit een fles, en hoe verloopt het contact met stalgenoten?
Stage opdracht
In het kader van een stage-opdracht voor haar studie aan de CAH Dronten heeft Alexandra Wegert geïnventariseerd wat de mogelijkheden zijn om een moederloos veulen groot te brengen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een professioneel opfokbedrijf, of via de moederloze veulencentrale op zoek gaan naar een pleegmerrie. Deze handleiding bevat waardevolle adviezen om een moederloos veulen te helpen opgroeien tot een gezond volwassen paard. Deze praktische handleiding genaamd: ‘Een moederloos veulen, wat nu?’ is een aanrader voor iedereen die met een moederloos veulen te maken kan krijgen.
Pavo heeft speciaal voor de eerste opvang van een veulen zonder moeder een SOS Kit gemaakt. Het eerste hulp pakket dat iedere fokker in huis moet hebben
Wilt u meer weten over speciale voeding voor merries en veulens, bekijk dan het Breeders assortiment.
U kunt nu PAVO biest en melk voor uw pasgeboren veulen prijsgunstig bestellen bij Dierapotheker.nl. Zorg er voor dat u de biest en melk tijdig in huis heeft. Bestel PAVO veulenmelk hier Bestel PAVO biest hier Bestel de PAVO SOS-set hier Handleiding PAVO colostrum hier
Het verlies van een veulen tijdens en/of rondom de geboorte kan voor een gedeelte worden voorkomen door te zorgen voor een goede bedrijfsvoering, zeer goed op te letten en meer aandacht voor kennis van zaken.
Men blijft soms “doormodderen” om vervolgens vrij laat of zelfs te laat, hulp in te roepen, zodat deskundige hulp niet anders kan vaststellen, dat het “geval” hopeloos is. De teleurstelling is dan groot en de financiële gevolgen niet gering.
Grote overgang
Rondom de geboorte zullen de merrie en het veulen zich moeten aanpassen aan de nieuwe situatie. Speciaal voor het veulen is de overgang erg groot, het moet vanaf nu alles zelfstandig doen. het komt vanuit een supervochtige baarmoeder, met een constante temperatuur en een ademhaling die via de navelstreng liep in een volledig door zichzelf te regelen situatie. Als de organen goed op elkaar zijn ingespeeld zal het veulen al lopend en zoekend naar voedsel, de weg naar het uier van de moeder zien te vinden. De gezonde melkgevende moeder zal het veulen de noodzakelijke voeding geven en bovendien beschermen.
De dracht
De duur van de dracht varieert bij de merrie van 320 tot 360 dagen met uitschieters tot over het jaar. Het gemiddelde ligt op de 11 maanden, dit houdt echter in, dat er met betrekking tot het volgroeid zijn van het veulen een aanzienlijke individuele variatie is. Veulens die geboren worden na een draagtijd van minder dan 320 dagen hebben het vaak zeer moeilijk (uitzonderingen bevestigen hier natuurlijk ook de regel. Onder de 300 dagen zijn de overlevingskansen, ook met allerlei kunstgrepen zeer gering.
Afwijkingen tijdens de dracht
Gedurende de dracht kunnen diverse afwijkingen voorkomen die geboorteproblemen kunnen veroorzaken. De oorzaak kan zowel bij de moeder als bij de vrucht liggen. Enkele voorbeelden zijn:
een slechte voedingstoestand van de moeder
koorts en ziektes kunnen een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van de vrucht
sommige medicijnen kunnen een abortus veroorzaken
chirurgische buikoperaties
bloedvergiftiging
tweelingdracht geeft bij uitzondering een normale tweeling
transport stress
afwijkingen van de moederkoek
merries met een verleden wat betreft bloedafbraak bij het veulen direct na de geboorte.
Er zijn de laatste jaren nogal wat problemen met Rhino-pneumonie, zowel zwak- geboren veulens als doodgeboren. Soms ook verwerpen op 9 maanden.
De Geboorte
Het grootste gedeelte van de veulens wordt geboren tussen 18.00 en 08.00 uur. Het waarom hiervan is, ook wetenschappelijk, nog steeds niet opgehelderd.
Verschijnselen die aan een geboorte vooraf kunnen gaan
Een goede kijk krijgen op deze verschijnselen, zodat een naderende geboorte voorspeld kan worden, blijkt in de dagelijkse praktijk erg moeilijk. De veranderingen blijken zo sterk te variëren van dier tot dier dat je er weinig houvast aan hebt, voor wat het juiste tijdstip van de geboorte betreft. Zelfs zien we bij dezelfde merrie, dat er van jaar tot jaar verschillen zijn.: -het kegelen, d.w.z. was aan de tepels, ongeveer 60% van de merries veulent binnen 24 uur na aanvang hiervan. -het verslappen van de bekkenbanden, dit wordt bij practisch alle merries gezien, er is echter ook hierin een grote variatie, van 4 tot wel 14 dagen. -veranderingen in de biest, deze varieert dusdanig sterk dat we daar ook niet veel mee kunnen. -onrust, deze varieert ook sterk.
Het komt er dus op neer, dat er gewaakt dient te worden. De industrie heeft hiervoor een aantal bewakingssystemen ontwikkeld, met ieder zijn eigen gebruiksaanwijzing. Het blijft echter geboden zelf ook waakzaam te zijn.
De normale geboorte
De geboorte verloopt meestal spontaan of met enige trekkracht, de paarden zijn over het algemeen sterk genoeg om het veulen te “brengen”. De ontsluitingsfase verloopt vaak zonder bijzondere kentekenen, soms zien we duidelijke onrust en transpireren. De actieve uitdrijving, waarbij de merrie praktisch altijd ligt, varieert ook weer sterk, en duurt gemiddeld 20 minuten, met een variatie van minder dan 10 minuten tot 1 uur. Het rustig blijven liggen van de merrie zou ervoor zorgen dat de navelstreng intact blijft zodat er extra bloed naar het veulen zou stromen. De navelstreng breekt meestal spontaan door de bewegingen van het veulen of de moeder en dit duurt ongeveer 10 minuten.
Het afkomen van de nageboorte
Dit varieert zeer sterk en duurt gemiddeld 45 minuten. Als de nageboorte er niet binnen 6 uur afgekomen is dient er deskundige hulp ingeroepen te worden.
Wat is nodig met betrekking tot een geboorte?
een schone box, die ruim is, als de geboorte binnen plaats vindt.
voldoende schoon stro.
voldoende licht.
een schone emmer water, zeep, handdoek en ontsmettingsmiddel.
voor het opvoelen van de merrie: altijd de vulva en de omgeving reinigen en ontsmetten en zeker ook de handen goed wassen.
als de geboorte op gang is en we zien geen vruchtblaas komen of geen vruchtdelen of deze zijn niet te voelen in de geboorteweg dan onmiddellijk een dierenarts roepen.
bij twijfel of de merrie aan het veulenen is, een onderzoek instellen en zo nodig dierenarts waarschuwen.
altijd opletten of er twee hoefjes en het snuitje te zien zijn, als een onderdeel ontbreekt, direct de merrie opjagen en er mee wandelen en met spoed dierenarts laten komen.
wil de geboorte, als het hoofd en de voorbenen zijn geboren niet vlotten, dan met zeer grote spoed een dierenarts laten komen.
navelstreng niet verbreken, maar spontaan laten afscheuren, daarna een of tweemaal de navel ontsmetten.
de ademhaling dient na ongeveer 1 uur volkomen rustig te zijn en niet sneller dan 40 per minuut, een goed aangepast veulen staat na ongeveer 30 minuten en loopt dan ook rond. Een veulen dat na 1 uur niet staat en nog steeds in zijligging ligt is duidelijk toe aan deskundige verzorging. Nu geldt zeker, hoe eerder hoe beter.
normale gezonde veulens dienen binnen 3-4 uur (gemiddeld is 2 uur) na de geboorte gedronken te hebben.
de totale hoeveelheid darmpek bedraagt 50 tot 75 cm en het duurt ongeveer tot 36 uur voordat de laatste brok pek afkomt. de eerste urine afscheiding vindt reeds plaats na 90 minuten (maar kan ook 8 uur op zich laten wachten).
een veulen kan normaal binnen 1 uur staan, indien dit langer duurt dan 2 uur is dit abnormaal.
Beschermen van het veulen
Zoals al gezegd dient het veulen snel genoeg de eerste moedermelk binnen te krijgen, de biest, hierin zitten allerlei afweerstoffen die het veulen beschermen tegen de buitenwereld. Is er onvoldoende moedermelk, gebruik dan een moedermelkvervanger. Indien de merrie goed geënt is zal het veulen in ieder geval via de biest de nodige afweerstoffen tegen tetanus (‘klem”) meekrijgen en zal het hiertegen beschermd zijn. Echter er zijn nog vele andere ziekte kiemen die op loer liggen gedurende de eerste gevoelige levensdagen. Daarom wordt geadviseerd de veulens de “veulenspuit” te laten geven, waardoor de veulens een handje worden geholpen om infecties te weerstaan (gewrichtsontsteking, navelontsteking,…).
Het kunstmatig opwekken van de geboorte
De laatste jaren wordt hier steeds vaker naar gevraagd voor het gemak van de eigenaar. Hierbij dient altijd terdege worden overwogen of de merrie er klaar voor is en het blijft moeilijk vast te stellen of het veulen voldoende levensvatbaar is. Enkele overwegingen kunnen zijn:
EquiHorst, een exclusieve lijn van kwalitatief hoogwaardige supplementen voor paarden. EquiHorst is exclusief ontwikkeld voor de paardenpraktijk van Dierenartsenpraktijk Horst, door een toonaangevende Duitse producent van voedingssupplementen. Uitgangspunt is een uitmuntende kwaliteit en prestatie, in combinatie met gemakkelijke toediening en een goede prijs.
De eerste drie producten van de EquiHorst-lijn richten zich op drie belangrijke probleemgebieden bij paarden; de luchtwegen, de gewrichten en de spieren.
EquiHorst Bronchostar Liquid
Bronchaster Liquid is een 100% natuurlijk product. Het verlicht de luchtwegen door oplossing van vastzittend slijm waardoor het makkelijk kan worden opgehoest. Wordt geleverd in handige 1 l doseerflacon.
Equihorst MSM + Glucosamine Liquid
MSM + Glucosamine Liquid is een natuurlijk supplement. Het bevat essentiële ingrediënten voor gezonde botten, hoeven en kraakbeen. MSM (een natuurlijke zwavelverbinding) en glucosamine zorgen voor smering van de gewrichten en de opbouw en versteviging van kraakbeen, pezen en gewrichten. Wordt geleverd in handige 1 liter doseerflacon.
Equihorst Musclelac
Equihorst Musclelac heeft een sterk positief effect op de ondersteuning van het spierstelsel van paarden. Het trainingseffect wordt verhoogd en de kracht en het uithoudingsvermogen worden ondersteund. Overbelasting kan leiden tot verzuring van de spieren en spierafbraak met een te hoog eiwit gehalte tot gevolg. Musclelac is speciaal ontwikkeld voor deze problemen en reduceert op natuurlijke wijze de vorming van melkzuur. Equihorst Musclelac wordt geleverd in poedervorm in 1 kg verpakking.
PrimeVal heeft een complete lijn supplementen van de hoogste kwaliteit. Het zijn stuk voor stuk uitgebalanceerde producten die speciaal ontwikkeld zijn voor honden, (sport)paarden en fokmerries. De PrimeVal producten voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Alle producten voor paarden zijn uiteraard plantaardig en gegarandeerd vrij van doping.
Preventief en indicatief
Alle PrimeVal producten zijn zowel preventief als indicatief toe te dienen. Dat betekent dat u het product bij bepaalde klachten aan het dier kunt voeren ter ondersteuning. Maar u kunt ook in een lagere dosering de producten aan uw dier voeren om deze klachten te helpen voorkomen. Bij honden zijn veel gezondheidsproblemen vaak rasgerelateerd. Vooral dan kunnen de producten van PrimeVal een uitstekende toevoeging zijn. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen…
De internationale top gebruikt PrimeVal
PrimeVal heeft haar eigen stoeterij waar het Centrum voor onderzoek naar gewrichtsaandoeningen bij honden en paarden is gevestigd. Fokmerries, veulens en grote honden (Newfoundland honden) zijn in deze stoeterij te vinden, terwijl de sportpaarden (springen, dressuur en mensport) zijn ondergebracht bij internationaal succesvolle ruiters en amazones. Een paar voorbeelden van deze internationale topruiters zijn: Gert Jan Bruggink (springen), Dominique Filion (dressuur), IJsbrand & Bram Chardon (mennen) Marc van Dijck (springen België). Tevens ondersteunt PrimeVal het Jong KWPN.
Primeval bestellen bij Dierapotheker.nl
U kunt bij Dierapotheker.nl het hele assortiment Primeval met korting bestellen.
De onvrede over de paardenvoeding en supplementenmarkt en het idee om wel goed onderbouwde producten te willen en kunnen maken, is de eerste aanzet tot Equilin geweest. Drs. Annette van Weezel Arrens zag door de bomen het bos niet meer. In 2008 is zij begonnen met Equilin.
Natuurlijke omgang paard
Het zo natuurlijk mogelijk omgaan met het paard”. Voor Annette van Weezel wil dit zeggen: het paard benaderen vanuit het dier zelf in zowel de huisvesting, voeding en omgang. Goed resultaat boeken met de door Equilin ontwikkelde producten wordt geoptimaliseerd als indien nodig ook de huisvesting en/of het stalmanagement kan worden aangepast. Hiernaast genoemde feiten waren uitgangspunt voor de Equilin producten. De ingrediënten die in de basisproducten zitten (BASIC en IMMUNO), komen niet of onvoldoende voor in de ‘normale’ voeding (ruw- en krachtvoer). Om het welzijn van het paard te garanderen, is het essentieel dat alle voedingsstoffen worden aangeboden, zodat het paard in staat is zijn lichaam gezond te kunnen houden. Bij tekorten aan voedingsstoffen ontstaan vroeg of laat (sub)klinische verschijnselen die zich kunnen uiten in verminderde prestatie en/of ziekten.
Supplementen paard die er toe doen
Equilin produceert voedingssupplementen die er werkelijk toe doen. In juiste verhoudingen en effectieve doseringen, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. En de formule lijkt te kloppen, magnesium en vitamine E zijn het uitgangspunt van BASIC en IMMUNO, dit is aangevuld met plantaardige omega 3 vetzuren (DHA en EPA), probiotica, MSM en een mycotoxinenbinder en wordt geperst in een smakelijke brok. Lees de Equilin-productflyer.
Equilin resultaten tellen
Bij vrijwel alle paarden kan er binnen 3 tot 5 weken waargenomen worden dat ze:
Soepeler gaan bewegen.
Een beter uithoudingsvermogen krijgen.
Sneller herstellen (minder stijf zijn de dagen na de training).
Een betere weerstand krijgen.
Een verlaagde hartslag in rust en tijdens arbeid krijgen.
Een betere bespiering krijgen.
Minder gevoelig op het lichaam worden (vooral de rug).
Een verbeterde structuur van de mest krijgen.
Slanker in de lendenen worden (door opname van VVZ).
Rustiger en minder nerveus zijn.
Constanter in hun gedrag worden.
Een zeer mooie glans en intense kleur krijgen.
Een algehele lagere spierspanning krijgen.
Een betere hoornkwaliteit van de hoeven krijgen.
Direct bestellen bij Dierapotheker.nl
U kunt de Equilin producten exclusief verkrijgen bij uw dierenarts en online bestellen bij Dierapotheker.nl.
Bonpard paardenvoeding bespreking met Anneke Hallebeek
U vindt hier feiten en weetjes over paardenvoeding zoals besproken tijdens deze bijeenkomst. Dierenarts en paardenvoedingsspecialist Anneke Hallebeek ging in op alle vragen en overwegingen van onze paarden dierenartsen Fleur Kloppenberg, Ana Popovic en Maarten van Dijck.
Maagproblemen paard en voeding
Omeprazol (Gastroguard, Ulcergold, Pepticure) nooit langdurig verstrekken aan het paard. Deze maagzuur remmers veroorzaken een dusdanige verandering in de maag van het paard dat de vertering van het voer in de darmen daarna bij langdurige verstrekking verstoord kan raken.
Havens Gastro+ mag wel langdurig verstrekt worden bij maagproblemen. De hoeveelheid bicarbonaat in dit voer is dusdanig beperkt dat de zuurtegraad in de maag niet echt wordt beïnvloed. In deze voeding zit vermalen luzerne. Intacte luzerne kan zorgen voor meer speekselproductie doordat het paard op luzerne stekels kauwt.
Eiwit in de paardenvoeding
Het krachtvoer van uw paard is eigenlijk altijd vrij constant qua eiwitgehalte, zo’n 10%. Het ruwvoer, met name hooi kan te weinig eiwit bevatten, vaak bij natuurhooi, maar ook te veel (gras). De diagnose eiwit te veel bij uw paard bestaat eigenlijk niet. Ook het drukken op de rug van uw paard en dan constateren dat de nieren gevoelig zijn door te veel eiwit is een wijd verbreid fabeltje onder paardenhouders. Het is raadzaam om het ruwvoer van uw paard te onderzoeken met de PAVO quickscan. De kosten zijn laag, het is eenvoudig uit te voeren en de analyse zegt veel over de samenstelling van het ruwvoer.
Fermentatie dikke darm paard bevorderen
Voordroogkuil heeft gauw een effect op de fermentatie in de dikke darm van het paard. Wanneer u twijfelt, ga dan over op het voeren van hooi. Hierdoor wordt de darmflora van de dikke darm veelal bevordert. Ook het voeren van Bonpard Colon heeft een positief effect op de dikke darm. Geef dit minimaal 2 maanden (met een zeer geleidelijke overgang van 2-3 weken) en bekijk dan afhankelijk van het resultaat of u weer overgaat op het oude voer dan wel Bonpard Colon blijft doorvoeren. Bonpard Colon bevat een verlaagd zetmeel- en suikergehalte en veel vezels en wat vet.
Andere indictaies om Bonpard Colon te voeren zijn te veel vocht bij een normaal verteerde mest en ook bij fermentatie stoornissen door stress (te hete paarden). De darmflora speelt een grote rol bij de weerstand van het paard.
Overgang van normaal voer naar Bonpard Colon
Ook bij chronische hoefbevangenheid, maagzeren en insuline resistentie kan Bonpard Colon uw paard helpen. Laat de overgang van het voer dat u nu voert naar Bonpard Colon geleidelijk verlopen. Dat mag 3 weken duren, zeker bij darmproblemen. Heeft uw paard pure fermentatiestoornissen dan is het het beste om uw paard op de Bonpard Colon te houden. Zijn er passageproblemen in de darm dan past Bonpard Motility beter.
Bonpard Motility
Deze voeding kan helpen bij verstoppingsproblemen bij uw paard. Let wel altijd in combinatie met de juiste beweging. We zien die verstoppingsproblemen namelijk te vaak bij paarden die te lang en te veel op stal staan. Bonpard Motility bevat meer zetmeel en suikers dan Bonpard Colon. Let ook op de grofheid van het ruwvoer dat u verstrekt aan uw paard.
Bij spierbevangenheid Bonpard Muscle
Bij paarden die gevoelig zijn voor spierbevangenheid is het verstandig Bonpard Muscle te voeren. Ook bij paarden die vermageren kan deze voeding helpen. Bonpard Muscle heeft een laag zetmeel en suiker gehalte en bevat veel vet. Geef bij deze voeding uw paard een aangepaste training en ga vooral bij deze voeding heel geleidelijk over vanwege de overgang van suiker vertering naar vetvertering. Verstrek bij deze voeding altijd ook plantaardige olie. Het juiste voerschema vindt u op de verpakking.
Wat voeren we het te dikke paard?
Te dikke paarden worden vaak op een schrale wei gezet. Dat kan zorgen voor gewichtsvermindering, let er wel op dat uw paard minimaal 2x per week mineralen en vitamines bij krijgt (Bonpard Forage). Het gevaar van de schrale weide ligt vooral op de momenten dat het gras toch ineens begint te groeien. Vooral bij insuline resistente paarden kan dat problemen geven. Ook wanneer uw geweekt hooi geeft dan kan er een tekort aan essentiële voedingsstoffen ontstaan door uitspoeling.
Bonpard Non-obesitas helpt uw paard kilo’s te verliezen. Dit rantsoen bevat een laag energie gehalte (60-80% van normaal) en de voedigsstoffen zijn volledig uitgebalanceerd om uw paard alles te geven wat het nodig heeft.
Voer voor merrie en veulen
De drachtige merrie en het veulen hebben baat bij het voeren van Bonpard Mare en Foal. Dit voer bevat een hoog% eiwit en veel vet. Ook bij jonge sportpaarden kan het verrassende resultaten geven. Zeker als deze paarden iets te pittig zijn, dit vetrijke voer kan ze wat temperen in hun levenslust. Het zetmeel en suikergehalte van de Bonpard Mare and Foal is relatief laag en het koper, vitamine E en Selenium gehalte relatief hoog. Voer de merrie de gehele dracht dit voer en merrie en veulen tot aan spenen.
Alle Bonpard voeders zijn muesli’s
Op een muesli kauwen paarden net wat langer dan op een brokje. Vandaar dat alle Bonpard voeder een muesli zijn. Wanneer oudere paarden te veel moeite hebben met kauwen dan kunt u de Bonpard Senior voeding vooraf nat maken. Een andere stimulator van het kauwen van paarden zijn vezels. Vezels van zo’n 2 cm lang zijn hier ideaal voor. Zij prikkelen vooral het wangslijmvlies van uw paard en dat zorgt voor beter doorkauwen.
Bonpard supplementen
Moet ik mijn paard een supplement voeren? Dat is een veelgehoorde vraag. het antwoord is nee. Echter zijn er bijzondere omstandigheden, dan kunnen supplementen wel degelijk van nut zijn.
Bijvoorbeeld wanneer uw paard maar weinig krachtvoer krijgt dan zult u vitamines en mineralen moeten aanvullen. Dat kan met Bonpard Forage. Maar ook wanneer er sprake is van verminderde weerstand bij uw paard helpt een supplement. Bonpard Resistance bevat veel vitamine E, Selenium en koper en zink. Daarbij een Omega3 vetzuur in de vorm van algen en Betaglucanen. Beiden worden weerstandsverhogende eigenschappen toegedicht.
Met Bonpard Resistance is een praktijkproef gedaan bij paarden met staart- en manenjeuk gedurende een aantal maanden. Deze paarden kregen ook een aangepast rantsoen omdat voeding een rol speelt en ze werden uiteraard zo mugvrij mogelijk gehouden. De eigenaren waren opvallend tevreden over de resultaten bij hun paard. Let wel op met het smaakje dat kleeft aan de Bonpard Resistance, juist de algen ruiken minder aangenaam. Voer dit dus heel geleidelijk aan uw paard.
Altijd fris water en een zoutblok voor uw paard
Ja, zorg er voor dat uw paard altijd fris drinkwater en een zoutblok beschikbaar heeft. En voldoende beweging en afleiding.
Er is nu een oplossing op de markt voor paarden die lijden aan bepaalde verteringsproblemen of stofwisselingsstoornissen: Bonpard speciaalvoeders voor paarden.
Ondersteuning behandeling
Deze speciaalvoeders ondersteunen de gangbare behandeling zodat het paard sneller herstelt of minder klachten krijgt. Voeding kan een belangrijke rol spelen om te helpen de gezondheid te verbeteren. In geval van ziekte kunnen voedingsstoffen de genezing versnellen. Daarmee is niet gezegd dat voeding een geneesmiddel is. Maar een aangepast rantsoen draagt bij aan de verbetering van bepaalde verteringsstoornissen of stofwisselings-problemen.
Aandoeningen als herhaalde koliek, herhaalde diarree, spierbevangenheid, vermageren, en hoefbevangenheid komen in aanmerking voor een aangepaste voeding. Compleet speciaalvoer, ruwvoer op maat. Tot nu toe was een aangepast rantsoen alleen mogelijk door het inschakelen van een nutritionist. De eigenaar kon dan zelf dagelijks het voer “bereiden”, door de aanschaf van diverse producten en door deze in de juiste verhouding te mengen. Dit is een tijdrovende en kostbare aangelegenheid. Begrijpelijk dat niet alle paardeneigenaren en dierenartsen hier gebruik van maakten.
Belang ruwvoer
Voor een goed effect van de Bonpard (voorheen Sanequi) speciaalvoeders is het belangrijk ook het ruwvoer mee te nemen in de aanpassing van het totale rantsoen. Vandaar dat deze voeders gepaard gaan met een zeer uitgebreid advies voor keuze, dosering en gebruik van ruwvoer. Onder begeleiding van een dierenarts. Neem dus kontakt op met uw dierenarts, als u denkt dat uw paard in aanmerking komt voor één van deze voeders. Hij of zij zal dan uw paard onderzoeken en beslissen welk voer het beste geschikt is.
De dierenarts geeft, na het stellen van de diagnose, een advies voor het gebruik van één van de soorten speciaalvoeders. Daarbij krijgt u uitleg over het gebruik en de overgang van het huidige naar het nieuwe voer. Na enige tijd zal uw dierenarts uw paard controleren en de voortgang met u bespreken. In veel gevallen zal een langdurig gebruik van een aangepaste voeding noodzakelijk zijn, soms zelfs levenslang.
Zorg die paarden verdienen
De voeders zijn zo samengesteld dat uw paard alle noodzakelijk voedingsstoffen in de juiste verhouding en hoeveelheid binnenkrijgt en kunnen uitstekend levenslang gevoerd worden. Het is af te raden om andere voedingssupplementen aan dit rantsoen toe te voegen. Alleen in overleg met uw dierenarts kan besloten worden het rantsoen te wijzigen zodat het precies op uw paard is afgestemd. Met de komst van deze speciale producten is het gemakkelijker gemaakt paarden de zorg te geven die ze verdienen.
Enkele voorbeelden van patiënten die in aanmerking komen voor één van de Bonpard produkten:
Paarden die al verschillende malen koliek hebben gehad, veroorzaakt door gasophoping in de dikke darm: BONPARD COLON
Paarden met chronische hoefbevangenheid: BONPARD COLON
Paarden met onvoldoende darmbewegingen die daardoor al meerdere keren een verstopping kregen: BONPARD MOTILITY
Oudere paarden die door de afslijting van tanden en keizen moeite hebben met eten en vermageren: BONPARD SENIOR
Paarden die herhaaldelijk klachten hebben van spierbevangenheid: BONPARD MUSCLE
Direct bestellen
De Bonpard speciaal voeders worden door Dierapotheker.nl bij u thuisbezorgd: bestel hier.
Ter ondersteuning van het darmkanaal van uw paard en veulen kan het voedingssupplement Bio Sponge van waarde zijn. Steeds meer paarden professionals gebruiken Bio Sponge Platinum Performance om gifstoffen kortdurend preventief te binden in het darmkanaal van hun presterende paarden. En met name bij Clostridiale colitis bij veulens zien onze paarden dierenartsen het bindende effect van Bio Sponge.
Wat doet Bio Sponge Platinum Performance?
Bio Sponge kan uw paard en veulen helpen ondersteunen bij bepaalde darmaandoeningen zoals diarree. Bio Sponge heeft namelijk een groot vermogen om elementen die de diarree veroorzaken te binden. Juist bij pasgeboren en opgroeiende veulens kan dat van waarde zijn, daar deze jonge dieren vaak een nog onvoldoende ontwikkelde darmflora hebben en ook hun immuunsysteem is nog niet op volle sterkte. Bij het volwassen paard is het inmiddels een veelgebruikt voedingssupplement om gifstoffen te helpen verwijderen en zo een vitale darmfunctie op peil te houden.
Hoe werkt het?
Bio Sponge bevat de werkzame stof Di-Tri-Octahedral (DTO) Smectite die sterk bindende eigenschappen heeft. Dit is begin deze eeuw al wetenschappelijk aangetoond door Scott Weese, DVM, DVSc, Dipl. ACVIM van de Universiteit Guelph. Hij en zijn collega Rolph de Gannes, GV, DVM toonden aan dat Bio-Sponge kan helpen bij een veelvoorkomende ontsteking van de dunne en dikke darm. Deze vooral voor veulens bedreigende aandoening wordt mede veroorzaakt door Clostridium bacteriën. Een behandeling tegen deze ziekte werkt meestal niet en de dood is dan het gevolg. Scott Weese toonde aan dat het Di-Tri-octaëdrische smectiet van Bio Sponge bij deze darmaandoening kan helpen ondersteunen en met name bij Clostridiale colitis.
DTO smectiet
De werkzame stof DTO smectiet bindt zich aan de spijsverteringsmucus in het darmkanaal van het paard. Dat helpt de weerstand van de darmwand tegen bacteriën ondersteunen. DTO heeft als het ware de kwade gifstoffen (endo-en exotoxines) ingekapseld en deze kunnen dan met de mest het paard verlaten. Dit kan helpen ondersteunen om de diarree die door de Clostridium bacteriën wordt veroorzaakt eerder te stoppen. De bacteriën zelf worden niet geremd in hun groei door Bio Sponge. Tot op heden blijkt ook dat het veelgebruikte middel bij Clostridiale colitis, Metronidazol, zich niet bindt aan DTO dus beide middelen kunnen gecombineerd worden ingezet.
Thermografie is een methode van onderzoek die al lang gebruikt wordt bij allerlei werkzaamheden. Zo wordt het gebruikt bij de olie/gaswinning, elektriciteitscentrales maar ook als aanvullend onderzoek voor medische doeleinden.
Hoe werkt thermografie?
Een infrarood thermografische scanner zet thermische stralingsenergie van de huid om in elektrische signalen op een scherm. De temperatuursverschillen worden gekoppeld aan verschillende kleuren, waardoor een tweedimensionaal beeld van de huidtemperatuur gecreëerd wordt. Minimale temperatuurverschillen van <0.1ºC graden kunnen zichtbaar gemaakt worden, terwijl onze handen maar een verschil van 3ºC graden kunnen waarnemen. Als aanvulling voor het normale onderzoek bij kreupelheden kan warmte activiteit waargenomen worden. Dit kan het gevolg zijn van een ontstekingsreactie, atrofie, neurologische letsels en nieuwgevormd weefsel waardoor meer bloeddoorstroming en daardoor meer warmteproductie plaats vindt.
Redenen voor thermografie
Deze niet-invasieve onderzoeksmethode is weinig belastend omdat het paard geheel niet aangeraakt wordt. Het is niet alleen bruikbaar bij een bestaande kreupelheid, maar kan ook gebruikt worden ter preventie en bij revalidatie van blessures. Duidelijk verdachte plekken kunnen gericht in beeld gebracht worden waarbij beide kanten van het paard met elkaar vergeleken worden. Ook is het mogelijk het gehele paard te analyseren (full body scan) op mogelijke pijnlijke plekken. Sommige sportpaardendierenartsen analyseren eerst het thermografisch beeld en gaan daarna het paard op de gangbare manier onderzoeken. Om een goed thermografisch beeld te krijgen is het belangrijk dat het paard in rust is en een schone en droge vacht heeft. Het is echter belangrijk deze methode als een aanvulling te zien om zo het totale beeld compleet te krijgen.
Enkele voorbeelden van het thermografisch onderzoek: