Incontinentie (urineverlies) kat

Urineverlies bij de kat

Incontinentie bij katten is een aandoening die vooral bij oudere katten wordt gezien. Net als bij mensen, kan het heel gewoon zijn dat katten, wanneer ze ouder worden, bepaalde gezondheidsproblemen ontwikkelen, zoals cognitieve stoornissen en verlies van spiercontrole, wat kan leiden tot problemen met poepen en plassen.  

Wanneer uw kat urine verliest of problemen lijkt te hebben met poepen, kan dit een teken zijn van incontinentie.

Wat is incontinentie bij katten?

kat kijkt naar eigenaar die een tapijt schoonmaakt

Er zijn twee soorten incontinentie bij katten: urine-incontinentie is het lekken van urine, terwijl bij faecale incontinentie sprake is van het verlies van ontlasting. Het is belangrijk op te merken dat deze twee aandoeningen heel anders zijn dan bepaalde gedragsproblemen die ervoor kunnen zorgen dat uw kat naar het toilet gaat waar dat niet zou moeten. Deze kunnen veroorzaakt worden door angst of stress, dus om te bepalen of het daadwerkelijk incontinentie is of niet, laat u de diagnose stellen door uw dierenarts.

Oorzaken van incontinentie bij katten

Er zijn verschillende oorzaken van incontinentie bij katten, variërend van ouderdom tot infecties. De meest voorkomende hebben we hier op een rijtje gezet. 

Oude leeftijd

Incontinentie bij oudere katten komt vaak voor omdat naarmate ze ouder worden de spieren rond de urinewegen en darmen zwakker worden. Daardoor krijgen katten minder controle over hun lichaamsfuncties en zijn ze niet altijd in staat ongelukjes te voorkomen. 

Ruggenmergletsel of ziekte

Een dwarslaesie of ziekte kan neurologische problemen veroorzaken die de werking van de urinewegen, darmen of darmen kunnen verstoren. 

Cognitieve beperking

Studies tonen aan dat 80% van de katten tussen 16 en 20 jaar lijden aan cognitieve stoornissen. Dit kan ertoe leiden dat katten gedesoriënteerd raken en vergeten waar dingen, zoals hun kattenbak, zijn. Dit kan de oorzaak zijn van incontinentie bij oudere katten, waardoor de kat in het hele huis urineert en poept. 

Infecties

Urineweginfecties zijn één van de belangrijkste oorzaken van urine-incontinentie. Langdurige infecties zonder behandeling kunnen ook leiden tot blaaslittekens waardoor katten hun urine niet goed kunnen vasthouden.  

Suikerziekte

Eén van de symptomen van diabetes bij katten is overmatig urineren en plassen in grote hoeveelheden, die beide kunnen worden aangezien als symptomen van incontinentie. 

Darmaandoeningen

Bepaalde ziekten en aandoeningen die de darmen aantasten, zoals diarree, inflammatoire darmaandoeningen en kattenkanker, kunnen er voor zorgen dat de ontlasting minder goed wordt vastgehouden of opgeslagen, waardoor uw kat voortdurend poept zonder het te beseffen. 

Schade aan de anale sluitspier

Als uw kat schade heeft aan de anale sluitspier, zoals een laesie, wond of tumor, dan is het mogelijk dat ze de sluitspier niet gesloten kan houden, wat kan leiden tot lekkage. Bovendien, als uw kat zenuwbeschadiging heeft, kan dit ook het functioneren van de anale sluitspier beïnvloeden.  

Symptomen van incontinentie bij katten

De symptomen van incontinentie bij katten kunnen sterk variëren, afhankelijk van de oorzaak, maar u kunt enkele van de volgende symptomen opmerken:  

  • Moeite met plassen en/of poepen.
  • Vlekken/sporen van urine rond het huis, omdat ze misschien niet merken dat ze plassen.
  • Diarree die moeilijk onder controle te houden is, kleine hoeveelheden ontlasting kunnen lekken of u kunt ballen met ontlasting vinden.
  • Als de incontinentie te wijten is aan schade aan de anale sluitspier, kan er anale roodheid, zwelling of drainage zijn.
  • Obsessief likken tussen de achterpoten of de achterhand van de kat.
  • Incontinentie gerelateerd aan zenuwbeschadiging kan van invloed zijn op hun vermogen om te lopen en hun staart te dragen.
  • Ze kunnen stoppen met het gebruik van de kattenbak en in plaats daarvan naar het toilet gaan in gebieden rond het huis.

Als u één van de tekenen van incontinentie bij uw kat opmerkt die hierboven zijn beschreven, ga met uw kat dan naar de dierenarts voor de diagnose en behandeling.

Diagnose van incontinentie bij katten

kat zit in een kattenbak

Een diagnose wordt meestal gesteld door een grondig lichamelijk onderzoek waarbij uw dierenarts de anale en urinaire gebieden zal controleren op tekenen van infecties of een eventuele andere aandoening. Faeces- en urineonderzoek kunnen naast bloedonderzoek worden uitgevoerd.

Het is ook waarschijnlijk dat uw dierenarts een neurologisch onderzoek zal uitvoeren waarbij hij of zij zal kijken naar veranderingen in de loop- en staartbeweging om te bepalen of de incontinentie verband houdt met zenuwbeschadiging. Wanneer uw dierenarts vermoedt dat de incontinentie zenuw-gerelateerd is, kan hij of zij ook röntgenfoto’s en een CT- of MRI-scan laten maken. Bovendien, als het probleem gastro-intestinaal lijkt te zijn, kan een echografisch onderzoek worden uitgevoerd.

Incontinentie bij katten behandelen

De behandeling van incontinentie bij katten kan sterk variëren, afhankelijk van de oorzaak en symptomen, maar uw dierenarts zal u de best mogelijke behandelingsmethode voor uw kat kunnen aanbevelen.  

Veelgebruikte behandelmethoden zijn gebaseerd op spier-stimulerende diergeneesmiddelen die uw kat helpen zijn spieren onder controle te houden. Voedingsverbeteringen kunnen worden aanbevolen (vooral als de kat te zwaar is, omdat dit sommige aandoeningen zoals diabetes kan verergeren), waaronder een verandering in hun vezel- en eiwitprofiel, evenals het toevoegen van pro/prebiotica om de spijsvertering te ondersteunen. Incontinentie gekoppeld aan ontsteking of infectie kan de inzet van antibiotica vereisen. Gezwellen en zenuw-gerelateerde problemen zullen waarschijnlijk een operatie vereisen. 

Helaas is er momenteel geen behandeling beschikbaar als incontinentie bij oudere katten verband houdt met cognitieve stoornissen. In plaats daarvan kunt het beste het voor uw kat zo comfortabel mogelijk te maken. Het is een goed idee om meerdere kattenbakken met ondiepere zijkanten aan te schaffen en deze overal in huis te plaatsen, zodat uw huisdier ze gemakkelijker kan vinden. Bovendien moeten er stappen worden genomen om hun hygiëne te behouden, zoals regelmatig kattenbaden om uitwerpselen en urine uit hun vacht te verwijderen en om problemen met hun huid te voorkomen. 

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Hoe vaak plassen honden?

Hoe vaak plast een hond?

We moeten allemaal plassen, dat hoort bij het leven. Echter, terwijl wij gewoon naar het toilet kunnen gaan om onszelf te ontlasten wanneer we dat nodig hebben, is het voor onze honden niet zo eenvoudig. Ze kunnen ons niet vertellen wanneer de tijd daar is, en moeten dus op ons vertrouwen om te weten wanneer wij ze uit laten om hun plasje en poepje te doen om ongelukken in huis te voorkomen.

Maar hoe vaak moeten honden plassen? Moet u uw trouwe viervoeter vaker uitlaten dan u al doet? En hoe zit het met puppy’s?

Hoe vaak moet een hond plassen?

Simpel gezegd, volwassen honden moeten over het algemeen drie tot vijf keer per dag naar het toilet, en de meeste dierenartsen raden een maximale periode van zes tot acht uur aan tussen toiletbezoeken. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat elke hond anders is en dat verschillende factoren, zoals hun leeftijd, ras en dieet, van invloed zijn op hoe vaak uw hond moet plassen.

Bijvoorbeeld, honden met overgewicht of obesitas moet misschien meer plassen. Er zijn ook enkele medicijnen die frequenter urineren kunnen veroorzaken, evenals: gezondheidsproblemen zoals diabetes wat van invloed kan zijn op hoe vaak ze naar het toilet moeten. Daarnaast hebben kleinere rassen zoals Chihuahua’s een kleinere blaas dan een grotere hond zoals een Labrador, dus houd hier aub ook rekening mee.

U kunt uw hond ook beter nooit te lang laten wachten om naar het toilet te gaan, omdat dit niet alleen erg ongemakkelijk voor hem is, maar ook het risico kan vergroten dat hij blaas- of nierproblemen krijgt en nare urineweginfecties.

Hoe vaak moet een puppy plassen?

Hoe vaak moeten honden plassen?

Puppy’s kunnen echt niet lang wachten met plassen omdat hun blaas nog zo klein is. Als puppy’s erg klein zijn (jonger dan een maand), moeten ze normaal gesproken elk uur naar het toilet, en dit wordt minder vaak naarmate ze ouder worden; het hangt echter allemaal af van de individuele pup.

Als u zich afvraagt ​​hoe vaak u uw puppy mee naar buiten moet nemen om te plassen, is het een goed idee om dit elk uur te doen. Dit is een goede manier om de pup te laten wennen aan de zindelijkheid gewoontes in en om zo ongelukjes in huis te voorkomen. Het is ook vermeldenswaardig dat puppy’s de neiging hebben om binnen 15 minuten na het eten of drinken naar het toilet te gaan, dus let goed op en neem ze mee naar buiten om ze de kans te geven hun behoefte te doen.

Hoe vaak moet een oudere hond plassen?

Net als bij puppy’s kunnen ook oudere honden hun plas in de blaas niet lang ophouden. Dit zorgt ervoor dat veel eigenaren gefrustreerd raken omdat ze denken dat hun senior hond ‘vergeten’ is hoe ze op de juiste manier naar het toilet moeten, maar u moet ze niet de schuld geven of straffen, het is echt niet hun schuld! Wanneer wij ouder worden, hebben wij ook vaak moeite om ons plasje vast te houden en ontstaan er zo maar kleine ongelukjes, en dat is ook precies zo voor uw hond. De algemene richtlijn is dat oudere honden elke vier tot zes uur naar het toilet moeten, maar nogmaals, dit hangt af van hun ras, gewicht en eventuele gezondheidsproblemen.

Druppelende teven

Gesteriliseerde teven kunnen soms ook een aandoening ontwikkelen die urinaire sluitspiermechanisme-incontinentie (USMI) wordt genoemd als ze ouder worden. Dit betekent dat ze de urine niet kunnen vasthouden zoals voorheen en dus een kleine hoeveelheid urine druppelsgewijs kunnen verliezen, vooral als ze liggen. Als u merkt dat uw hond ongepast urineert, is het altijd de moeite waard om met uw dierenarts te praten, aangezien veel aandoeningen, zoals USMI, met medicijnen en eventuele supplementen kunnen worden behandeld.

Wat als ik de hele dag weg ben?

Wanneer u de hele dag weg bent en u kunt niet naar huis om uw hond uit te laten, vraag dan een vriend of familielid om een ​​bezoek te brengen of huur een oppas of hondenuitlater in. Honden mogen nooit te lang hun blaas ophouden, omdat dit gezondheidsproblemen kan veroorzaken en uiteindelijk is het niet eerlijk voor hen, omdat het erg ongemakkelijk kan zijn om hun plas lang op te houden. En als u vaak de hele dag werkt en niet thuis kunt zijn om uw hond uit te laten om te plassen en de aandacht te geven die hij nodig heeft, is het een goed idee om op die dagen dat u van huis werkt een hondenopvang te overwegen.

