Help, mijn hond bijt aan zijn staart

Soms zie je wel eens dat een hond steeds bij zijn staart bijt en/of met zijn kont over de grond schuurt. Dit is meestal een teken van jeuk of pijn. Jeuk kan verschillende oorzaken hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan een vlooienbesmetting, wormen of een overvulling of ontsteking van de anaalklieren, maar ook aan beschadigingen of huidproblemen. In ieder geval heel vervelend voor uw hond!

Wat zijn de symptomen?

Bijten en likken bij de staartbasis, de lage rug en rond de anus zien we het vaakst. Daarnaast kan de huid soms rood, nat en geïrriteerd zijn. Bij ontstoken anaalklieren kan het gebied rond de anus soms opgezet zijn of er kan zelfs een (doorgebroken)  abces aanwezig zijn. Bij een vlooienbesmetting kun je met een vlooienkam de vlooien zelf of de vlooienpoepjes aantreffen. Jaagt een hond zijn staart achterna? Lees dan hier meer.

Hoe wordt het behandeld?

Indien uw hond vlooien heeft, kunt u uw hond het beste een goed werkend anti-vlooienmiddel geven. Als een hond veel last heeft, is het slim om een afspraak te maken bij de dierenarts. Deze zal de hond onderzoeken en naar de oorzaak zoeken. Bij een vlooienbesmetting zullen de vlooien bestreden moeten worden en kan eventueel iets tegen de jeuk gegeven worden. Overvulde of ontstoken anaalklieren kunnen vaak worden leeggedrukt of gespoeld. Daarnaast worden soms antibiotica en/of pijnstillers voorgeschreven. Indien deze meest voorkomende oorzaken worden uitgesloten, zal uiteraard gezocht worden naar andere oorzaken.

Hoe kan het worden voorkomen?

Voorkom dat uw hond last krijgt van vlooien. Er zijn diverse middelen op de markt die tegen vlooien werken. Anaalklierontstekingen zijn soms lastiger te voorkomen. Soms zal het nodig zijn de klieren regelmatig leeg te drukken en in meer extreme gevallen wordt een operatie uitgevoerd. Daarnaast kunnen ook de dikte/stevigheid van de ontlasting of een onderliggende allergie een rol spelen bij het ontstaan van anaalklierproblemen. Het is dan zaak dit te achterhalen en de onderliggende oorzaak aan te pakken. 

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl