Is ontwormen van hond en kat wel nodig?

Het antwoord hierop is: ja! Maar dan wel het liefst met een advies op maat. U wilt toch ook het beste voor uw dier?

Wormen bij hond en kat

De bekendste wormen bij hond en kat zijn wel de spoelwormen. Vrijwel alle honden en katten worden een of meerdere keren in hun leven hiermee besmet. Maar ook zien we regelmatig infecties met lintwormen, zweepwormen, haakwormen en de Franse hartworm. Daarnaast treffen we steeds vaker Giardia en Coccidiose aan. Dit zijn eigenlijk geen wormen, maar kleine eencellige parasieten. Lang niet altijd zult u iets aan uw dier merken als deze wormen heeft. Soms zal een dier vermageren, een minder mooie vacht hebben en last hebben van diarree of braken.

Gevaar voor de mens

Wormen van honden en katten kunnen overgebracht worden op mensen. Dit gaat door de opname van eitjes vanuit besmette aarde of ontlasting. Een infectie bij mensen kan leiden tot hele nare ontstekingen. Zeker kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand lopen een groter risico. Laat kinderen dan ook niet spelen op een plek waar honden en katten hun behoefte doen en laat ze hun handen wassen na contact met dieren.

De zin van ontlastingsonderzoek

Lang niet alle honden en katten hebben wormen op het moment dat ze een middel tegen wormen krijgen. Ze worden dus voor niks behandeld en krijgen (onnodig) medicatie binnen. Ook komt het middel met de ontlasting in het milieu terecht en vormt daar een extra belasting. De kans op resistentie tegen wormmiddelen neemt hiermee toe. Bij paarden is het inmiddels zelfs niet meer toegestaan om zonder dierenartsadvies en/of ontlastingsonderzoek een wormkuur te geven.

Geen wormen in de ontlasting gezien?

Vaak horen we dat een hond geen wormen heeft, omdat de eigenaar immers geen wormen in de ontlasting van zijn dier gevonden heeft. Helaas is dat niet betrouwbaar. De wormen blijven meestal in de darmen zitten en alleen de wormeitjes komen met de ontlasting naar buiten. En die zijn met het blote oog niet te zien. Met ontlastingsonderzoek kan bepaald worden of een dier op dat moment wormeitjes uitscheidt en dus wormen heeft en behandeld moet worden. Er zijn verschillende soorten wormmiddelen verkrijgbaar. Sommigen werken alleen tegen spoelwormen, anderen ook tegen lintwormen en weer anderen pakken ook Giardia aan. Met een ontlastingsonderzoek weet u welk middel het meest geschikt is. Zo kunt u gericht wormen bestrijden bij uw dier!

Hoe gaat ontlastingsonderzoek in zijn werk?

U kunt in uw dierenkliniek tijdens openingstijden een ontlastingsmonster van uw dier inleveren. U mag dit inleveren in een eigen potje of zakje, maar u mag ook van tevoren bij de dierenkliniek een potje komen halen. De ontlasting wordt in een laboratorium onderzocht. Wanneer de uitslag bekend is, zult u hiervan per mail of telefonisch op de hoogte gebracht worden, samen met een passend advies voor uw dier.

Hoe vaak is er ontlastingsonderzoek of ontworming nodig?

Bij pups en kittens adviseren wij elke 2 weken te ontwormen tegen spoelwormen. Vanaf 2 maanden leeftijd kan de ontlasting maandelijks worden onderzocht of kunt u ‘blind’ (zonder onderzoek) een ontwormingsmiddel  (zoals Drontal, Milbemax, Panacur) geven. Vanaf 6 maanden leeftijd is het advies dit minimaal 3-4 x per jaar te doen. Wij kunnen u hierover verder informeren.

Bron: ESCCAP, European Scientific Counsel Companion Animal Parasites.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Dierenarts drs. Robin Holle kijkt u aan

Drs. Robin Holle
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Anderen lazen ook ons artikel over wat vertelt de poep van mijn hond
en meer artikelen over wormen bij dieren