Plast mijn hond te veel?

Hoe vaak moeten honden plassen?

Frequent urineren is niet altijd een reden tot bezorgdheid, maar soms kan het een teken zijn dat er iets mis is, vooral als het plotseling opkomt of gepaard gaat met andere symptomen. Als uw hond heel vaak plast en het gaat gepaard met de volgende symptomen, maak dan een afspraak voor een consult bij uw dierenarts:

  • Overbelasting of tekenen van ongemak bij het plassen
  • Urine produceren met een ongebruikelijke kleur, zoals rood of donkerrood
  • Urine produceren met een ongewone geur
  • Overmatig drinken
  • Plassen op ongepaste plaatsen
  • Dribbelend plassen
  • Overmatig rond hun achterste likken of hun billen over de vloer wrijven

Tot zo ver ons advies over hoe vaak honden moeten plassen. Realiseer u dat elke hond anders is en dat ze allemaal verschillende behoeftes hebben om te plassen. Het is een goed idee om uw hond regelmatig uit te laten en de signalen in de gaten te houden dat uw hond moet plassen, zoals naar de deur gaan, enz. Als u meer ondersteuning nodig heeft, of verdere vragen heeft, aarzel dan niet en neem contact op met uw dierenarts.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

14 Leuke Kattenweetjes

Leuke feiten over katten

Bijna 25% van de Nederlandse huishoudens heeft een kat, maar er is nog zoveel dat we niet over de kat weten. Van de ongewone manier waarop ze lopen tot hoe groot de grootste kat is, u heeft vast niet alles over katten al gehoord.

Katten zijn een raadsel dat al duizenden jaren de harten van mensen verovert. Hun mysterieuze persoonlijkheden en schattige uiterlijk hebben ze tot een ongelooflijk populair huisdier gemaakt, en al in het Nederland wordt bijna 25% van de huishoudens geregeerd door een kat. Met zoveel katten om ons heen, zou dat toch betekenen dat iedereen alles over hen weet, toch? Fout! Er zijn zoveel interessante feiten over katten waar u waarschijnlijk nog nooit van heeft gehoord, van ’s werelds grootste kat tot de verrassende manier waarop ze lopen.

Leuke weetjes over katten

1. De oudst bekende huiskat bestond 9.500 jaar geleden

Wist u dat oorspronkelijk werd gedacht dat de Egyptenaren de kat domesticeerden? Maar in 2004, ontdekten Franse archeologen een 9.500 jaar oud kattengraf op Cyprus. Dit maakt dit de oudst bekende huiskat en is meer dan 4.000 jaar ouder dan de Egyptische kunst over katten.

2. Katten brengen 70% van hun leven slapend door

blauwe kat slaapt

Wanneer u dacht dat katten een groot deel van hun leven slapend doorbrachten, dan heeft u gelijk. Volgens Veterinaire Hub, brengen katten 70% van hun leven slapend door, wat neerkomt op ongeveer 13-16 uur per dag. Het is een kattenleven.

3. Een kat was 20 jaar lang de burgemeester van een stad in Alaska

Een oranje gestreepte kat genaamd Stubbs was 20 jaar burgemeester van Talkeetna, een klein stadje in Alaska. Hij had verschillende onbetwiste verkiezingen en hoewel hij geen wetgevende macht had, was hij geliefd bij zowel de lokale bevolking als toeristen.

4. Het record voor de langste kat ooit is 85 cm

Huiskatten worden meestal beschouwd als vrij kleine en sierlijke wezens. Maar wist u dat ’s werelds langste kat een Maine Coon was genaamd Stewie, en werd gemeten op 85 cm?

5. De rijkste kat ter wereld had €7 miljoen?

De rijkste kat ter wereld volgens Guinness World Records is Blackie. Toen zijn miljonairseigenaar stierf, weigerde hij zijn familie in zijn testament te erkennen en in plaats daarvan gaf hij zijn 8.5 miljoen Euro fortuin aan Blackie.

6. Katten lopen als kamelen en giraffen

Bengaalse kat loopt naast mens

Is het u ooit opgevallen dat katten lopen als kamelen en giraffen? Hun loopvolgorde is beide rechtervoeten eerst, gevolgd door beide linkervoeten, zodat ze de helft van hun lichaam tegelijk naar voren bewegen. Kamelen en giraffen zijn de enige andere dieren die op deze manier lopen. Gelooft u ons niet? Kijk eens naar deze video.

7. Isaac Newton vond de kattendeur uit

De wetenschapper Newton is het meest bekend om zijn berekende zwaartekracht, maar men gelooft ook dat Isaac Newton de kattendeur heeft uitgevonden. Hoe dingen werken schrijft dat toen Newton aan zijn experimenten aan de Universiteit van Cambridge werkte, hij constant werd onderbroken door zijn katten die aan de deur krabbelden. Dus belde hij de timmerman uit Cambridge om twee gaten in de deur te zagen, een voor de moederkat en een voor haar kittens. Blijkbaar zijn deze gaten vandaag de dag nog steeds te zien op de universiteit.

8. In 1963 ging een kat de ruimte in

U heeft vast wel gehoord van apen en honden in de ruimte, maar wist u dat een kat ook het grote onbekende trotseerde? Op 18 oktober 1963 was Felicette, ook wel bekend als ‘Astrocat’ de eerste en enige kat die naar de ruimte gaat.

9. Oude Egyptenaren scheerden hun wenkbrauwen af ​​als hun katten stierven

Volgens Oude Geschiedenis Encyclopedie, schreef Herodotus in 440 voor Christus dat wanneer een huiskat stierf in de oud-Egyptische tijd, de familieleden in rouw hun wenkbrauwen zouden afscheren.

10. Huiskatten delen 95,6% van hun genetische samenstelling met tijgers

tijger in het wild

Een studie toonde aan dat onze kleine huiskatten 95,6% van hun genetische samenstelling delen met tijgers. Ze delen ook veel van hetzelfde gedrag, zoals geur- en urinemarkering, het besluipen van prooien en bespringen.

11. Een huiskat kan snelheden bereiken tot 55 km per uur

Wanneer u uw kleine kat door de woonkamer heeft zien rennen terwijl ze zich levendig voelen, weet u dat katten behoorlijk snel kunnen zijn. Ze kunnen snelheden halen van ongeveer 55 km per uur, wat zo snel is dat ze Usain Bolt kunnen verslaan in een sprint van 200 meter.

12. De oudste kat ter wereld was 38 jaar oud

De oudste kat die ooit heeft geleefd was 38 jaar en 3 dagen oud toen hij stierf. Creme Puff, geboren op 3 augustus 1967 leefde tot 6 augustus 2005, en zijn eigenaar Jake Perry was ook eigenaar van de vorige oudste recordhouder voor katten, opa Rex Allen, die op 34-jarige leeftijd stierf.

13. Het record voor het luidste spinnen is 67,8db(A)

Het record van het luidste spinnen door een huiskat is voor Merlin, een zwart-witte kat uit Torquay, VK. Zijn snorren is 67,8db(A) en voor de context is dit bijna hetzelfde volume als een douche. De meeste katten spinnen rond de 25db.

14. Didga de kat kan 24 trucjes in één minuut uitvoeren

Wanneer u denkt dat katten geen trucjes kunnen doen, dan zult u zich verwonderen. De meeste trucs die een kat in één minuut uitvoert, zijn er 24. Didga voltooide een reeks trucs, van omrollen tot zelfs over een balk springen terwijl ze op een skateboard zat.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Lorinda Eggers
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

15 Fijne Hondenfeiten

15 Leuke hondenfeiten op een rij. Laat uw hondenhart verrassen.

Veelvoorkomende hondenvragen

Onze honden zijn altijd onze beste vrienden, onze trouwe metgezellen en vooral onze familie geweest. Het is dus niet meer dan normaal dat we volledig gefascineerd zijn door onze viervoetige vrienden en we willen absoluut alles over hen ontdekken. Van waarom de neuzen van honden nat zijn, tot de langste hond ter wereld, fijne hondenfeiten om te weten.

Leuke weetjes over honden

1. Hondenneuzen zijn nat om geurchemicaliën te helpen absorberen

Dit verbazingwekkende hondenfeit kan een al lang bestaande vraag beantwoorden die hondenbezitters hebben. Waarom zijn hondenneuzen nat? Vetstreet, de kennissite over honden, zegt dat het antwoord is dat de neuzen van honden nat zijn om geurchemicaliën te absorberen. Hun neus scheidt een speciaal slijm af dat helpt om deze chemicaliën te absorberen, en dan likken ze hun neus om ze te proeven, waardoor ze begrijpen wat de geur is.

2. Newfoundlands zijn geweldige strandwachten

Newfoundland staat in het bos

Newfoundland honden zijn de ultieme doggy lifeguards, omdat ze een waterbestendige vacht en zwemvliezen hebben. Ze werden oorspronkelijk gefokt als vissershelpers en om mensen te redden van verdrinking. Sommige eigenaren hebben zelfs gemeld dat hun Newfoundlander ze probeert te “redden” tijdens het zwemmen.

3. Het Beatles-nummer ‘A Day in the Life’ heeft een frequentie die alleen honden kunnen horen

In een interview in 2013, zei Paul McCartney dat hij een frequentie heeft toegevoegd die alleen honden kunnen horen aan het einde van het Beatles-nummer ‘A Day in the Life’. Dus let op uw hond wanneer het liedje op de radio of Spotify is. 

4. Drie honden overleefden het zinken van de Titanic

Wist u dat drie honden het zinken van de Titanic hebben overleefd? Vetstreet stelt dat de honden in de eerste klas zaten. Een Pommeren puppy werd door haar baasje op de Titanic in een deken gewikkeld om mee te ontsnappen, en iedereen dacht dat ze een baby droeg. Een andere Pommeren en een Pekinees werden ook gered. 

5. Het reukvermogen van een Bloedhond kan als bewijs in de rechtbank worden gebruikt

Bloedhond

Volgens PBS is de reuk van een bloedhond zo scherp dat het kan worden toegelaten als bewijs in een rechtbank. Bloedhonden kunnen sporen volgen die meer dan 300 uur oud zijn en meer dan 110 km op hun spoor kunnen blijven.

6. De langste hond ter wereld is 1.10 meter lang

De langste hond ter wereld ooit was een Deense dog genaamd Zeus. De gemeten lengte is 1.10 m op 4 oktober 2011, hij is de huidige Guinness Wereld Record houder.

7. Basenji-honden blaffen niet, ze jodelen

Wanneer u dacht dat alle honden blaffen, dan heeft u het mis. De Basenji hond heeft niet de neiging om te blaffen, in plaats daarvan staan ​​ze bekend om jodelen, janken of schreeuwen.

8. Een Greyhound kan een Cheetah verslaan in een langeafstandsrace

eigenaren rennen achter een windhond aan

Een Windhond kan een Cheetah verslaan op een fondvlucht. Volgens Psychologie vandaag zijn Greyhounds zijn uitstekende langeafstandslopers en kunnen een snelheid van 60 km/uur en meer halen. Waar de cheetah ongelooflijk snel is, kan hij zijn snelheid slechts ongeveer 200 – 300 meter vasthouden, dus ze hebben misschien een vliegende start, maar hij zou snel worden overtroffen door een windhond.

9. Een blinde man en zijn geleidehond wandelden over de Appalachian Trail

Volgens de Washington Post wandelde in 1990 een blinde man genaamd Bill Irwin gedurende acht maanden over de Appalachian Trail met zijn geleidehond, Orient hielp hem onderweg. Honden zijn echt de beste vriend van de mens.

10. De Ewoks in Star Wars waren gebaseerd op een hond

Bent u een Star Wars fan? De Los Angeles Times beweert dat George Lucas de Ewoks heeft gemodelleerd naar zijn familiehond.

11. 30% van de Dalmatiërs is doof aan één oor

UFAW stelt dat gemiddeld ongeveer 30% van de Dalmatiërs doof zijn aan één oor en 5% is doof in beide. Dit komt door iets dat het extreem gevlekte gen wordt genoemd en dat verantwoordelijk is voor hun witte vacht en blauwe ogen (in sommige van hen). Dalmatiërs met grotere donkere vlekken zijn minder snel doof.

12. De Saluki is het oudste hondenras

De Guinness Wereld Record van het oudste hondenras is in handen van de Saluki. Het ras dateert uit 329 v. Christus en werd in het oude Egypte als koninklijk huisdier gehouden. Naar verluidt zijn er ook gravures gevonden in Zuid-Irak van een hond die lijkt op een Saluki die dateert uit 7000 voor Christus.

13. Chow Chows en Shar-Peis hebben zwarte tongen

De Chow Chow en de Shar Pei zijn de enige twee hondenrassen die volledig zwarte tongen hebben. Nog interessanter is dat de oorzaak van deze zwarte tongen momenteel onbekend is.

14. Honden hebben drie oogleden

Veel eigenaren hebben er nog nooit van gehoord, maar wist u dat uw trouwe viervoeter drie oogleden heeft? Volgens iHeartDogs, wordt het derde ooglid het ‘haw’ of knipvlies genoemd en is verantwoordelijk voor het beschermen en smeren van het oog.

15. De Afrikaanse jachthond is de meest succesvolle jager ter wereld

De Afrikaanse jachthond is de meest succesvolle landjager ter wereld. Ze zijn succesvol in 50-70% van hun jacht, waardoor ze consequent de beste zoogdierenjager zijn, aldus Guinness Wereld Record.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Lorinda Eggers
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Verlatingsangst bij honden

Hond met verlatingsangst ligt angstig op stoel

Het is best lastig voor honden om alleen thuis te zijn. Dat is ook wel logisch, u gaat weg en uw hond moet zich alleen redden zonder te weten wat er gaat gebeuren. Uw hond mist u dan als steun en toeverlaat. Gelukkig wennen veel honden hier al gauw aan, maar er zijn ook honden die een soort verlatingsangst ontwikkelen. Het gedrag wat daarbij optreedt kan heftig zijn. Dat geldt voor de hond, maar ook voor u als zijn of haar baasje.

Hoe herken ik een hond met verlatingsangst?

Honden met verlatingsangst vertonen een zelfde soort probleem gedrag. Ze zijn vaak erg op u of een van uw huisgenoten, hun baasje, gesteld en volgen u overal. Ze zijn te aanhankelijk. Doordat u een bepaalde routine in uw gedrag heeft, weet uw hond dat u ieder moment uw huis en zijn huis kan verlaten.

Symptomen van verlatingsangst bij uw hond

  • Onrustig gedrag in aanloop en bij uw afscheid
  • Slopen van uw spullen
  • In huis plassen en poepen wanneer u weg bent
  • Niets meer eten en drinken wanneer u niet thuis bent
  • Blaffen, piepen, janken bij alleen zijn
  • Krabben, krassen en graven aan van alles en verstijfd staren naar deur of raam
  • IJsberen, braken, rillen, hijgen en andere stress signalen vertonen
  • Overdreven blij en uitgelaten zijn wanneer u weer thuiskomt

Al met al best zielig om uw huisdier dit te laten meemaken. Aangezien u zeker vaker weg bent, is het zaak te voorkomen dat uw hond zich zo ellendig gaat voelen.

Hoe kan een hond van verlatingsangst afkomen?

Hoe went u uw hond aan het alleen zijn? Wat te doen met een hond met verlatingsangst?

  1. Neem niet langer uitgebreid afscheid
    Maak weinig tot geen ophef te maken over het feit dat u weggaat of terugkomt. Het openen of dichtdoen van de voordeur zou een normaal onderdeel van het leven van uw hond moeten zijn, geen wereldschokkende gebeurtenis.
  2. Gebruik afleiding strategisch
    Houdt de geest van uw hond bezig wanneer u weg bent, waardoor uw hond niet langer denkt aan het gemis van u, zijn baasje. Hondenpuzzels zijn daarbij waardevol. Doe een deel van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid hondenbrokken in de puzzel. Geef hem de puzzel als u weggaat. Uw hond zal tijdens uw afwezigheid druk bezig zijn en zich zo minder angstig voelen.
  3. Maak uw hond ongevoelig voor vertrek signalen
    Schoenen aantrekken of de autosleutels pakken is wat uw hond vreest, u staat op het punt dat te doen waar ze het meest bang voor zijn – de deur uit gaan. Een effectieve manier om ze te kalmeren bij deze vertreksignalen, is door gemengde signalen af te geven bij deze handelingen. U kunt bijvoorbeeld uw schoenen aandoen maar niet weggaan, uw sleutels halen, maar thuisblijven of de deur openen maar niet naar buiten gaan. Zo raakt uw hond niet in paniek als u naar de voordeur loopt of de huissleutels pakt.
  4. Radio aan!
    Zoek een radiostation op de radio dat veel talkshows uitzendt, zodat uw hond ernaar kan luisteren terwijl u weg bent. Menselijke stemmen zijn meestal een goede oplossing voor verlatingsangst bij honden, omdat het de zekerheid geeft dat ze niet helemaal alleen zijn.
  5. Gebruik een bench
    Afhankelijk van de reactie van uw hond op benchtraining, kan dit helpen om verlatingsangst bij honden te behandelen. Zorg ervoor dat uw hond zich prettig voelt in de bench en het prima vindt om een tijdje in een afgesloten ruimte te verblijven. De bench kan dan zijn veilige plek worden, een gebied waar hij zich op zijn gemak en kalm voelt als u weg bent.

Kan verlatingsangst overgaan?

De aanmaak van het stresshormoon zorgt direct voor angst bij honden met verlatingsangst. De hond vindt geen rust en raakt opgewonden en gestrest. Uiteindelijk komt hij zelfs in een overlevingsmodus. Dit betekent een verhoogde bloeddruk, hogere hartslag en de aanmaak van cortisol; het stresshormoon wordt alleen maar meer aangemaakt. Toch kan verlatingsangst bij de meeste honden welk worden verminderd. Helaas niet bij alle honden.

Bijvoorbeeld honden uit het asiel of uit het buitenland. Nieuwe eigenaren houden overal rekening mee: onzekerheid, angst, onzindelijk, maar vrijwel nooit met het feit dat het dier hoogstwaarschijnlijk niet alleen kan zijn. Een straathond heeft altijd in een roedel geleefd en is nog nooit alleen geweest. En van een hond uit het asiel kent u nooit zijn volledige achtergrond.

Hoe stopt mijn hond met blaffen als ik niet thuis ben?

Honden die blaffen of huilen als ze alleen thuis zijn, doen dat omdat ze bang en ongerust zijn en hopen dat u snel terugkomt. De emotie is zo sterk, dat een hond niet op zal geven totdat u weer thuis bent. Een hond die moeite heeft met alleen thuis zijn, kan er niet ‘gewoon aan wennen’. Daarvoor is een training nodig.

De training voor honden die al overstuur raken als ze alleen thuis zijn, is niet hetzelfde als voor jonge honden die het überhaupt nog moeten leren. Bij honden met verlatingsproblemen moeten de stappen die u in de training neemt vele, vele malen kleiner zijn. Zo klein dat uw hond tijdens de oefeningen helemaal niet blaft, huilt of jankt.

Is medicatie nodig voor de behandeling van verlatingsangst bij honden? 

Medicatie kan een optie zijn voor de behandeling, maar alleen op advies van een dierenarts en voor extreme gevallen van angst. 

Natuurlijke supplementen zijn meestal een goede eerste stap, maar de dierenarts kan in ernstige gevallen sterkere medicatie adviseren. Vraag altijd advies aan uw dierenarts voordat u uw hond medicijnen geeft en geef hem nooit medicatie die bedoeld is voor mensen. 

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Robin-Holle-2-1-150x150.png

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl